jacool Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Czy nowy bios 308 do Maximusa/Rampage mozna juz wgrac przez AZFlash? No więc starczy EZ-FLASH. Pod warunkiem, że macie już inny bios od RAMPAGE. Bios 308 wgrany. :D Pierwsze wrażenie pozytywne. Płyta wyraźnie szybciej startuje. Co wiecej to już testy pokażą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Chyba skrócił sie post. Poza tym doszła chyba opcja nowa w biosie jakaś AI NET2. Testy moje: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Kolejne z pytań... w którym miejscu w tym RAMPAGE jest wyłączenie kontroli wentylatora... za Chiny nie mogę tego znaleźć i za każdym razem mam CPU Fan Error i F1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Kolejne z pytań... w którym miejscu w tym RAMPAGE jest wyłączenie kontroli wentylatora... za Chiny nie mogę tego znaleźć i za każdym razem mam CPU Fan Error i F1.hardware monitor -cpu fan -ignore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 moze mi ktos powiedziec do czego sa funkcje i jakie maja znaczenie: skew clock i opcje w performance level? chodzi o plyte rampage tutaj masz wszystko opisane. http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=3156&p=4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorpion93 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam wszystkich, mam problem...gdy chce zflashowac bios wg tego co któryś z uczestników forum podał wcześniej do biosu z Rampage, bądz nawet do starszego biosu Formula wyskakuje mi takie coś error unable open bios! Co robic? wpisuje tak AFUDOS /i<filename.rom> /pbnc /n . Bardzo proszę o szczególowe instrukcje ( jestem nowy w tym temacie) pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam wszystkich, mam problem...gdy chce zflashowac bios wg tego co któryś z uczestników forum podał wcześniej do biosu z Rampage, bądz nawet do starszego biosu Formula wyskakuje mi takie coś error unable open bios! Co robic? wpisuje tak AFUDOS /i<filename.rom> /pbnc /n . Bardzo proszę o szczególowe instrukcje ( jestem nowy w tym temacie) pozdrawiam. prawdopodobnie podajesz złą nazwę pliku AFUDOS /irf0308.rom /pbnc /n musisz mieć na penie plik z biosem o nazwie rf0308.rom i oczywiście rogram do flashowania. Nie wiem co jeszcze może być źle. :blink: :blink: :blink: Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) ściagnąlem plik ale oznaczenie tylko formula 2 mb nic nie ma o 308 oki ,zamienilem nazwę ,jutro flasznę -dziala wsio na Vista 64 bit ?? Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 ściagnąlem plik ale oznaczenie tylko formula 2 mb nic nie ma o 308 oki ,zamienilem nazwę ,jutro flasznę -dziala wsio na Vista 64 bit ?? nazwą pliku się nie przejmuj - zmiana nazwy. TAK, VISTA-x64 hula bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 a masz sp1 jak się sprawuje ?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 mi sie za cho****e nie moze SP1 do Visty 64bit zainstalowac. zaraz flaszne nowy bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 bo vista nie teges?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorpion93 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Witam, przerobiłem na Rampage ;-) Mam pytanko dlaczego w rożnych aplikacjach np. w Everście podaje mnożnik mojego proca x8 czyli tak jak powinno być a raz x6 np. w cpu-z, nie kumam. Druga sprawa mam problem z zainstalowaniem sterów do karty dźwiękowej...mimo ze niby instaluje poprawkę kb888111, pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Witam, przerobiłem na Rampage ;-) Mam pytanko dlaczego w rożnych aplikacjach np. w Everście podaje mnożnik mojego proca x8 czyli tak jak powinno być a raz x6 np. w cpu-z, nie kumam. Druga sprawa mam problem z zainstalowaniem sterów do karty dźwiękowej...mimo ze niby instaluje poprawkę kb888111, pomocy mnożnik się zmienia bo działa EIST u mnie bios 308 i Vist 64 Bit na razie 0 problemu ,nie sprawdzałem jeszcze OC i napięć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Dziś wieczorem bede miał w domu RAMPAGE ale prawdziwą :P tzn X48 zrobię dokładne zdjęcia zobaczymy może czymś się różni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Także wczoraj zrobiłem uprejd na Rampage. Teraz pozostaje walka z OC - na razie stabilnie 416x8 ne E8200 .... Docelowo byłoby miło 8x450 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 hmm to kiepsko jak tyle robi FSB :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 (edytowane) Zapodalem bios od Rampage 219. Mialem pewne kłopoty z nazwa biosu RFO219.rom :) ale przy pomocy Jackacz zmienilem nazwe na kalosze.rom i poszlo :) Narazie dziala wszystko ok. Vista sie rozaktywowała ale aktywowałem przez telefon :) Edytowane 18 Kwietnia 2008 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown88 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam mam pytanie do posiadaczy Asus Maximus Formula tej bez wodnego chłodzenia na x38 czy jest sens zakupu tej droższej na x48 ? Do ważniejszych pytań zaliczam takie : 1. Ilu fazowe zasilanie ma ta płyta ? 2. Jakie max fsb można na niej uzyskać ? 3. Chłodzenie wokoło procesora widzę, że jest spore czy zmieści się tam Scythe bądź Thermaltake < nie będzie problemu ? Edytowane 18 Kwietnia 2008 przez unknown88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Prawdziwa RAMPAGE to DNO!!! Dziś testuje RAMPAGE na X48. reszta sprzętu jak w podpisie. Płyta wogóle nie chce podkręcać pamięci. PL 11 niżej nie wstaje. DDR1066 wogóle nie wstaje Tylko 800 i PL11. Co za [ciach!]o nieprzeciętne ten X48!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Plus taki że nie podbija napięć Na maxiumusie 2.04 ram w biosie to 2.10 serio W tej 2.10 bios to 2.12 serio. Tylko czasami podskakuje na ułamek sekundy do 2.19 DZIWNE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Na maxiumusie 2.04 ram w biosie to 2.10 serio W tej 2.10 bios to 2.12 serio. Tylko czasami podskakuje na ułamek sekundy do 2.19 DZIWNE! i niebezpieczne ,łatwo uwalic ram ,nie wiadomo ile podskoczy na 2.5 v :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 hmm to kiepsko jak tyle robi FSB :/ Spokojna czacha. Nowy bios od Rampage dał kopniaka płycie. Właśnie testuję 8x450 :) Na 907 z formula jakiekolwiek zmiany na parametrach pamięci - DET RAM i [gluteus maximus] ... A tu śmigają na swoich def. timingach - na razie dałem taktowanie 1:1 dla testowania fsb... Jaka jest bezpieczna temperaturka dla E8200? Teraz mam do 56C na rdzeniach przy lajtowo puszczonym wiatraku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 to ja na QX9650 robię 460 fsb :lol2: bezp >?? włącz Termal monitor i spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown88 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Czyli od Rampage należy trzymać się z daleka ? Więc odpowie ktoś na pytanie czy wejdzie na Asus Maximus Formula duże chłodzenie cpu typu Thermalright, Scythe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 (edytowane) OK Koledzy. Jestem po 4 godzinnej przeprawie nazywającej się: ASUS MAXIMUS@RAMPAGE X38 vs. ASUS RAMPAGE X48Zacznijmy od początku. Składam kompa kumplowi. Zakupił on mobo rampage x48. Ja mam Maximusa x38 @ rampage. Działam ze sprzętem w podpisie na ustawianiach: FSB 400 Strap 400 PCIE 100 DRAM 1066 Clock 2N Timings 5.5.5.15 STRONGER PL 06 Moja mobo chodzi na tych ustawieniach bez zająknięcia. v na ram jest 2.04 w biosie i miernikiem wykazuje maksymalne odchylenia 2.02 - 2.18 a waha się średnio 2.06 -2.14 ---------------- Wsadziłem RAMPAGE x48 odpaliłem zaaplikowałem ten sam bios 0309 i ustawiłem wszystko tak samo. MOBO NIE WSTAJE -> DET RAM USTAWIŁEM PL 10 DET RAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ustawiłem DDR800 i PL 15 chodzi PL 10 chodzi PL9 DET RAM jedyne możliwości działania to 1066Mhz PL15 800Mhz PL14 Inaczej jest DET RAM! ------------------ Morał? ta płytka jest chora. Porównałem obie są IDENTYCZNE. Jedyna różnica to ma się rozumieć chipset ale on też fizycznie jest taki sam. I jeszcze coś. Moja ma napis: PCB made in TAIWAN. Rampage x48 ma: PCB made in CHINA. Wniosek? Tajwan górą.......................... ------------------ Co jeszcze dziś zaobserowałem Jak kupiłem mojego maximusa nie był sporo czasu przerobiony. Od tamtej pory zmieniłem grafikę z Asusa 7950GT na Gainwarda 9800GTX oraz przerobiłem mobo na rampage. Po zakupie nie miała tak dużych wahań v dla ramu. teraz ma. Nie wiem czy to wina biosu rampage czy może nowej grafiki. Zasiłkę mam 800wat więc spoko... Kiedyś 2.04 w biosie top było 2.11 realnie i wahało się 2.09 2.12 teraz lata maksymalne odchylenia 2.02 - 2.18 a waha się średnio 2.06 -2.14. Dziwne to trochę... :mur: ------------------------------------------- Czyli od Rampage należy trzymać się z daleka ? Więc odpowie ktoś na pytanie czy wejdzie na Asus Maximus Formula duże chłodzenie cpu typu Thermalright, Scythe ? INFINITY WCHODZI THERMALRIGHT 120 EXTREME TEZ WCHODZI Edytowane 18 Kwietnia 2008 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 u mnie na biosie Rampage tylko lepiej ,droop mniejszy i V ramu też wahanie mniejsze przedtem bios 2.2 -real 2.24 V teraz 2.22 V bios V cpu przedtem 1 .40 bios 1.38 v real teraz 1.40 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Jutro wyjmę wszystko z kompa i zrobię spinke tak by obie mobo można było szybko miejscami zmieniać. Zobaczymy. Ciekawe czy RAMPAGE X48 da się zrobić na MAXIMUSA :razz: :razz: :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown88 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Potestuj proszę dobrze tego rampage ponieważ czytam temat o tejże mobo na forum xtremesystems i widzę, że nieźle niektórzy na niej podkręcają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Przykro mi niestety bez zmian o/c Testowalem dziś od 8 rano. SPinka na biurku zmieniałem mobasy z 4 razy. Rampage wyraźnie gorszy ma PL na tych samych napięciach. Maximus śmiga bez zająknięcia. Nie wiem dlaczego miałem takie wahania napięć w obudowie. Na spince nie mam prawie w ogóle wahań. Może miernik coś mi szwankuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 kurcz kijowo z rampage a tak chcialem zaminic kurna też kipiesko jak robisz na 8200 8x450 moja robi bez zająknięcia 8x530 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...