Skocz do zawartości
djsilence

Niezauwazony Krok Tesco W Kierunku Open Source

Rekomendowane odpowiedzi

Tesco UK niespodziewanie zaczelo sprzedawac zestaw tower + klawka + mysz za 750zl z.... Ubuntu.

Komputer ten doskonale nadaje sie dla uczniow/studentow i mimo iz nie jest potezna maszyna, to na platformie Linux z 2.66GHz (Celeron) i 80GB dyskiem w zupelnosci wydaje sie wystarczac.

IMO to dobry krok, aby rodzice kupowali tego typu komputery swoim dzieciom, aby te, zapoznaly sie z Linuxem tak, jak my zapoznawalismy sie z Windowsem 3.11 / 95 pod koniec lat 90

http://direct.tesco.com/q/R.200-3224/btnRe...rt.y%3d291.aspx

PS. wiem, ze news raczej nie na Polske, lecz skoro w UK mozna, to i w PL by sie dalo. Moze jakis list z podpisami do dyrekcji Tesco PL o sprzedaz podobnego zestawu na terenie Polski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj zgadzam się mogli by tak w PL zrobić. Nim więcej Open Source tym lepiej :). A jak się młodzi będą uczyć od małego linuksa to nie będą mieli problemów z obsługą systemu i może nie będą chcieli siedzieć na "jedynym słusznym" systemie (od siebie dodam że nie mam nic do xp'ka), Pozostaje problem z grami, no ale nie można mieć wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj zgadzam się mogli by tak w PL zrobić. Nim więcej Open Source tym lepiej :). A jak się młodzi będą uczyć od małego linuksa to nie będą mieli problemów z obsługą systemu i może nie będą chcieli siedzieć na "jedynym słusznym" systemie (od siebie dodam że nie mam nic do xp'ka), Pozostaje problem z grami, no ale nie można mieć wszystkiego.

Tak, ale to że Ty byłeś w tych 2% dzieci które nie grały na kompie to nie znaczy, że wszyscy, komp dla dzieci jest do grania i tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linux nigdy nie zdobedzie takiej popularnosci jak winda. Niestety (czy stety) nie wszystkich komputery pociagaja do tego stopnia zeby zaglebiac sie w tajniki...linuxa. Dla niektorych komp to poprostu mozliwosc posluchania muzyki, obejrzenia filmu czy pogadania przez internet i watpie zeby takie osoby radzily sobie z obluga tego systemu, ktory trzeba przyznac, nonstop rzuca klody pod nogi. Instalowanie glupiego sterownika potrafi doprowadzic do szewskiej pasji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale to że Ty byłeś w tych 2% dzieci które nie grały na kompie to nie znaczy, że wszyscy, komp dla dzieci jest do grania i tyle...

Skąd wiesz że nie grałem? I czy te komputery są tylko do grania?

(...) Dla niektorych komp to poprostu mozliwosc posluchania muzyki, obejrzenia filmu czy pogadania przez internet i watpie zeby takie osoby radzily sobie z obluga tego systemu, ktory trzeba przyznac, nonstop rzuca klody pod nogi. Instalowanie glupiego sterownika potrafi doprowadzic do szewskiej pasji.

Tak ubuntu to bardzo trudny system, dla początkującej osoby w świecie komputerowym łatwiej będzie zainstalować sterowniki na ubuntu niż w windowsie. System rzuca kłody pod nogi, tu się częściowo zgodzę, ale przecież system dostajesz ze sterownikiami. Ja nie mówię że windows jest zły i niedobry, nie mniej jednak uważam że linux jest lepszy i najważniejsze darmowy. Ciekawi mnie ile z osób wypowiadających się ma oryginalnego windowsa i offica? Bo jak by nie patrzyć trzeba na to wywalić trochę kasy,a linux jest za darmo. Gry też są na linuxa, niestety nie ma ich tyle co na windowsa. Dla mnie nim bardziej będziesz szerzył się Open Source tym będzie więcej dobrego oprogramowania i będzie coraz lepiej.

Hmm coś mi mówi że z tego tematu znów się zrobi wojna windows vs linux.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd wiesz że nie grałem? I czy te komputery są tylko do grania?

Tak ubuntu to bardzo trudny system, dla początkującej osoby w świecie komputerowym łatwiej będzie zainstalować sterowniki na ubuntu niż w windowsie. System rzuca kłody pod nogi, tu się częściowo zgodzę, ale przecież system dostajesz ze sterownikiami. Ja nie mówię że windows jest zły i niedobry, nie mniej jednak uważam że linux jest lepszy i najważniejsze darmowy. Ciekawi mnie ile z osób wypowiadających się ma oryginalnego windowsa i offica? Bo jak by nie patrzyć trzeba na to wywalić trochę kasy,a linux jest za darmo. Gry też są na linuxa, niestety nie ma ich tyle co na windowsa. Dla mnie nim bardziej będziesz szerzył się Open Source tym będzie więcej dobrego oprogramowania i będzie coraz lepiej.

Hmm coś mi mówi że z tego tematu znów się zrobi wojna windows vs linux.

Bo sam opowiadałeś że pierwsze co zrobiłeś to włączyłeś worda xD i jeszcze parę kwiatków ;)

Może i masz rację, ale windows jest bardziej intuicyjny, jakby nie patrzeć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam, że sprzedaż tanich komputerów ma sens jedynie wtedy, kiedy jest na nich preinstalowane darmowe oprogramowanie (albo żadne, ale to nie jest dobre dla klienta rozwiązanie). Skoro omawiany zestaw kosztuje ~750zł to ile trzeba by wydać na zakup komercyjnego oprogramowania (w domyśle ms)? Prawie 3/4 ceny sprzętu! To nie jest imo normalne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo sam opowiadałeś że pierwsze co zrobiłeś to włączyłeś worda xD i jeszcze parę kwiatków ;)

No dobra ale to nie znaczy że nie grałem.

Może i masz rację, ale windows jest bardziej intuicyjny, jakby nie patrzeć...

I tak i nie. Dla osoby która siedzi od X lat na windowsie, ten system będzie bardziej intuicyjny. Nie mniej jednak jak by posadzić osobę nie znając obu systemów sytuacja może być wyrównana. Ja zanim przestawiłem się na ubuntu miałem problemy, na windowsie wszystko się da wyklikać (no prawie) itp, ale po czasie, człowiek zaczyna doceniać wolory ubuntu.

@maro_wroc Masz absolutną racje i dodając do tego że na takich kompach nie ma za bardzo jak grać, open source jest bardzo dobrym wyjściem.

----

edit.

Teraz zauważyłem że używają starej wersji:

PC Operating System Linux ( Ubuntu Version 6.06 )

w sumie nie wiem jaki to ma sens, czyżby dlatego że to lts?. Imho lepszy wyjściem było by 7.10 z włączonymi efektami na maksa:) Taki dzieciak (np.) mógł by się kolegom podniecać jaki to on nie ma efektów :)

Edytowane przez KrOOliK89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

256mb ramu

dvd nie rw

na szybko i z komputronika za 734zł

Procesor AMD Sempron LE-1100 BOX (Socket AM2) 1 szt. 141.00

Płyta główna Gigabyte GA-M61SME-S2 nVidia GeForce 6100

element zawiera: karta graficzna, karta muzyczna, karta sieciowa 1 szt. 180.00

Pamięć RAM GoodRam DDR2 512MB 533MHz 1 szt. 46.00

Dysk twardy IDE/SATA Seagate 80 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) 1 szt. 170.00

Obudowa Asus TS-631 Black (250W) 1 szt. 197.00

Razem brutto: 734.00 zł

Razem netto: 601.67 zł

doliczmy jeszcze dvd - ceny w komputroniku jakieś nieżyciowe - pewnie leżą na stanie kilka lat bo chcą 60zł;]

ta sama konfiguracja ale z celkiem 3,06 0,065 i escem 945gct - 775zł

z celkiem 2,8 prescot - 700

wszystko + klaw i mysz,, klaw 15, oemowany logitech 15 ;]

w konfigu z tesko siedzi - celeron prescot, jakaś mobo, jakiś dysk, wszystko w jakiejś obudowie - ogólnie wygląda to na sprzątanie jakiegoś zapomnianego magazynu ;]

w tym - klocki niezłej jakości,, nie najtańsze ;]

imo fajnie że open source trafiło do tesco ale nie z dobroci serca a ktoś po prostu sprzedaje śmieci i jeszcze na tym zarabia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@maro_wroc Masz absolutną racje i dodając do tego że na takich kompach nie ma za bardzo jak grać, open source jest bardzo dobrym wyjściem.

To ciekawe co mowisz zwazywszy na to jakim konfigiem sam dysponujesz :lol:. Mysle ze rozwoj gier nie zaczyna sie na roku 2006/2007 i ze mozna na takiej konfiguracji odpalic nie jedna zajerzysta gre sprzed kilku lat :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi