Ponury Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi na czym polega problem jeżeli chodzi o kości 256mb do płyt głównych opartych na BXie. Na własnej skórze przekonałem się że część kości (najczęściej tych lepszych) widziana jest przez mobo jako 128mb. Na czym polega ten problem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Było 100 razy na forum :) Nowe pamięci mają 128 bitową szynę której BX nie obsługuje. Krótko mówiąc musisz szukać starszych kości (dwustronnych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 PS: Nie miałem zielonego pojęcia gdzie umieścić ten temat więc trafił na oślą łączke jako że nie jest on "super ważny". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabull Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 A na czym polega problem że niemożna łączyć kości edo z jakimiś innymi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 A na czym polega problem że niemożna łączyć kości edo z jakimiś innymi?? a skad ty sie z tym edo urwales ?? wszystkie dimmy sa edo, o ile sie nie myle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoLo Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Było 100 razy na forum :) Nowe pamięci mają 128 bitową szynę której BX nie obsługuje. Krótko mówiąc musisz szukać starszych kości (dwustronnych). napewno? mi sie wydawalo poprostu ze BX obsluguje max 128MB na kazdy bank.. czyli na kazda strone pamieci. ale pierwszy raz slysze od ciebie o szynie.. mam prosbe.. mozesz to rozwinac? i ewentualnie poprzec faktami? nie pytam dlatego ze Ci nie wieze.. tylko dlatego ze chce wiedziec wiecej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 u mnie teraz smiga 128 jednostronna 8 kosci pamieci, i 256 dwustonna 8 kosci pamieci po 2 stronach czyli razem 16... wszystko smiga bez problemu mam 384 MB ramu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Z tego co kiedyś wyczytałem w necie (jak miałem jeszcze stare mobo i ten problem) to wynikało że to czy kość jest jednostronna czy dwustronna decyduje budowa "wewnetrzna" a nie to czy są kostki po obu czy tylko z jednej strony. Niestety nie pamiętam już linka więc nie daję za to głowy. W każdym razie problem tkwi w budowie kości (może być coś w tym co napisał kain). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Poprzeć to mogę tym, że sam jeszcze niedawno miałem płytę identyczną jak Grucela i działała mi w niej kość Specteka 256 MB mająca jakieś dwa lata, ale żadnej nowej czy to 128 czy 256 nie obsługiwała poprawnie tylko widziała połowę. Spowodowane jest to tą szyną właśnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Pytam się dlatego że stwierdziłe że moja jedna kość 256 działa znacznie lepiej o dwóch 128 i zastanawiam się nad wymianą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Tu wlasnie chodzi o obsadzanie bankow. Przeprowadzalem rozne eksperymenty i takie sa moje obserwacje: aby modul np. 128 MB dzialal w porzadku (z pelna pojemnoscia) musi byc jednostronny i miec wszystkie 8 kostek pamieci. Podobny modul z 4-ma kostkami jest juz widziany jako polowka. Analogicznie jest z modulami 256 MB (probowalem na SpecTek'u). Jednostronny modul z 8 kostkami jest widziany jako polowka - musial by byc dwustronny, po 8 kostek na strone zeby byl wporzo. Z tych dwoch obserwacji wynikaloby ze modul pamieci moze miec kostki o pojemnosci max. 16 MB. Wiem ze teraz filozofuje ale chyba takie wnioski mozna wysnuc... :| Pozdr... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Z tych dwoch obserwacji wynikaloby ze modul pamieci moze miec kostki o pojemnosci max. 16 MB. Wiem ze teraz filozofuje ale chyba takie wnioski mozna wysnuc... :|Wcale nie filozofujesz, tak jest w rzeczywistości - do BX-a tylko pamięci z kostkami o pojemności max. 16MB, w przeciwnym razie (na pamięciach z kostkami 32MB) poprawnie adresowana będzie tylko połowa pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Tu wlasnie chodzi o obsadzanie bankow. Przeprowadzalem rozne eksperymenty i takie sa moje obserwacje: aby modul np. 128 MB dzialal w porzadku (z pelna pojemnoscia) musi byc jednostronny i miec wszystkie 8 kostek pamieci. Podobny modul z 4-ma kostkami jest juz widziany jako polowka. Analogicznie jest z modulami 256 MB (probowalem na SpecTek'u). Jednostronny modul z 8 kostkami jest widziany jako polowka - musial by byc dwustronny, po 8 kostek na strone zeby byl wporzo. Z tych dwoch obserwacji wynikaloby ze modul pamieci moze miec kostki o pojemnosci max. 16 MB. Wiem ze teraz filozofuje ale chyba takie wnioski mozna wysnuc... :| Pozdr... dokladnie... ja tez to sprawdzilem, i mam akurat szczescie bo mam tak zeby dzialalo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...