Skocz do zawartości
beginka

Bad Sectors - I Co Dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłam przed miesiącem dysk zewnętrzny Samsunga (160GB). Dziś wykryłam na nim bad clusters i teraz potrzebuję pomocy w:

1. Jak dobrze, w pełni, zdiagnozować ten dysk ?

2. Co z danymi z tego dysku?

3. Co dalej robić – można to wszystko jakoś naprawić? Czy lepiej oddać na gwarancji?

Ad 1. Diagnostyka:

Zaczęło się od tego, że w dzienniku zdarzeń (‘System’) pojawiło się mnóstwo żółtych wykrzykników z informacją, że jest błąd na dysku zewętrznym przy ‘paging operation’. Zrobiłam ‘Error-checking’ w ‘Disk managemant’ - poszło jako CHKDSK przy starcie systemu. Przy około 20 plikach była informacja o ‘bad cluster replacement’, a na koniec w zestawieniu zbiorczym – informacja, że w 138kb są błędy. Pierwsze pytanie – czy raport z tego testu jest gdzieś zapisywany na dysku? Gdzie? Za szybko mi zniknął i chciałabym jeszcze raz mu się przyjrzeć.

Po kolejnym uruchomieniu systemu, w dzienniku zdarzeń mam teraz mnóstwo czerwonych krzyczących Error: ‘bad blocks na dysku X’. To jest jakoś powiązane z CHKDSK?

W Evereście sprawdzałam wskaźniki ze SMART, ale odnosi się on tylko do dysku w moim laptopie (chyba jest OK swoją drogą? Tu jest fragment: http://probki.jottit.com/ ). Pytanie: czy mogę zrobić SMART dla dysku zewnętrznego?

HD Tune zrobiło mi Error scan. Tutaj umieszczam zdjęcie z tego skanu: http://img146.imageshack.us/img146/5039/hd...initiohmxc5.png Czy jest bardzo źle? Ja nie mam porównania. Nic więcej z tego narzędzia nie potrafię wyciągnąć.

W HD Tach próbowałam zrobić test, ale za każdym razem wyskakiwał mi error, kiedy dochodziło do 'Sequential read test'

Co o tym wszystkim sądzicie?

Ad 2. Dane.

Na dysku zewnętrznym mam głównie filmy i muzykę. Czy kiedy podczas CHKDSK było to ‘bad cluster replacement’, to moje dane zostały bezpiecznie przeniesione i są nieuszkodzone? Nie mogę w pełni ich sprawdzić np. odtwarzajac, bo niektóre pliki są dopiero ściagane z P2P. Czym najlepiej sprawdzić, czy nie ma w nich błędów?

I, najważniejsze, czy te dane przeniesione przez system do dobrych sektorów są już bezpieczne, czy może należy je ponagrywać na płytki?

A co z zapisem nowych danych? Czy system nie zapisze ich przypadkiem w tych uszkodzonych clusterach?

Ad. Co dalej?

Czy te uszkodzenia są już nieodwracalne? Czy są jakimś zwiastunem, że dysk będzie psuł się coraz bardziej? – w tym miejscu chyba powinnam dodać, że jakiś tydzień temu ten dysk zsunął mi się z biurka na podłogę (podczas pracy); miał amortyzację przez kable i nie trzasnął, ale wstrząsu na pewno doznał. Co przypuszczam jest przyczyną tych uszkodzonych sektorów. Z drugiej strony, uszkodzenia sygnalizowane dopiero po tygodniu?

Mogę (chyba?) oddać dysk na gwarancji ze względu na te popsute sektory, ale wolałabym tego uniknąć. Potrzebuję cały czas tej dodatkowej przestrzeni dyskowej i miesiąc oczekiwania na odpowiedź z serwisu to dla mnie dużo. Te 138kb uszkodzeń jeszcze przeżyję, ale boję się, że to może być dopiero początek. Co mi radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bad sectory można często usunąć HDD Regenerator (wchodzi on między innymi w skład darmowych zestawów programów jak: [ciach]) ale trwa to piekielnie długo. Z drugiej strony nie niszczy to niczego na dysku HDD :-)

HDD Regenerator 1.51 $59.95

//sgj

Edytowane przez SGJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bad sectory można często usunąć HDD Regenerator ...

Taa - tylko zobacz jaki typ uszkodzonych sektorów da sie naprawiać - na pewno nie uszkodzonych mechanicznie (jak pracujący dysk upadł na podłogę to właśnei takie powstały i z czasem będzie ich coraz więcej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Dysk Samsunga HD403LJ i HDTune wykrył jednego bad sectora, czy to podlega gwarancji czy musi być ich więcej żeby uznali? Aha dysk potrafił się na moment zawiesić przy wczytywaniu gry i słychać było kilka razy takie kliknięcie w nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi