Skocz do zawartości
Hawk

Małe pytanko o 8RDA+XP1700 B0

Rekomendowane odpowiedzi

Czy EPoX zawyża napięvia vcore  8O Mi daje o 0,02-0,03V więcej. Ciekawe dlaczego :?:

to nie płyta zawyża tylko masz qwniany zasilacz... który (tak jak i mój) nie trzyma napięć na poziomie... :?

co ty napieci vcore jest stabilizowane przez plyte i zasilacz do tego zasilania nic nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotrux jakie masz pamieci? I jakie jest maks FSB ktore potrafisz puscic, bo ja na tych moich SEITECaCH to 150 Mhz i ni <span style="color:red;">[ciach!]</span>a nie chc wiecej :-/. Chce je reklamowac bo teoretycznie to 333 a one nawet na super wysokich timinhgach ine chcac tak isc :-/ A glupio jak sie okaze ze t owina mobo (chociaz w to nie wierze raczej)....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

saitec wczesniej na 8rda te pamieci chodzily na 170 bez problemu a na 166 to juz wogole nie ma o czym mowic jak zmienilem na 8rda+ to sie zaczelo ale jeszcze bede probowal instalowac nowa winde zobaczymym, chociaz watpie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zaczynam myslec ze to wina plyty :-/. I co teraz?

ps. pewna poprawe zaobserwowalem na nowym biosie, przeszedl mi raz , czy nawet dwa 3dmark. I myslalem ze jzu wsio ok. Ale potem znowu sie jaja zaczely.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a kiedy kupowaliscie plyty??? Moze to jakas feralna seria. U mnie co prawda zaczelo chodzic na 166 5-2-2-2,5 i 3Dmark przechodzi z wynikiem 5500 na mojej gownianej grafie. Ale ja chce wiecej :)

No tak ale do FSB 150 wszystko działa bez problemu dopiero powyżej zaczynają siem jaja 8O Może to wina zasiłek, pewnie są za słabe :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczesniej mialem kosci Infineona i Samsunga i za cholere nie dzialal mi stabilnie komp. Nawet na niskich timingach. Wsadzilem te gowniane Seitecki i chodzi na 166MHz i 3Dmark smiga. dzisiaj poprubuje na wyzszej FSB. Co do zasilacza to mam Wintecha 300W i jakos narazie sobie radzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że problem rozwiązany, to wina tych pier@#$#@#$#@ pamiątek mobo jest wporządku 8) :wink: :P :P :P . Nie wydalają na 333 a to są do h^&%$^$^*()@ Kingstony :!:!:!:. Jak ustawie asynchro. proc FSB 166 pamięci 80%(133) to wszystko lata bez problemu 3dMark przechodzi bez zająknięcia 8) . Tak więc potrzebne są tylko porządne pamięci które wytrzymaja FSB166. Te Kingstony które mam teraz przy testach nie chciały nawet latać na takich ustawieniach 7-7-7-2.5 8O 8O 8O tak wiec totalna szmira. Ale cóż jutro je wymieniam no i zobaczymy wtedy 8).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hawk zasilacz to jakis koreanski wyrob nie wiem nawet firmy bo dostalem go za 30zl i podobno 300W tak z naklejek wynika, a biosu nie zmienialem standardowy mam, oznaczen nie wiem ale moge sprawdzic jak cie bardzo interere, powiem tylko ze dojechalem z tymi kingstonami na kingstonach na 175 fsb to byl chyba szczyt dla nich, ale moze gdybym pozwiekszal napiecia to kto wie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pamiecia? moze to zaszkodzic? Moje sie nie grzeja przy zwiekszonym napieciu, ale przy 2.77 mialem pewnego razu taki numer ze erkan zrobilmi sie zielony i komp reset wywalil :-). PRzez to stracilem polowe mojej pracy z polaka :-(. Po zmniejszeniu do 2.66 jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzicie koniecznie oznaczenia na kościach (nie naklejke) i porównajcie te oznaczenia z tymi jakie stosuje producent juz jena osoba sie złapała na tym że przeklejona była naklejka na pamięciach, co prawda tyczło się Infeonów, ale warto sprawdzić: http://www.valueram.com/config/type_parts.asp?type=ddr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tymi pamięciami to widzę czysta loteria, pamiętam jak miałem pc-133 i chodziły na 155 elegancko, kupiłem kingstony na kościach kingstona i nie wyobrażam sobie żeby mogły pójść na fsb 200 a przecież infineon czy samsungi tak chodzą, ehhhhhh wieczna zagadka

a tak z innej bani jakiej firmy radeony 9700pro sa najlepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok pewnie wszyscy macie windy z serii 2k/xp wiec mala rada apropos samoczynnych restartow!! wybierzcie wlasciwosci systemu->zaawansowane->ustawienia (informacje o uruchamianiu systemu awariach systemu i debugowaniu) odhaczyc opcje "automatycznie uruchom ponownie" i przy okazji "wyslij alert administracyjny" powinno pomodz :D

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lagier trza by to spr. z tymi ustawieniami, a co do pamiątek to poprostu zaczynają szajs robić i tyle. Kiedyś zakup np: Kingstona zapewniał bezproblemową pracę, nawet przy przetaktowaniu, a teraz :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: syf, kiła :x :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z pamieciami bylo tak odkad pamietam kiedy byly drogie robili je dobrze ale im byly tansze tym gorszej jakosci w sumie nic w tym dziwnego ;) mimo to sam tego (odpukac w niemalowane...) nie doswiadczylem :D

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 8rda+ rev 1.1(qpowana tydzień temu). Problem ten pojawia się jak dam za małe timingi na pamięci (czyli to raczej wina pamięci). Apropos to qpowanie pamięci to faktycznie jedna wielka loteria. Ja dostałem nienajciekawszy kuponik :( 166Mhz 5 3 3 cl2 i dalej za cholere nie zejdzie. Nawet na V=2.9 :( PozDro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra panowie nowe fakciory 8) co do naszych ukochanych pamięci i EPoX'a. W jakim banku osadzacie pamięć :?: Czy ktoś z was próbował zmieniać gniazda pamięci :?:

Ja właśnie siem tak pobawiłem i jednym słowem eureka. EPoX (u mnie 8RDA) ma troche dziwnie oznaczone gniazda pamięci kolejność jest taka DIMM2 DIMM3 DIMM1, DIMM2 i DIMM3- Jako BANK 1, a DIMM1 jako BANK :?: 8O. I teraz rzecz najciekawsza DIMM1 (gniazdo odosobnione przy krawędzi mobo) jak miałem osadone przez mojedo Kingstona to działy siem różne rzeczy (sami wiecie jakie np: kwestia 3DMARKA), nie pomagała żadna zmiana timingów, ale wystarczyło żebym przełożył pamięci do DIMM2 i system skała, 3DMARK przechodzi bez problemu (duuuuużo razy 8) ), na ustawieniach 5-2-2-2 przy FSB 166 8) 8) :P

Czyżby DIMM3 byłby wykożystywany tylko do Dual DDR(osadzenie DIMM2 i DIMM3 nie daje Dual DDR tylko kombinacja 2 i 1 lub 3 i 1 lub wszystkie trzy) :?::?:. Jutro może będe miał dwie kostki pamięci (takie same Kingstonki) to siem okaże czy po osadzeniu dwóch banków zacznie siem kaszanić czy będzie działać :?: :P. Chyba że poprostu DIMM3 mam walnięty, ale raczej to jest nie możliwe dlatego że duża ilość osub ma z tym problemy, na różnych rev. mobo.

uuuuuuuuufffffff ale siem nastukałem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...