Lysyn Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Potrzebny mi dysk na system. Najszybszy, najlepszy itp. :) Nie musi byc pojemny. Pytalem w innym watku o Wd Raptora 75 Gb ale forumowicze odradzili mi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Nie warto, lepiej kupić większy dysk za tą cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Własnie sie pytam jaki polecacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Na system to imo raptor będzie najlepszy :) W tym drugim temacie coś napisałem jaki wpływ ma czas dostępu do danych, a w tej konkurencji raptor nie ma sobie równych. Jeżeli nie raptor to jakiś dysk z jednym talerzem :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 gdybym miał trochę siana to Raptor 150GB :) 10Krpm - na sysa a w.w. Raptor ma 74GB co Ty z tym 75? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 (edytowane) na system tylko Raptor i nie ma tu znaczenia czy 150 czy 74 czy 36 ważne żeby był ADFD, a jeżeli jakiś impotent umysłowy twierdzi inaczej to zwyczajnie nie wie co pisze Edytowane 23 Października 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Mój xp ładuje się w 10s, zamyka w 4s, postawiony ok 2.5-3 lata temu. Raptor jest zajefajny, dwa jeszcze lepsze ;) ale nie wolno zapominać, że optymalizacja i "kondycja" systemu to podstawa (inaczej można doznać rozczarowania, nawet przy 2xRaptor). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Napiszcie jak możecie jak wygląda sprawa hałasu... Interesuje mnie hałas powodowany przez rotację talerzy. Podejrzewam, że przy 10k nie jest ciekawie :? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 (edytowane) Potrzebny mi dysk na system. Najszybszy, najlepszy itp. :) Nie musi byc pojemny. Pytalem w innym watku o Wd Raptora 75 Gb ale forumowicze odradzili mi. 73G SCSI 68pinowy 10k rpm albo 15k rpm + jakiś hostadapter SCSI byś mógł to podłączyć - wzrost wydajności murowany. na system tylko Raptor i nie ma tu znaczenia czy 150 czy 74 czy 36 ważne żeby był ADFD, a jeżeli jakiś impotent umysłowy twierdzi inaczej to zwyczajnie nie wie co piszeOj oj oj, widać jestem impotentem umysłowym w Twoim mniemaniu. :) Edytowane 24 Października 2007 przez SlashBeast Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Napiszcie jak możecie jak wygląda sprawa hałasu... Interesuje mnie hałas powodowany przez rotację talerzy. Podejrzewam, że przy 10k nie jest ciekawie :? pzdrjak się odpowiednio zadba to nawet nic nie słychać, ja zamontowałem go w obudowie Lian Li PC-7 SE-B III tam dysk jest zamocowany na gumowych amortyzatorach ale żeby było lepiej dodałem swój patent cały koszyk na napędy 3,5" jest zamocowany na gumowych podkładkach co tłumi całkowicie wszelkie drgania ale kiedy się przykręci na sztywno w obudowie kiepskiej jakości to może być głośno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 O drgania czy chrupanie się nie boję, bo i tak by zawisł w zatoce 5,25" :wink: Moje pytanie dotyczyło "szumu talerzy", masz momentusa, więc powinieneś mieć punkt odniesienia :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 szum talerzy nie jest żadnym problemem, bo go po prostu nie słychać, ma lepszą kulturę pracy niż nie jeden dysk 7200 z przed kilku lat, juz na pewno nie można go porównywać z potworami SCSI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Przy samsungu na silniku nidec umieszczonym w scythe quiet drive słychać szum talerzy, sądzisz że ten raptor jest cichszy od samsunga w SQD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Przy samsungu na silniku nidec umieszczonym w scythe quiet drive słychać szum talerzy, sądzisz że ten raptor jest cichszy od samsunga w SQD?nigdy nie uważałem ze Samsung robi dobre dyski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pwael Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Nie wiem czy wszystkie raptory tak maja ale w trakcie pracy strasznie im glowica warczy ;) instalowalem kiedys raptora74gb + 2x 200gb seagaty w raid to podczas pracy bylo slychac tylko swist talerzy i trzeszczenie glowicy raptora ;/ (obudowa to byl jakis wiekszy cziftek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 jeżeli przykręci się raptora do obudowy bez żadnego tłumienia to będzie głośno ale to chyba jasne, nie ma tu znaczenia jaka to będzie obudowa bo i tak drgań nie stłumi do końca, co do szumu to WD wykonało kawał dobrej roboty bo w nowej serii dźwięk jest ledwo słyszalny, w starszych wersjach GD szum był ale te dyski korzystały z dość archaicznego typu łożysk, producent określał je jako kulkowe co w części oddaje ich charakter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 nigdy nie uważałem ze Samsung robi dobre dyskiA ja nie napisałem że są dobre, ale na pewno jedne z najcichszych na rynku. Pokaż mi jakiś wiarygodny test że raptor jest cichszy od samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Potrzebny mi dysk na system. Najszybszy, najlepszy itp. :) Nie musi byc pojemny. Pytalem w innym watku o Wd Raptora 75 Gb ale forumowicze odradzili mi. 2x raptor 36gb raid0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 (edytowane) A ja nie napisałem że są dobre, ale na pewno jedne z najcichszych na rynku. Pokaż mi jakiś wiarygodny test że raptor jest cichszy od samsunga.Myślę, że to jest jest niemożliwe :? Kultura pracy to jedno, a 10k to drugie :wink: A test z miłą chęcią zobaczę :) pzdr EDIT Z ciekawości sam poszukałem http://www.silentpcreview.com/article622-page2.html Nie ma samsunga serii T, ale tu jest http://www.silentpcreview.com/article657-page3.html :D Hmm... Trochę się zdziwiłem, jaki ten raptor potrafi być cichy :huh: pzdr Edytowane 25 Października 2007 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 2x raptor 36gb raid0 A 1 x 74gb Raptor bez raid0? Nie bedzie zauwazalnej roznicy w stosunku do szybkich dyskow 7200? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Juz spory czas temu czytałem o tym, ze 36tka jest wyraznie wolniejsza od 74ki.. Ja i tak brał bym własnie te wieksza pojemnosc ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Juz spory czas temu czytałem o tym, ze 36tka jest wyraznie wolniejsza od 74ki.. Ja i tak brał bym własnie te wieksza pojemnosc ;>już sporo czasu temu została wydana nowa seria dysków Raptor i teraz nie ma równicy w prędkości czy jest to 36 czy 150GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 (edytowane) Niestety mialem miec Raptora 74GB za 450 zl ale chyba gosc sie pomylil jak mi podawal cene bo gdy chcioalem zamowic to krzyknal 515 a za 36GB 380zl. Niestety za drogo. A moze polecicie jakis pojedynczy dysk 7200 najszybszy z obecnych - do 250 GB? Cos czytalem ze jakis Seagate 1-dno talerzowy jest bardzo szybki. Lub takie cudo (ale jakos niedostepny nigdzie) Seagate 250 GB Barracuda ES.2 (16MB, Serial ATA II). Edytowane 26 Października 2007 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Kup wiec gdzie indziej. Raptora 74GB spokojnie kupisz za niecałe 500zł Skoro nie zalezy Ci na pojemnosci, to nie kombinuj tyle i wybierz raptora. Nie ma dyskow poza scsi rownie szybkich.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Samsung HD250HJ ma 250GB/talerz: http://www.ceneo.pl/782577 Wg danych znalezionych w sieci średni transfer ma ok. 80MB/s i jest cichszy od starej 250-tki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Kwinto Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Czym różnią się te dwa modele WD Raptor WD1500ADFD i X WD1500AHFD co oznacza "X" przed nazwą modelu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Samsung HD250HJ ma 250GB/talerz: http://www.ceneo.pl/782577 Wg danych znalezionych w sieci średni transfer ma ok. 80MB/s i jest cichszy od starej 250-tki :) Ma co najwyżej 166giga na talerz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Ma co najwyżej 166giga na talerz.Ten dysk ma 1 talerz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 (edytowane) Czym różnią się te dwa modele WD Raptor WD1500ADFD i X WD1500AHFD co oznacza "X" przed nazwą modelu? pierwszy nie ma przezroczystej pokrywki a drugi ma, innych różnic brak Edytowane 29 Października 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...