Skocz do zawartości
Warhammer40000

Zalman Reserator (cena/wydajność)

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka

Mam pytanie tylko dla tych, którzy naprawde siedzą w tym temacie ;)

Zamierzam kupic chłodzenie wodne firmy Zalman. Napiszcie mi w skrócie który model wybrać. Z góry mówie, że stoje dość cienko z kasą, więc czy jest sens wydawać około 1500 zł za najnowszy Reperator XT, czy Zalman Reserator 1 Plus jest rzeczywiście mniej wydajny?

Najniższe ceny mają chyba w www.cooling.pl oraz www.sklep.future-king.eu wiem już gdzie kupić tylko nie wiem który ;)

Zajrzyjcie na te stronki i doradźcie mi (wydajność/cena)  Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba glupszej mozliwosci wydania okolo 1000-1500pln na WC/LC nie widzialem dawno.

Za ta kase zlozysz full pasywne chlodzenie ktore zje na sniadanie Zalmana i bedzie jeszcze glodne.

Napisz jaki masz konfig kompa i wtedy sie cos dobierze. A panom z Zalmana za Reserator i podobne zabawki podzekujemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzajcie. Jak ktoś czytał wątek o Resoratorze2 to wie co w nim pisałem. Wbrew temu co wielu mówiło zestaw ten dobrze sobie radził z chłodzeniem podkręconego x1900xtx i Opka 165@2.9. Radzi sobie też z C2D@3.0GHz i 2900XT.

Dopiero Q6600 zmusił mnie do dalszych modyfikacji układu i rozbudowy.

Większośc z krytykujących nigdy takiego układu nie miała i nawet nie widziała na oczy poza fotkami w necie!

Ja go kupiłem z ciekawości i ze względu na estetyke. Sprawdziłem i do pewnego momentu wystarcza. Fabryczny blok na proc nie jest demonem i można porównac jego wydajnośc do Scythe Ninja. Za to blok na grafe jest bardzo przyzwoity i daje rade z 1950xt/1900xtx@OC.

Wszystko zależy od konfiguracji kompa i potrzeb ale na pewno nie można z góry powiedziec że jest "be".

To wszytsko dotyczy Resorator 2. Co do wersji 1, to czytałem opinie rozczarowanych użytkowników. Jeden od drugiego sporo się rózni wydajnością chłodnicy.

Na koniec dodam że jest absolutnie bezgłośny. W przeciwieństwie do pompki Laing DDC plus którą właśnie dołożyłem do zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reserator xt

powiem tak mam używam na Q6600 i gf 8800 GTX

na co dzień latam na ustawieniach jak w profilu, przy temperaturze otoczenia około 22 stopnie wodę trzyma około 25-26 stopni w trybie auto bardzo cicho,

podczas grania w medal około 1,5 godziny dwa cory na 100% no i grafa na 100% woda poszła do 29-30 stopni wsio w trybie auto

w manualu na max woda zawsze około 25-26 i nigdy więcej może było by mniej ale nie używam max-a bo nie cza,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reserator xt

powiem tak mam używam na Q6600 i gf 8800 GTX

na co dzień latam na ustawieniach jak w profilu, przy temperaturze otoczenia około 22 stopnie wodę trzyma około 25-26 stopni w trybie auto bardzo cicho,

podczas grania w medal około 1,5 godziny dwa cory na 100% no i grafa na 100% woda poszła do 29-30 stopni wsio w trybie auto

w manualu na max woda zawsze około 25-26 i nigdy więcej może było by mniej ale nie używam max-a bo nie cza,

A jakie masz temperatury na tym quadzie? Obciąż go 2 x orthos, ustaw koligację żeby wszystkie rdzenie były obciążone, albo odpal prime95 i zobacz jakie masz temperatury na tym quadzie w programie coretemp 0.95. Poprosił bym jeszcze o cpu-z, bo orthos i coretemp pokazują fantastyczne taktowanie procesora.

Oto dowód:

post-154190-1198969967_thumb.jpg

Link do wnętrza ReseratoraXT

(troche malutkie te chłodnice jak na twoje temperatury)

http://www.pcper.com/article.php?aid=460&a...xpert&pid=5

Edytowane przez oskimos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie masz temperatury na tym quadzie? Obciąż go 2 x orthos, ustaw koligację żeby wszystkie rdzenie były obciążone, albo odpal prime95 i zobacz jakie masz temperatury na tym quadzie w programie coretemp 0.95. Poprosił bym jeszcze o cpu-z, bo orthos i coretemp pokazują fantastyczne taktowanie procesora.

