Skocz do zawartości
ath

Gigabyte Ga-p31-ds3l [intel Ep31]

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem o co chodzi z tymi biosami, bo F8 tez gubi po jakimś czasie :( Zauwazylem, ze jak na ram dam +0.5V, mnoznik 2.0 to nie gubi tak czesto albo w ogole ustawien :| Ta plyta taka juz po prostu jest i nigdy raczej, zaden bios tego juz nie zmieni :(

Czekamy na bios F10 :P

Edytowane przez Alinek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, witam i potrzebuję pomocy. Może ktoś wie jak podłączyc front audio? Mam obudowę fever wizard i takie kabelki return L i R i nie wiem czego są odpowiednikiem na płycie, i gdzie je wetknąć.Generalnie chodzi mi o piny. Proszę pomóżcie jak potraficie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuję, obrabiam foty i mam taką myśl (powoli wcielaną w życie): wracam do 200FSB, timingi bez napinania się. Przy moich zastosowaniach za bardzo różnicy nie widać. Za to wymieniam wentylatory w obudowie, bo głośne są. Założę ze 2 12cm i będą powoli powietrze mielić. Procek przy 2,4 grzeje mi się do 32-35 stopni zaledwie, czip do 40. Można sobie pozwolić na komfortowy zestaw typu cichego :-) Miód dla uszu. Zwłaszcza o pierwszej w nocy (gdy dzieci śpią). Jedynym problemem (i dlatego jednak wentylatorki z obudowy muszę odpalić) jest grzanie się Radeona 34xx (pasywna). Po wyłączeniu owych wentylatorków prawie mi się ugotowała i zaliczyłem niebieski ekran (czyżby AERO z VISTY ją tak grzało? ;-) ).

I tyle. OC mówię stanowcze nie ;-) Za to witam z uśmiechem przyzwoicie wydajnego peceta cichszego od mojego notebooka (gdy mu się wiatrak odpalił) :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś, ktoś pisał, że płyta nie obsługuje pamięci 2GB w jednej kości. Czy to prawda?? Bo jutro będę miał takową, jeśli będzie działała ;] Proszę o szybką pomoc. Pamięc to bedzie Goodram 667Mhz 2GB, sorki za takie głupie pytania, ale muszę się upewnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś, ktoś pisał, że płyta nie obsługuje pamięci 2GB w jednej kości. Czy to prawda?? Bo jutro będę miał takową, jeśli będzie działała ;] Proszę o szybką pomoc. Pamięc to bedzie Goodram 667Mhz 2GB, sorki za takie głupie pytania, ale muszę się upewnić.

Spokojnie obsłuży :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

U mnie jest tak:

kostka CL6 -> leci na 900MHz 15-5-5-5 nawet na def V, więcej nie chce nawet na 2.4V

kostka CL5 -> leci na 1100Mhz przy 15-5-5-5 przy 2.08V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba trafiły mi się słabe kości :( Nie chcą nawet dobić do 800Mhz, co w porównaniu do Nanya wydaję się śmieszne, bo tamte robiły bez zmiany napięcia 840mhz :|

to rzeczywiście padaki, moje pierwsze z brzegu 900 5-5-5-15@2V, 1050 5-5-5-15@2,1V (dalej mi się bawić nie chciało)

ps.wrzuć fotkę kostki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze przyznac ze jestem zadowolony z przesiadki na EP35 z P31,

na obecnej plycie procesor do 3GHz potrzebuje tylko 1.35V gdzie na p31 potrzebowal az 1.37 (ustawienia z biosu),

bede stopniowo znizal napiecie i testowal orthosem, moze bedzie jeszcze mniej,

co do tego "vdropa" to jest taki sam jak u poprzedniczki, cpuz wskazuje 1.296V w obciazeniu,

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze przyznac ze jestem zadowolony z przesiadki na EP35 z P31,

na obecnej plycie procesor do 3GHz potrzebuje tylko 1.35V gdzie na p31 potrzebowal az 1.37 (ustawienia z biosu),

bede stopniowo znizal napiecie i testowal orthosem, moze bedzie jeszcze mniej,

co do tego "vdropa" to jest taki sam jak u poprzedniczki, cpuz wskazuje 1.296V w obciazeniu,

jakie górne ustawisz to jest mało ważne, ważniejsze jest pod obciążeniem ;)

ps.od czwartku komp chodzi 8*363~2,9GHz, c1e+eist włączone i jeszcze nie zgubił ustawień (mam nadzieję, że nie zgubi) - napięcie pod orthosem nieco poniżej vid, czyli 1.312V (vid 1.325)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.Dzięki za pomoc w sprawie dżwięku - działa elegancko.Czas na następne głupie pytanie- czemu w cpu-z przestawia się multiplier ?W biosie mam ustawione 8X350 i pokazuje mi 2800 MHz, W cpuz jest 6X350=2100 a czasem przeskakuje na te 8X350 i 2800 MHz.W menadżerze znowu pokazuje mi 3,15 Ghz.Może ktoś wie o co chodzi ?Z intelem i podkrecaniem zaczynam dopiero zabawę i nie bardzo wiem co z czym.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z intelem i podkrecaniem zaczynam dopiero zabawę i nie bardzo wiem co z czym.Pozdrawiam.

to szkoda że nie zajrzałeś nawet do faq....

mnożnik (w zakresie 6-9) i napięcie Ci się zmieniają, bo masz włączone w biosie opcje c1e i eist, które mają obniżyć zużycie energii.

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo kolego przepraszam.Masz rację, zacząłem czytać ale póżno już i nieśmiało zapytałem.Dziękuję za odpowiedż, i zapewniam że zazwyczaj staram się najpierw czytać a dopiero póżniej pytać ale po ostatnich przejściach z moim starym mobo na samą myśl że cos mi się sypnęło dostaję goraczki.Dzięki jeszcze raz i biorę się za lekturę.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ja wczoraj postanowiłem sprawdzić temp NB - otworzyłem bodę, włączyłem orthosa na 15 minut, potem szybkie zamknięcie kompa (od rozwalenia 73GT nie bawię się w nic pod napięciem) dotknąłem radiatora i.... AAAA cholera aż się poparzyłem, po prostu gorący.

To chyba wina tego AS5, mam pasywnego fryzjera więc wolę nie ryzykować - dziś kupiłem pentragrama Cu i wentylek Spire 40x40, jak będę miał nieco czasu w przyszłym tygodniu to bez namysłu zakładam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi