Skocz do zawartości
Pazik

Dziwne Zwiechy na EPOX 8RDA+ ?????

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie Witam Wszystkich Forumowiczów !

po pprzeczytaniu wielu Waszych pochwał na temat płyty Epox 8rda+ postanowilem ją sobie też nabyć i co od kiedy ją mam mam dziwne kłopoty z ów plyta :

1 zaraz pokupnie po zainstalowaniu od nowa Winxp i sterow (stand z plyty) po restarcie windows wchodzil a grafa nie byla wyswietlana nawet w trybie awaryjnym ale to po 3 formacie z rzędu w końcu samo z siebie ruszyło :?

2 teraz mam dziwne zwiechy tzn zawiesza sie myszka i klawiatura wszytko chodzi tzn w danej chwili wypalam plytke to ona sie wypali do konca czy jak film ogladam to on sobie spokojnie leci itp tylko nie moge poprostu uzywac myszki i klawy wczesniej dziwnie mi spadal bufor przy nagrywaniu w srodku nagrywania do 0 i po plycie ale to po przeinstalowaniu sterow na 2,03 minelo !

moze ktos mial podobny problem i wie jak temu zaradzic (takie zwiechy pojawiaja sie dosc czesto ) bo szalu można dostac !

z góry Wilkie dzięki !!!

p.s. jeszcze jedno pytanko mam 3 kostki ramu ddr 333 (eliksir) jednostronne jak je w biosie optymalnie ustwić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liva juz nie ma zwiechy dalej są, ale dziwi mnie jedno skoro to taka dobra płyta mam robic upgrade biosu na dzień dobry nadmieniam ze nic nie podkrecam i moim zdaniem powinno wszytko stabilnie hulac jak trzeba ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liva juz nie ma zwiechy dalej są, ale dziwi mnie jedno skoro to taka dobra płyta mam robic upgrade biosu na dzień dobry nadmieniam ze nic nie podkrecam i moim zdaniem powinno wszytko stabilnie hulac jak trzeba ?????

No i jest dobra, i hula :) u mnie ... U Ciebie nie - to problem może leżeć w tym, że uszkodzony egzemplarz lub pozostałe podzespoły coś się gryzą (np. zasilacz!, pamięci itd.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem moze lezec w 1000 miejsc, po pierwsze naprawde dziwne ze dopiero za 3cim podejsciem ci sie zainstalowalo.Aczkolwiek normalne ze windoza nie dzialala po takiej "drobnej" zmianie jak zmiana chipsetu z VIA na nVidia.

1)Wyciag 2 kostki i zostaw jedna<- sprawdz ,elixiry bywaly rozne a przy 128bit transmisji moga byc problemy.

2)Zmien w biosie ustawienie Cpu interfrace z Aggresive na optimal jesli bylo AG

3)Sprawdz zasilke, napiecia ,skoki itp.

4)Problem z buforem jest bardziej zwiazany z XP,mialem to i na KT400 i na nForce2,czasem samo znikalo 8O ,niech bogu beda dzieki za buffer underruna ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widze nic w jego konfigu czego kolwiek co moglo by sie grysc jak juz to z n forcem :(

no jasne, że nie między sobą (bo wcześniej mu działały) tylko z płytą mogą mieć problem. I tak jak napisałem obstawiałbym zwłaszcza: zasilacz i pamięci. Być może, że wartoby było pomysleć nad tym SP1 - ale to już mniej prawdopodobne. Problem z buforem myslę, że już na tym forum i na innych (np. cdrinfo.pl) - został rozwiązany - w tym względzie proponuję poszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam meczylem sie z xp ponad tydzien kiedy kupilem herculesa fortissimo....tez mialem zwiechy i rozne takie akcje wlanczajac w to restarty kompa...

u mnie pomogly dwie rzeczy:

1.) tak dlugo zmnienialem sloty pci dla dzwieku az w koncu nie mialem konfliktu IRQ z grafa

2.) wymienilem zasilacz na 400W.......

od tej pory jak reka odjal.......jezeli masz duzo bebechow w kompie to mozesz je troche potasowac na rozne PCI...ale z opisu raczej za wiele tego nie masz......sprawdz to zasilanie.......gf4ti troche zre pradu (ale nie tyle co ATI:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wszystko zrobiłem na świeżo.

Sformatuj HDD i ide o zakład, że wszystko będzie działać.

8)

Ale może i pewnie jest konflikt sterowników. Może jakieś niepodpisane zainstalowałeś i WINXP Ci teraz na złość robi. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RedNacz zakład bys niestety przegral formacik byl pelny i nic to nie dalo zasilke mam 400 W... faktycznie pokombinuje z pamięciami ale dlaczego na starym configu nie bylo z nimi problemu (obecnie sa na optimal) odnośnie service packa 1 i nawet pozniejsze latki tez sa zainstalowane :?

ale i tak wielkie dzieki za pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiatki to bardzo dziwne stworki na poprzednim configu mogly chodzic spox a teraz masz epoxa z duall ddr i moga robic krzaczki. Nie napisales czy masz obie kosci tej samej firmy czy innej bo to tez wazne. Osobiscie szukalbym winy wlasnie w pamiatkach a tak wogole to zaczalbym od update'u biosa

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...