Oto dowód:

post-154190-1198969967_thumb.jpg

Link do wnętrza ReseratoraXT

(troche malutkie te chłodnice jak na twoje temperatury)

http://www.pcper.com/article.php?aid=460&a...xpert&pid=5

reserator xp - poczytaj jest tam screen z obciążenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reserator xp - poczytaj jest tam screen z obciążenia

No jest, ale nie ma cpu-z

Odpal sobie prime + cpu-z + coretemp i sprawdź temperatury. Z tego co zobaczyłem to masz 1,6V na procku i 56st.C procesor przy nawiewie 1x140mm na chłodnice wielkości Black Water Advanced 122. Bo masz 52-54 st.C, a wtestach przy maksymalnej wydajności tego reseratora i q6600 2,4GHz@3,48GHz na rdzeń po 59 st.C.

Tu masz zdjęcie z testu:

post-154190-1198972435_thumb.jpg

Tak na szybkiego policzyłem sobie powierzchnie oddawania cipła w tym reseratorze i wyszła chłonica o wymiarach 180x130x50 czyli prawie Black Water Ultimate 122 rev. 2.0, a temperatury masz prawie takie jak u mnie. Dziwne troche.

Edytowane przez oskimos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest, ale nie ma cpu-z

Odpal sobie prime + cpu-z + coretemp i sprawdź temperatury. Z tego co zobaczyłem to masz 1,6V na procku i 56st.C procesor przy nawiewie 1x140mm na chłodnice wielkości Black Water Advanced 122. Bo masz 52-54 st.C, a wtestach przy maksymalnej wydajności tego reseratora i q6600 2,4GHz@3,48GHz na rdzeń po 59 st.C.

Tu masz zdjęcie z testu:

post-154190-1198972435_thumb.jpg

Tak na szybkiego policzyłem sobie powierzchnie oddawania cipła w tym reseratorze i wyszła chłonica o wymiarach 180x130x50 czyli prawie Black Water Ultimate 122 rev. 2.0, a temperatury masz prawie takie jak u mnie. Dziwne troche.

nie wiem czy dobrze czytałeś ale dla wyjaśnienia godzina testu 4 rdzenie 100% przy taktowaniu 9*380FSB 3420 wiem jak mam ustawione !! to temp miałem

55,52,52,54 i nie potrzeba mi mieć załączonego non stop cpu-z żeby wiedział jakie mam taktowanie teraz testu nie będę robić bo mi się nie chce ale dla pokazania że dobrze pokazuje screen

nie wiem czy dobrze policzyłeś ale reserator ma dwie chłodnice po 127*178*25,4 mm plus dwie chłodnice po 340*35*30mm plus rezerwuar = chłodnica. a ta chłodnica o której piszesz ma 272x 120 x 30 mm hmm gdzieś popełniłeś błąd w rachunkach

Dołączona grafika

Edytowane przez simon68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie chcę się kłucić, tylko chce porównać te dwa systemy, czyli składany kontra gotowiec. Bo mało takich porównań na forum. Jaką masz temperature w pokoju?

Jak będziesz miał czas to zapuść taki test jak u mnie (foto). Nie będzie to super miarodajne, bo u ciebie w układzie jest jeszcze grafa, a ja mam sam procesor-ale zawsze to jakieś porównanie.

Ten test był wykonywany w temperaturze pokojowej = 24,5-25,0 st.C. Wentylatory na 800 obr/min (wszystkie 8 sztuk).

post-154190-1199011461_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie chcę się kłucić, tylko chce porównać te dwa systemy, czyli składany kontra gotowiec. Bo mało takich porównań na forum. Jaką masz temperature w pokoju?

Jak będziesz miał czas to zapuść taki test jak u mnie (foto). Nie będzie to super miarodajne, bo u ciebie w układzie jest jeszcze grafa, a ja mam sam procesor-ale zawsze to jakieś porównanie.

Ten test był wykonywany w temperaturze pokojowej = 24,5-25,0 st.C. Wentylatory na 800 obr/min (wszystkie 8 sztuk).

post-154190-1199011461_thumb.jpg

ZADNE!

Porownac mozesz na tych samych zestawach i tyle.

Jakbym mial 1500 lyknalbym go bez gadania, bo estetycznie bije wszystko co do tej pory widzialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZADNE!

Porownac mozesz na tych samych zestawach i tyle.

Jakbym mial 1500 lyknalbym go bez gadania, bo estetycznie bije wszystko co do tej pory widzialem.

To jeszcze lepiej, bo ten rezerator chłodzi jeszcze grafike (i to nie słabą) i osiąga takie temperatury jak system z dwu-krotnie większą chłodnicą, lepszym blokiem, 8 wentyli itd. Więc coś się nie zgaza. Fizyki nie da się obejść. Te ciepło gdzieś trzeba rozproszyć. Albo u mnie coś nie tak z tym chłodzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi