Skocz do zawartości
ceek

Szybka Piłka - Karta Graficzna W Oczekiwaniu Na Rv670 / 8800gt

Rekomendowane odpowiedzi

Ogolnie krótko i na temat - poprzedniego gf 8800 gts stracilem oddajac mlodszemu rodzenstu a ze mlodsze rodzenstwo jest w warszawie a ja w gdansku ciezko mi zmienic teraz zdanie a w skrocie potrzebuje do jutra sie zdecydowac jaka karte graficzna kupic w oczekiwaniu na upragnione najlepiej ati rv670 czy jak to tam zwal radeona 2950 a raczej w oczekiwaniu na dwa takie radeony ale nie wazne

ogolnie potrzebuje karte do tego czasu i nawet paru tygodni znajac zycie dluzej... cenowo gdzies w okolicach 500 zl chociaz moze byc i 600 i jakby ktos mi chcial sprzedac 7900gtx/gto za 700 Z FAKTURA VAT (czyli prawie nie mozliwe) to pewnie tez bym sie skusil... w kazdym razie wazna jest tez faktura vat wkoncu komputer do pracy - battlefield ;] moze kilka nowszych gier

Czytajac forum widzialem ze kazdy poleca 8600 od palita w wersji jakiejs tam sonic tyle ze ta karta mnie nie przekonuje specjalnie - nie widze problemow by zalozyc do kazdej w wymienionych kart lepsze chlodzenie a t oz tego palita na lepsze zdecydowanie nie wyglada, pozatym 8600 w wielu testach dostawal od 7900gs a co dopiero gt / gtx /gto a obsluga dx10 to taki sam chwyt marketingowy jak 512 bitowosc radeona 2900XT, i co to jest ten 8600 ge znaczy wiem ze to znaczy galaxy edition ale wszyscy tutaj to odradzaja... i jak do tego wszystkiego pasuje radeon 1950pro w wersji np. 512 mb ?

chcialbym dodac ze pod koniec miesiaca powinno mi sie udac kupic jakis monitor 24" i chcialbym tez pograc chociaz w minimalnych detalach chociaz w battlefilda

a pytanie poboczne brzmi czy zakup przyszlosciowy 2 radeonow tych oczekiwanych z wieksza nadzieja niz R600 - czyli 2950 ma jakis sens - mianowicie chodzi o to zeby to cos chodzilo w crossfire... czy taki zakup i zamiar ma jakis sens, bo cel bedzie taki by pograc na 24" monitorze w jakies nowsze gry nie na minimalnych detalach... a zakup kart nividi odpada z powodu takiego prostego ze sli obsluguja tylko chipsety nividi czyli tylko 680i i nastepny zapowiadany 780i bedacy wedlug pewnych wiadomosci tym samym lekko poprawionym 680i czyli bez rewelacji...

czy ktos rozumie i moze pomoc ? czas do jutra ( sroda ) gdzies do godziny porannej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki jest problem w zalozeniu innego chlodzenia na palita? :blink:

"polecam palit 8600gt sonic+" :lol2:

Dlaczego? Bo nowe stery wprowadzily mozliwosc oddzielnego kręcenia shaderów i ropów, co znacznie podnioslo wydajnosc 8600. Poza tym latwiej Ci bedzie sie go pozniej pozbyc, niz takiego 7900 czy x1950

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kilka komputerow w domu czy to 7900 czy 1950 czy 8600 zostanie pewnie jako upgrade ktoregos pozostalego...

no tak ale taka karta 8600 bedzie smiesznie wygladala jak bym do niej wsadzil therlmalrighta hr03 :D pozatym ta wersja sonic+ od zwyklych rozni sie tylko tym chlodzeniem ?

nikt mi nie chce 7900 gto na fakture sprzedac ? :D

aha i czy moze warto w stosunktu do tego palita doplacic 50 zl i kupic cos takiego ? bedzie to szybsze ?

http://www.znak.pl/index.php?cid=143&s...EGal512+10CM+BO

Edytowane przez ceek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki jest problem w zalozeniu innego chlodzenia na palita? :blink:

Taki, że ma stickery na chłodzeniu ... Ale założyc się da , owszem

Co do karty to na dzisiaj lepsza jest PowerColor X1950PRO, szczególnie, że masz ją już za 420 zł ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok w skrocie dlaczego nie nie warto kupowac 8600 ge ? ma 512 mb pamieci wydaje sie ogolnie lepszy a roznica w cenie praktycznie zadna i jeszcze ma piekny wiatraczek z heat pipem ktory nawet jak sie nie sprawdzi specjalnie to bedzie napewno ladnie wygladal przybity gwozdziem do sciany...

a jaka roznica miedzy radeonem pro 256mb i 512mb ? i czemu powercolor ? poza cena oczywiscie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PowerColor x1950pro 512mb AC za 500zł spokojnie kupisz.

Lepsza od tego 8600 sonic+, dodatkowo nie musisz kręcić, a masz cichą i dobrą kartę, wystarczającą grać komfortowo w 90% gier na 1280x1024, a reszta na 1024x768. Może i sonic+ wypada lepiej w 2-3 tytułach, ale na reszcie leży (mowa oczywiście o podkręconym sonicu). Sonic+ kosztuje 400zł, ma troche wyższe takty od standardowego/sonica, ale za 100zł więcej masz poprostu lepszą kartę z 2x większą pamięcią, ciche chłodzenie, montujesz i jest to co miało być, a nie bawienie się w oc, vmody, inne kombinowanie;)

Edytowane przez zervis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa po ~400

http://allegro.pl/item252512662_galaxy_790..._gs_1_4ns_.html

i wlasnie mnie to kusi bardzo .... kurde wszystkie te karty mnie kusza tylko nie wiem ktora bardziej :P ...

dalszy sprzet ktory chce kupic to

Proc : e2160 albo e4300

Płyta Gł : Asus P5B albo Gigabyte P35C-DS3R

Pamieć : GeIL Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz

jakies propozycje sugestie ? chętnie wyslucham...

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiec - poradzili mi tutaj zeby nie kusic sie Geilami. Ponoc padaja i slabo sie kreca (co potwierdzaja poniekad uzytkownicy). Wynika ze lepsze sa OCZ z Zestawu z tematu podwieszonego. 250zl w Apollo

Procek - przegladalem testy - takze zagraniczne - bardziej oplaca sie e2160 - to c2 bez 1mb cache - co daje roznice w q4,notatniku i excelu (wg testow) :D Z e2160 bardzo latwo sobie zrobisz cos co praktycznie dogoni e6600 i to nawet bez zmiany napiec i na boxowym wentylu.

Plyty Asusa wciaz mi odradzano - wiec wzialem MSI Neo2 - FR (albo FIR ale z tego co pamietam to sie FireWire rozni i jest drozsza [mam FW na starej mobo od kilku lat - nigdy nie uzylem])

O ile dobrze pamietam to najlepszym wyborem jest PowerColor x1950pro 512mb AC (tak max. 550 zeta z dostawa do domu) - jak gdzies go wygrzebiesz - bierz bez wachania. Sam sie zastanawialem nad nim swego czasu (przyszly pieniazki i zamiast modernizacji nowy komp :) ) Radek pogoni i 8600 i 7900. 8600 do dx10 i tak sie nie nadaje a Visty uzywaja tylko masochisci (na codzien naturalnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi