Skocz do zawartości
Retro

Buda Do 3 K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam~~

Długo się wachałem, czy założyć taki temat bo widzę, że cieszy się on raczej dezaprobatą ;p

No ale cóż zapytać zawsze można, najwyżej nie otrzymam odpowiedzi ;P

Planuję złożyć kompa do 3k, sama buda. Wybrałem takie elemanty:

Płyta: Gigabyte GA-965P-DQ6

Procek: Intel Core2 Quad Q6600 2,40

Pamięć: Kingston HyperX 2 GB Memory Kit PC2-7200 CL 5.0

Grafika: GeForce 8600 GTS lub GeForce 7950/7900 GT

Nie ma jeszcze dysku i zasilacza, no ale to później;P

Chciałem się poradzić, czy dokonałem dobrego wyboru ?:) Czy sugerowalibyście jakieś inne podzespoły ? Wymienić w sumie mogę all poza prockiem, na niego się napaliłem :P

2ga sprawa to zasilacz. W obecnym kompie mam NeoTec'a Maximus'a 450W.

W sumie to jestem z niego zadwolony. Czy mogę go wsadzić do tego kompa, czy raczej potrzebne będzie coś innego / mocniejszego ... ?

Z góry thnx za wszelkie opinie ;)

--

Pozdrawiam

Aaa [edit] komp nie będzie podkręcany i raczej będzie służył do gier[/edit]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quada wymieniasz na E6750 i masz w kieszeni 338 zł

Gigusia DQ6 wymieniasz na Asusa P5K-E lub Abita IP-35-E i masz od 165 zł do 304 zł w kieszeni.

8600GTS wymieniasz na 8600GT i masz min. 150 zł w kieszeni dodatkowo .

Ramy wymieniasz na 667 i masz kolejne zaoszczędzone $$$ .

Jak dobrze pójdzie to uzbierana kasa + to co jest przeznaczone na kupno karty starczy na 8800GTS 320 MB .

Kupując E6750 i Asusa masz w kieszeni 503 zł , z Abitem to kwota 642 zł .

Ten NeoTec powinien styknąć .

Aha , ceny brane ze skąpca , znaku i apollo .

W zależności od tego gdzie kupisz relacje cenowe mogą być inne , ale i tak powinienieś zaoszczędzić .

EDIT .

Za ~ 2 200 zł możesz mieć taki zestaw :

MSI P35 NEO2-FR Intel P35 Socket 775 za 335.75 zł

C2D E6750 za 613 zł z apollo

Palit 8800GTS 320 MB za 966,59 zł

DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 za 245 zł

masz 800 zł w kieszeni , wiec możesz jeszcze coś dobrać

Leadtek 8800GTS 640 MB za 1 250 zł

ew. GIGABYTE GeForce 8800GTX 768MB DDR3/384bit TV/DVI PCI-E za 1662.23 zł

Z 8800GTS 640 MB koszt ok. 2 500 zł , z 8800GTX wynosi 2 855,64 zł .

Wg. mnie lepiej C2D + mocniejsza karta niż C2Q i słasza karta .

Do 3 000 zł możesz nawet 8800GTX kupić , więc decyduj sam .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. reyden thx za pomoc.

Przyznam, że ostatnio zardzeiwałem z hardware'u i wybierając sprzęt kierowałem sie rankingiem sprzetu na: http://rankingi.chip.pl/ i tym co przeczytałem na tym forum.

Czy dając swoje typy na płytę i ram sugerowałeś się jedynie cenami aby obnizyć koszty czy z wydajnością u nich jest podobnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o MB to głównie cena .

DQ6 jest bardzo droga , chipset jest stary ( raczej nie uruchomisz na nim Penryna & Co ) , co nie znaczy że zły .

Wydajnościowo te płyty są praktycznie takie same , więcej znaczenia ma CPU i VGA .

A co do ramu - różnice wydajnościowe pomiędzy ramami 667,800 czy 900 Mhz widać tylko w testach pamięci , normalnie to kwestia kilku FPS , a kasa może pójść na coś innego .

A takie rankingi to są do 4liter .

Ten co wymieniłeś był chyba nieaktualizowany od dłuższego czasu ( brak płyt na P35 , NF 650i&680i , ceny nieaktualne od dawna )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj tutaj do mojego tematu - mialem bardzo podobny problem jak ty. Po dlugich bojach wybralem zestaw - z tego Foxconna zrezygnowalem ostatecznie na rzecz MSI bo w PL nie mozna dostac Foxa P35A-S z raidem i obsluga NCQ (brak ICH-9R ;/).

O karcie Gigabyte 8800GTX sobie tam poczytaj troche, pomijajc te NIESPRAWDZONE informacje - i tak dostac go to prawie cud. Pytanie czy warto...

Oszczedz na procku - testy pieknie pokazuja ze podkrecony na 3Ghz E2160 dogania e6600. E6750 to pic na wode - 4mb cache praktycznie nic nie daje, slabiej sie kreci i kosztuje ze 700 zl. W e2160 masz to samo co w e4400 tylko mniej cache (co wielkiej roznicy nie robi). Jezeli sie jednak uprzec to mozna e4400 wziac ale tylko dla cache.

Jezeli jestes graczem to lepiej wziac e2160 i podkrecic a zaoszczedzona kase wpakowac w GTXa. Jak wyjda Penryny to sobie E6750 kupisz bo powinny staniec. :)

Edytowane przez max6ter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi