Skocz do zawartości
TomaszPaweł

Boinc Rosetta@home Gpugrid Milkyway@home Qmc@home Aqua@home I Inne Projekty :)

Rekomendowane odpowiedzi

Kampania wrześniowa

Panowie!!!

mamy 1 września 2009r.

1 września 1939 banda wypierdków ludzkości z zachodu zaatakowała Polskę.

17 września 1939 dołączyły do nich hordy barbarzyńców ze wschodu.

Polscy bohaterowie samotnie rozpoczęli nierówną walkę w obronie życia Narodu Polskiego. Chciano Nas eksterminować.

Cześć pamięci Polskim bohaterom tamtych dni!

Nasza pozycja w Polsce

Mamy 2 miejsce w GPUGRID

Mamy 2 miejsce w Collatz Conjecture

Mamy 2 miejsce w MilkyWay@home

Mamy 2 miejsce w AQUA@home

Mamy 4 miejsce w Rosetta@Home

Mamy 7 miejsce w NQueens Project

Mamy 7 miejsce w IBERCIVIS

Mamy 11 miejsce w Docking@Home

Mamy 9 miejsce w PrimeGrid +4 :)

Mamy 12 miejsce w VTU@Home

Mamy 14 miejsce w QMC@Home

Mamy 15 miejsce w Cosmology@Home

Mamy 15 miejsce w SHA-1 Collision Search Graz

Mamy 17 miejsce w Rectilinear Crossing No.

Mamy 18 miejsce w Leiden Classical

Mamy 26 miejsce w SZTAKI Desktop Grid

Mamy 26 miejsce w ABC@home

Mamy 28 miejsce w uFluids

Mamy 77 miejsce w Climate Prediction +8 :)

Mamy 121 miejsce w World Community Grid -1 :(

Mamy 151 miejsce w SETI@Home +37 :)

Mamy 203 miejsce w Einstein@Home

Utrzymujemy się na 5 miejsce w BOINC w klasyfikacji generalnej RP.

:banana: :gitarzysta: :ploom: :gitarzysta: :banana:

Idziemy po 4 miejsce w generalnej klasyfikacji Kraju! zajmie to nam około 70 dni!

Mamy ponad 25 000 000 PUNKTÓW

27 sierpnia 2009r. padł rekord punktów na dzień i obecnie wynosi 682,203!

Wczorajsze statystyki obrazują...... awarię serwerów MW..... mały powrót do przeszości.

Drużyna dołączyła do FreeHAL - ma nową aplikację 0.51 - ciekawy projekt..... SI :)

Niestety aplikacja jest zabugowana i nie do końca przewidywalna.

Agitujmy gdzie się da by nowi ludzie dołączali do nas!

Wysokiego RAC! Niech moc obliczeniowa będzie z wami!

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kampania wrześniowa

Zdążyłem już to określenie znienawidzić szczególnie jak sie nie spi od 5 rano i tylko patrzy na zegarek jak minuty nieubłaganie lecą do egzaminu.

Drużyna dołączyła do FreeHAL - ma nową aplikację 0.51 - ciekawy projekt..... SI :)

Niestety aplikacja jest zabugowana i nie do końca przewidywalna.

Ciekawy to on będzie jak go bliżej poznacie, a Tobias was o cheating posądzi. Projekt praktycznie nic nie robi, w przypadku większości zadań nawet do serwera nie odsyła wyników obliczeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Posiadam komputer z Q9400 i HD4770. Od kilku lat liczę SETI@home i od 2 tygodni MilkyWay@home. Chciałbym, aby stale (wyłączając przypadki gdy serwer projektu nie ma nowych pakietów do rozdysponowania) SETI liczone było na nie mniej niż 3 rdzeniach (najlepiej na 4) CPU i jednocześnie MW na GPU. Jak to osiągnąć?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Posiadam komputer z Q9400 i HD4770. Od kilku lat liczę SETI@home i od 2 tygodni MilkyWay@home. Chciałbym, aby stale (wyłączając przypadki gdy serwer projektu nie ma nowych pakietów do rozdysponowania) SETI liczone było na nie mniej niż 3 rdzeniach (najlepiej na 4) CPU i jednocześnie MW na GPU. Jak to osiągnąć?

Pozdrawiam

Instalujesz BOINC, dołączasz do 2 w/w projektów i śmigasz. Nie widzę problemu....

Oczywiście na stronie internetowej, każdego projektu wybierasz tylko CPU lub tylko GPU do przetważania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie, Milka wtedy będzie się wstrzymywać.

Coś Raptor mówił, że wystarczy postawić wirtualną maszynę, gdzie będzie się liczyć na CPU.

BTW: ktoś już liczy na i5? czy tylko ja? http://boinc.thesonntags.com/collatz/hosts_user.php

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problemem jest że boinc na razie radków nie widzi jako kolejnych rdzeni (tak jak widzi CUDA) - dlatego równocześnie może działać w przypadku quada 4 wątki - ale nie można ich przypisać do konkretnych projektów tylko sam klient sobie wybiera i np. liczy ci 4x seti/aqua a milka stoi, potem na chwile zamieni projekty ale ze milka przeliczy sie błyskawicznie na ati to znowu zacznie liczyć na cpu dłużej.

W tej chwili cos tam kombinują żeby można było równocześnie odpalić np. AQUA i milka na radku w jednym kliencie boinc - mnie się na razie to nie udało. Znalazłem inny sposób - stawiasz maszynę virtualną (VirtualBox) - przydzielasz jej np. 2-3 rdzenie - instalujesz tam windowsa/linuxa, stawiasz boinc i dodajesz projekt. W efekcie masz wpływ na to ile zajmuje ci rdzeni virtualny boinc, a tym samym można to tak ustawić żeby nie spowalniało to grafy.

Problem kolejny gdy cpu jest zajety w ponad 80-90% (u mnie ponad 75%) to spada obciąznie GPU (zamiast 99% mam 70%).

Pewnie kilka osób zastanawia się dlaczego tak ważne jest żeby nie spowalniać grafy - przy prawie 100% obciązenia jeden radek robi 100-110k pkt dziennie - teraz jeżeli obciązenie spadnie do 70% zrobi już tylko 70k - czyli na 2óch kartach strace 60-80k pkt - a np aqua liczona na 5 rdzeniach @4G 24/7 daje mi maksymalnie dziennie 35-40k pkt wiec jak widać szkoda dodatkowo obciązać cpu powyżej wartości przy której spada wydajność obliczeń na radku

@majkel84 - pochwal się tym i5 jak sie kreci itd, bo możliwe że sprzedam 920 i przesiade sie z zyskiem na 860 ;)

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręci się bardzo dobrze - aczkolwiek narazie full stable tylko 4100 zrobiłem. Ale jeszcze dobrze nie zacząłem go męczyć

W ciągu kilku dni obadam też 870.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś Raptor mówił, że wystarczy postawić wirtualną maszynę, gdzie będzie się liczyć na CPU.

Czy w takiej sytuacji można systemowi wirtualnemu przypisać 4 rdzenie (a może tylko max 3) i czy system rodzic będzie zamulany?

Jaki system polecacie na maszynie wirtualnej, żeby było najwydajniej, uwzględniając aplikacje klienta zoptymalizowane pod konkretne procesory (zestawy instrukcji)?

Edytowane przez zgrzywek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w takiej sytuacji można systemowi wirtualnemu przypisać 4 rdzenie (a może tylko max 3) i czy system rodzic będzie zamulany?

Jaki system polecacie na maszynie wirtualnej, żeby było najwydajniej, uwzględniając aplikacje klienta zoptymalizowane pod konkretne procesory (zestawy instrukcji)?

Można, ale lepiej ustawić mniejszą ilość, (np n-1), bo troche musi zostać na milkę i trochę musi też być dla systemu. Najlepiej [brzydkie określenie na linuksa] :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na virtualnej maszynie mam 5 rdzeni (z 8) - bo pozostałe 3 sa dla systemu i radków - jak dawałem 6 zaczynało spadać obciązenie GPU.

co do systemu to możesz postawić linuxa (jeżeli chcesz liczyć aqua) lub windowsa - dla seti i milki - nie wiem czy są optymalki dla linuxa pod seti, dla milki nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a widzisz - NV też nie do końca, bo jak już pisałem niedawno - wsadziłem sobie 8800GTS obok GTX 285 i liczył tylko ten ostatni :-/

no i BTW: u mnie aktualnie na Core i5 jest 3x Collatz + 3x Milka @ 99% obciążenia VPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panów mam mały problem. Chciałem aby sam gf9800 zajął się liczeniem a zintegrowany gf8300 wyświetlaniem obrazu w ten oto sposób zapewne uniknął bym kilkusekundowych freezów z tym że boinc po podłączeniu obu kart widzi 2x gf8300 z czego jeden zaznaczony jest jako nieużywany i wogóle nie rozpoznaje 9800. Jak to ugryźć panowie próbowałem już podłączać LCD pod obie karty ustawiać główną kartę graf w biosie i nic. pomóżcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale niestety są i dosyć poważnie utrudniają pracę z komputerem... są to takie chwilowe ścięcia obrazu pojawiają sie przy liczeniu seti i gpugrida te drugie są troche bardziej kulturalne :wink: niemniej jednak coraz bardziej zniechęcają mnie do liczenia :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i chyba się udało mimo iż boinc dalej pokazuje coś takiego

Dołączona grafika

to jednak temperatura i szybkość liczenia próbki wskazuje na to że jednak 9800 liczy :lol:

A efekt jest taki że freezy zniknęły, po prostu ja nie przeszkadzam karcie w liczeniu a karta mi nie przeszkadza w użytkowaniu komputera, i może to tylko takie wrażenie ale wydaje mi się że próbki są liczone szybciej ale to będę mógł powiedzieć na pewno dopiero po przeliczeniu kilkunastu próbek.

Polecam Wam wszystkim takie rozwiązanie jeśli ktoś ma integrę lub jest w stanie podłączyć jakąś starą grafikę wykorzystajcie ją do wyświetlania obrazu a freezy znikną B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATI i NV łapie freezy, u NV nawet są większe niż u ATI.

patrz ja liczyłem już na wielu kartach NV i nie uświadczyłem freezów, ale może to kwestia konfiguracji, systemu, obciążenia...

a na ATI to są masakryczne i długie freezy

@sparki - jak tego dokonałeś?

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem integrę jako kartę główną i zawsze włączoną (2 opcje w biosie) i chyba najważniejsze wypiąłem DVI z 9800gt wcześniej było tak ze 2 kable były jednoczesnie podłączone do monitora analog od integry cyfrowy od karty. Wygląda na to że właśnie ten wpięty kabel DVI powodował ze system interpretował to jako podłączone 2 monitory i dalsze perturbacje, teraz choć BOINC wykrywa gf9800gt jako gf8300 i twierdzi ze ma zaledwie 5Gflops to ja jednak twierdze ze jest inaczej B-)

Najważniejsze jest to ze integra zajeła się wyświetlaniem obrazu a karta graficzna oliczeniami od ok 12h żadnych freezów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nie zdążyłem się nachapac w MW..... nowe karty dopiero 23 wrzesnia a projekt:

Credit Reduction

September 11, 2009

Milkyway's credit awarded has been a bit too high for awhile now, and we're bringing it down to be in line more with other projects. We've been using a credit multiplier of 7.5 per double precision FLOP and other projects are using around 5.4 per double precision FLOP. We're reducing our multipler to this, so credit should be down around 20-30%. I know everyone hates credit reductions, but it was really needed. We also have some performance improvements for CUDA and ATI applications on the way out, so hopefully it won't be too bad. As usual, try to keep the forum flaming about the credit changes somewhat civil.

......

P. S. HD4870 można nabyć już za 440zł.... ale czekam na HD5870 :) coraz bardziej mi się te karty podobaja :)

Co do AQUA:

Some have noticed that the queue is empty now, and hopefully it won't be for too much longer, but as mentioned in a post in another thread, the next version of the app isn't compatible with the previous version. We don't want to risk crashing on everyone's computers, and although BOINC isn't very likely to download a new version of the app while crunching an old unit, it's happened before.

We also need a bit more time to do the new preprocessing phase for the units. Instead of doing it as part of each workunit as before, we're computing them ahead of time to make sure that the same values get used for each of the 50-100 copies of each problem instance that are sent out. It takes a bit of time to do these since we haven't yet BOINC-ified it enough to do a public release as a separate app. The simulation results we get from this new calculation look rock solid even for problems that were really though to simulate.

The workunits may end up being a bit longer per qubit with the new app, but we won't be simulating large problems (at least with the first batch), so they shouldn't be nearly as long as the current 200-8M's.

I'm thinking that early next week would be a good time to start the first run of the new app. Hopefully we'll get enough preprocessing done over the weekend. Thanks for your patience and all of the great help you've given us already! :)

Przekroczyłem mój pierwszy milion, gdzie kasa żebym mógł wypłacić? :D

Czy ktokolwiek dostaje próbki od Aqua ostatnio?

GRATULACJE! WITAMY W KLUBIE MILIONERÓW! Eh.... Thor niedługo dobije do 17 000 000 ..... a jeszcze niedawno byliśmy na tych samych miejscach.... MW czyni cuda :) Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne zestawienie :)

Z nowości to jeszcze dodam, że znikneły w wersji 0.20 na CPU różne warianty SSE i jest tylko jeden SSE3 na 64 bit. Na 32 jest jeszcze SSE2.

Wprowadzono również wersję 64 bitową, która wg twórców powinna być około 10-15% szybsza od wersji 32bit.

A sama wersja 0.20 powinna być około 10% szybsza od wersji 0.19.

Czyli przy przejściu na 64 bit możemy wyciągnąć 25% więcej a jak do tego dodamy obniżkę punktacji to.... wychodzimy na prawie na zero..... :damage_wall:

Na pewno jest się z czego cieszyć.... i płakać...... :blink:

A to moje małe zestawienie starej i nowej aplikacji:

########################################################################		 ###	0.19 SSE 4.1 32bit	###	 0.20 SSE3 x64	 	 #########################################################################  ps_3S  ###		39:00			 ###		  34:00			 ##  de_3S  ###		41.00			 ###		  35:00			 ##  gs_3S  ###		40:00			 ###		  35:00	 		#########################################################################							 TOMASZPAWELTEAM						 #########################################################################					  Q8200@2870Mhz 6.6.38 x64 W7RC				  ########################################################################

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, jak to jest z multiGPU na NV? Jak grafa nie jest podłączona do odbiornika (monitora) TO NIE LICZY? bo mam jedną podłączoną i liczy a druga niepodłączoną i nie liczy :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...