Skocz do zawartości
tomx_

Pasywna Chlodnica Do Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Szanowne grono Forumowiczow

Jest to moj pierwszyy post .

Chcialem zbudowac pasywna chlodniczke do WC kozystajac z profili aluminiowych

ktore planowalem polaczyc miedzianymi kolankami w ten mniej wiecej

spoosb

post-151420-1191154299_thumb.jpg

bylo by 10 takich elementow o dlugosci 40 cm

miedz z aluminium planowalem polaczyc z pomoca kleju , zrobilem taka probe z wklejeniem i wyglada doysc obiecujaco (klej do metalu) , co o tym sadzicie ?

zdecydowalem sie na takie laczenie miedzianymi kolankami ze wzgledu na cene .

kolejny temat , jak bedzie wygladala sprawa laczenia roznych metali w ukladzie , miedz z alu . Czy jakies srodki zabezpieczajace mozecie polecic .

jaka pompka bedzie do tego potrzeba . Obecnie posiadam COOLRIVER 2 , ale obawiam sie ze przepchniecie wody przez okolo 5m polaczen bedzie dla niej problemem.

post-151420-1191155089_thumb.jpg

kolejna sprawa jest temat mechanicznego i estetycznego zmontowania calosci.

myslalem o zamknieciu wszystkiego tak jak by rame z ceownikow aluminiowych , tak zby schowaly sie w nich wszystkie polaczenia

post-151420-1191155495_thumb.jpg

otwarte jest na dole tylko tak pogladowo

Calosc byla by oddzielnym uzadzeniem nie przykreconym do komputera ze wzgledu na to ze bedzie lepsze oddawanie ciepla .

Oraz wieksza uniwersalnosc w przypadku zmiany obudowy itd.. laczone bylo by to za pomoca wezykow z szybkozlaczkami , zeby w trakcie ewentualnego transportu odpiac ja od komputera.

kolejne pytanie dotyczy cyrkulacji powietrza .

Czy zamkniecie calosc w te ceowniki nie bedzie troche blokowalo konwekcji powietrza miedzy wewnetrznymi zeberkami ? czy bedzie to na tyle znikome ze mozna pominac ?

Pytan chyba narazie tyle , prosze o konstruktywne uwagi czy pomysly na inne rozwiazania .

Nie chcial bym zeby dyskusja poszla w kierunku ze lepiej chlodnica z wiatrakami itd. czy ze taniej bedzie nagrzewnica od kadeta :)

Pozdrawiam

Robert

Edytowane przez tomx_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomx_

Bardzo ciekawy projekcik ,

a moze myslales o jakism gotowym kaloryferze ??

gdzies widzialem taki z dosc duza iloscia blaszanych finow .

No i w jakiej cenie sa te elementy z ktorych chcesz zlozyc ta chlodnice ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomx_

Bardzo ciekawy projekcik ,

a moze myslales o jakism gotowym kaloryferze ??

gdzies widzialem taki z dosc duza iloscia blaszanych finow .

No i w jakiej cenie sa te elementy z ktorych chcesz zlozyc ta chlodnice ?

Gotowe kaloryferki sa wieksze , ciezsze i wygladaja jak kaloryferki a nie jak zgrabna aluminiowa chlodniczka ;)

Ksztaltownik aluminiowy (te glowne elementy) okolo 200 zl

a reszta to w zaleznosci od szalenstwa konstruktora :)

Pozdrawiam

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyusse zrobił WC na takich (lub podobnych) profilach- wprawdzie umieścił je poziomo, ale już myśli nad przebudową do pionu -> KLIK.

Witam

Dzieki za linke , widzialem fajnie zrobione , z tym ze ta sa gotowe kompletne systemy i dlatego kosztuja odpowiednio , tak jak widziales profile + zlaczki

okolo 800 zl , ja mysle ze da sie zrobic podobnie z tych profili ktore mam , za sporo nizsza kwote.

Pozdrawiam

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aluminium z miedzią w jednym układzie to nie za bardzo, może dobierz lepiej jakieś kolanka z systemów hydraulicznych opartych na plastiku (ALUPEX). I te wklejanie to też lekko mi trąci fuszerką, nie możnaby nagwintować tych profili ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aluminium z miedzią w jednym układzie to nie za bardzo, może dobierz lepiej jakieś kolanka z systemów hydraulicznych opartych na plastiku (ALUPEX). I te wklejanie to też lekko mi trąci fuszerką, nie możnaby nagwintować tych profili ?

kolanka sa spoko , jedyny problem jest taki ze w srodku te profile maja ksztalt osmiokatu w zwiazku z czym najpierw trzeba by je pozaslepiac pretem 8 katnym , a nastepnie powiercic i pogwintowac . no ikoszt 24 zlaczek plastikowych przy 12 zebrach wyszedl by dosyc znaczny . a dyskwalifikowanie klejenia przy niewielkim skomplikowaniu i malych cisnieniach moze jest jeszcze troszke przedwczesne . Moze ktos testowal takie rozwiazania ?

na gorze moze nie dawaj ceownika, cieplo idzie do gory jak kazdy wie, a tam ceownikiem zablokujesz kilka "kanalow"

Mysle ze zrobie tak ze jak zmontuje calosc to odpale to testowo bez wmontowania w ceowniki , i zrobie kilka testow czy jest roznica.

Pozdrawiam

Robert

Edytowane przez tomx_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Podysylam postepy prac w projekcie pasywnej chlodniczki

Jak narazie mam pociete profile jest ich 12 sztuk przygotowane sa kolanka miedziane ktore planuje wklejic miedzy profile

Kolanka sa poklejone , z pierwszych ogledzin wygladaja na szczelen przed zamontowaniem calosci kazde indywidualnie posprawdzam , musze kupic troszke

szerokiego weza zeby wlazl na te kolanka i posprawdzam stara metoda jak sie dentki sprawdzalo czyli pod wode i troszke powietrza do srodka.

post-151420-1191526600_thumb.jpgpost-151420-1191526635_thumb.jpg

post-151420-1191526611_thumb.jpgpost-151420-1191526645_thumb.jpg

Mam pytanie odnosnie anodyzowania , bo musze to ewentualnie zrobic przed wklejeniem miedzi , jak jest z tymi stratami przy odprowadzaniu ciepla przez anodyzowana powierzchnie . Czy jest to cos czym warto sie przejmowac .

No bo jakos to trzeba wykonczyc . Wchodzi w gre jeszcze malowanie , ale to chyba gorszy pomysl .Napiszcie co o tym sadzicie . Przykrecone to jest do tych plaskowniczkow tak na prube , doeclowo musi byc napewno cos solidniejszego bo te profile waza pewnie z 6 kg

narazie chce to odpalic prubnie i zobaczyc jak z wydjnoscia .

Macie jakis pomysl na nakretki ktore mozna by wsuwac miedzy zeberka tak zeby je przykrecac do docelowech ceownikow czy plaskowanikow , narazie mam taki blaszki , ale sa raczej zbyt delikatne , jedyne co przychodzi mi do glowy to stalowy blaszka jakies ze 3mm pocieta na takie prostakaciki ktore sie powsowa , ale to bedzie kupa zabawy z pocieciem powierceniem i pogwintowaniem prawie 50 takich nakretek .

Czekam na jakies sugestie , jesli na tym etapie jest jeszcze na nie czas ;)

Pozdrawiam

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo konkretnie to wygląda, gratulacje :!:

Mam pytanie odnosnie anodyzowania , bo musze to ewentualnie zrobic przed wklejeniem miedzi , jak jest z tymi stratami przy odprowadzaniu ciepla przez anodyzowana powierzchnie . Czy jest to cos czym warto sie przejmowac .

No bo jakos to trzeba wykonczyc . Wchodzi w gre jeszcze malowanie , ale to chyba gorszy pomysl .Napiszcie co o tym sadzicie .

Nie ma żadnego znaczenia, przecież wiele radiatorów jest anodyzowanych, a mają o wiele mniejszą powierzchnię (np. Zalman czy Primecooler na pamięci kart graficznych). A zresztą powłoka tlenku jest o wiele cieńsza od warstwy farby, a przecież finy w chłodnicach też się maluje. Rób jak Ci wygodniej i taniej, moim zdaniem różnice w temperaturze będą pewnie w granicach błędu pomiarowego.

Aha, powłoka anodyzowana będzie na pewno trwalsza.

Edytowane przez Bartolomius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie jakis pomysl na nakretki ktore mozna by wsuwac miedzy zeberka tak zeby je przykrecac do docelowech ceownikow czy plaskowanikow , narazie mam taki blaszki , ale sa raczej zbyt delikatne , jedyne co przychodzi mi do glowy to stalowy blaszka jakies ze 3mm pocieta na takie prostakaciki ktore sie powsowa , ale to bedzie kupa zabawy z pocieciem powierceniem i pogwintowaniem prawie 50 takich nakretek.

A same nakrętki nie mogą być? Wsuwasz je w profil od góry i od dołu na odpowiednią głębokość i do nich poprzez śruby mocujesz płaskowniki. Nie wiem jakiej wielkości jest ta szczelina między "listkami" profila; nie wiem jakie śrubki chcesz zastosować (m4, m5 ?).

Anodyzował będziesz profile, tak? Dużo tego- jakich wydatków w związku z tym się spodziewasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

bardzo ciekawie się to prezentuje

btw ile dałeś za profile bo nie doczytałem

profile okolo 200 zl

A same nakrętki nie mogą być? Wsuwasz je w profil od góry i od dołu na odpowiednią głębokość i do nich poprzez śruby mocujesz płaskowniki. Nie wiem jakiej wielkości jest ta szczelina między "listkami" profila; nie wiem jakie śrubki chcesz zastosować (m4, m5 ?).

Anodyzował będziesz profile, tak? Dużo tego- jakich wydatków w związku z tym się spodziewasz?

Nakretki niestety sa zbyt male , przeswit przez ktory przechodzila by sruba ma okolo 4,5 mm a przestrzen w ktorym musial by sie zaklinowac nakretka okolo 1 cm . Chyba bede musial jakis plaskowniczek aluminiowy w ostatecznosci stalowy pogwintowac , albo powiercic i blachowkretami poprzykrecac.

Co do pytania odnosnie anodyzowania , to tak chyba sie zbecyduje na to . Koszt jak dzwonilem to okolo 100 zl , ale to tak przez telefon . Jak przywioze do nich to wycenia precyzyjnie . Troche kolejka jest do anodyzowania , okolo 2 tyg trzeba czekac . Moze ktos zna w Warszawie , albo niedalekiej okolicy miejsce gdzie moge zrobic to szybko dobrze i za rozsadne pieniadze ;)

Pozdrawiam

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M4 nie przypasi? Średnica śrubki to ok. 3.5mm zaś nakrętka w najwęższym miejscu ma ok. 7mm więc nie przeleci przez szczelinę (jeśli ta ma 4.5mm).

Zdaję sobie sprawę że taki montaż będzie bardzo kłopotliwy- ale to jednorazowe "zajęcie".

Edytowane przez pc_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radziłbym zastanowic się nad innym systemem łaczenia poszczególnych profilów, coś w stylu takich dedykowanych profili, gdyż będą okrutne problemy przy napełnianiu. Albo o ile byś to zabudował ładnie, to trójnik, tak, żeby na kazdym z profili móc odpoiwetrzyć... Wtedy było by o wiele łatwiej. Zastosowanie niklowych bloków i pozbycie się miedzianych rurek tez powoduje, że nie będzie problemu z alu + miedz, chocby jakieś niklowane, albo jak u kolegi PCV...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goglujac natknolem sie na warszawska firme ktora oferuje takie oto profile aluminowe.

post-116203-1192556505_thumb.jpg

Wyslalem im maila z zapytaniem, ile by kosztowalo 7-9 takich profili (wybralem model s 108 ) dlugosci 40 cm i czy dorobia zaslepki, nakladki do nich. Jesli odpowiedza, dam znac.

ma3ek i Tomx , wykorzystali podobne jak nie identyczne ( chyba ;) ).

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Prekursorem nie jesteś icon_wink2.gif TUTAJ

Nigdy sie za niego nie uwazalem ;)

poprostu robie to troszke inaczej

Goglujac natknolem sie na warszawska firme ktora oferuje takie oto profile aluminowe.

Wyslalem im maila z zapytaniem, ile by kosztowalo 7-9 takich profili (wybralem model s 108 ) dlugosci 40 cm i czy dorobia zaslepki, nakladki do nich. Jesli odpowiedza, dam znac.

ma3ek i Tomx , wykorzystali podobne jak nie identyczne ( chyba ;) ).

Witam

Ten profilek ktory u mnie jest wtokozystany jest inny w srodku ma ksztalt osmiakata , i dlatego jest problem z wykonaniem tam gwintu .

To bylo powodem zastosowania wklejanych kolanek miedzianych .

Troche ostatnio jest malo czasu na konczenie projekciku . Ale moge podeslac co i jak chialem rozwiazac moze sie przyda innym .

post-151420-1192561289_thumb.jpg

W tym skrajnym profilku po prawej stronie tam gdzie wchodzi na gorze miedziana rurka chcialem zrobic maly rezerwuarek . tylko musze wymslic ktora metoda pozaslepiac w srodku profil zeby bylo szczelnie , jest to rura aluminiowa o przekroju prostokata o wymiarach zewnetrznych 4 na 2 cm .

W tygodniu mam nadzieje ze uda mi sie wykombinowac jakies zgrabne nogi.

Temat przykracenia profili do tych katownikow , musialem rozwiazac we wlasnym zakresie , nigdzie nie znalazlem zadnych nakretek ktore mozgly by sie w nich klinowac

pociolem plaskownik 5mm na male 7mm paski powiercilem i pogwintowalem . Strasznie upierdliwa robota , przy prawie 50 takich elementach.

Pozdrawiam

Robert

Edytowane przez tomx_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt zapowiada się świetnie, trzymam kciuki i życzę dużo wytrwałości. Może tylko nóżki dałbym jakieś bardziej subtelne, ale to już najmniejszy problem.

Co do klejenia, to raczej śliska sprawa. Niby klej trzyma, ale z drugiej strony niektóre ciecze potrafią wypłukać spoiwo, powie to każdy fachowiec siedzący w hydraulice. Kwestia odpowiedniego doboru. Z drugiej strony, w razie takiego wypadku woda zostaje poza kompem...

Radziłbym zastanowic się nad innym systemem łaczenia poszczególnych profilów, coś w stylu takich dedykowanych profili, gdyż będą okrutne problemy przy napełnianiu. Albo o ile byś to zabudował ładnie, to trójnik, tak, żeby na kazdym z profili móc odpoiwetrzyć... Wtedy było by o wiele łatwiej. Zastosowanie niklowych bloków i pozbycie się miedzianych rurek tez powoduje, że nie będzie problemu z alu + miedz, chocby jakieś niklowane, albo jak u kolegi PCV...

Z napełnianiem i odpowietrzaniem nie powinno być problemów, oczywiście przy odpowiednio mocnej pompce. A niklowanie kolanek rozwiązuje dwie kwestie: problem korozji znika, a całość genialnie wygląda.

Na stronce jest do pobrania katalog na rok 2006 (.pdf). Według niego cena takiego profilu o długości 5 m to około 100 Euro.

Model S 100 wygląda ciekawie, nie powinno być problemów z jego nagwintowaniem (średnica wewnętrzna 8.7 mm). Daj znać jak odpiszą, też się nad tym zastanawiam.

Edytowane przez Bartolomius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomx , jesli wyjdzie tak jak na obrazku , powinienes rozwazyc produkcje masowa, takie chlodznice pojdzia jak cieple buleczki, u nas jak i za granica.

Jesli odpisza i koszt nie przekroczy 250 - 300 zl biore s 100 .

edit

Odpowiedz przyszla:

Witam Pana!

Profil S 108 kosztuje 113,10 EUR (+VAT)/ za sztangę 5000 mm

Profil S 100 kosztuje 124,10 EUR (+VAT)/ za sztangę 5000 mm

Cięcie = 4,20 PLN (+VAT)

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi