Skocz do zawartości
ath

Gigabyte Ga-p31-ds3l [intel Ep31]

Rekomendowane odpowiedzi

chociaz przy fryzjerze sie to nie uda raczej :mad: co z tym biosem ? :D

przy hp100alcu też się nie uda, ale zauważyłem że dzięki konstrukcji radiatora powietrze przepychane przez wentyl w pentaku nawiewa troszkę na czipset (że też czipset nie może być bardziej po lewej), to bym sobie zaczepił na radiator od pentaka 12cm i by mi na czipset wiało (chyba, że ustawie w poziomie :D ). W sumie nie mam co panikować, niby jest ciepły, ale z tylu wentyl wyciąga, z przodu u dołu wciąga, pentak do owiewa, a grafa się nie grzeje za bardzo, więc go nie podgrzewa.

ps. wykluczam dołożenie kolejnego wiatraka bo nie mam pod co podpiąć :D molexy i piny do wiatraków na mobo wszystkie zajęte (tył, przód, grafa, proc) ;)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Efekt dzisiejszej "zabawy":

Dołączona grafika

Na zdjęciu z wentylem w kompie już bez - okazał się zbędny, ten pentagram bardzo dobrze odprowadza przy tej wentylacji którą mam (z przodu jeszcze 120x120 ~700RPM i z boku 80x80 ~600RPM) no ale nie ma się co dziwić - jest nieco lepiej zrobiony niż ten boxowy klocek.

Czy warto... hm... chpiset na pewno ma chłodniej, do tego temp proca spadły o 4 stopnie (ten NB musiał nagrzewać fryzjera) więc chyba warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto pomyśleć o czymś takim na lato, tylko patrzę, że mi się pod koszykiem od hp100alcu nie zmieści zmieści i chyba zdecyduje się na zalmana http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,29536/

-----edit-----

znalazłem inny patent, odwróce radiator od pentaka, bo on z jednej strony wystaje bardziej i przymocuje do niego 12cm wiatrak, wtedy będzie bez problemu owiewał radiator :)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Przeczytałem cały temat ale nie znalałem odpowiedzi na mój problem a mianowicie chodzi o rzepustowość złącza USB na tej plycie. ( do kompletu mam e2180, 2 GB RAM, WIN XP sp2) bios f5 sterowniki usb standardowe, sterowniki chipsetu najnowsze ze stronki producenta) Po podłączeniu napędu usb kingston kopiowanie plików trwa niezmiernie długo prędkość 3 MB/s ( film 700MB) ten sam PEN podlączony do innego komputera ummżliwia kopiowanie na niego plików 10MB/s . dodam tylko ze z pena na komputer u mnie prędkość wynosi 18 Mb/s. w menadżerze urzadzeń przepustowość wynosi dla każdego kontrolera 10% może mozna to jakoś zmienić? Żeby dać po 50 % na 2 tylko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

warto pomyśleć o czymś takim na lato, tylko patrzę, że mi się pod koszykiem od hp100alcu nie zmieści zmieści i chyba zdecyduje się na zalmana http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,29536/

-----edit-----

znalazłem inny patent, odwróce radiator od pentaka, bo on z jednej strony wystaje bardziej i przymocuje do niego 12cm wiatrak, wtedy będzie bez problemu owiewał radiator :)

Nom, latem może być nieciekawie z tym boxem, w szczególności u mnie przy pasywnym fryzjerze na procu, teraz mam pasiv na NB ale jednak założę tego spire ale na 5V, problem w tym że nie mam wolnego rozdzielacza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Przeczytałem cały temat ale nie znalałem odpowiedzi na mój problem a mianowicie chodzi o rzepustowość złącza USB na tej plycie. ( do kompletu mam e2180, 2 GB RAM, WIN XP sp2) bios f5 sterowniki usb standardowe, sterowniki chipsetu najnowsze ze stronki producenta) Po podłączeniu napędu usb kingston kopiowanie plików trwa niezmiernie długo prędkość 3 MB/s ( film 700MB) ten sam PEN podlączony do innego komputera ummżliwia kopiowanie na niego plików 10MB/s . dodam tylko ze z pena na komputer u mnie prędkość wynosi 18 Mb/s. w menadżerze urzadzeń przepustowość wynosi dla każdego kontrolera 10% może mozna to jakoś zmienić? Żeby dać po 50 % na 2 tylko?

Jakie ustawienia w biosie? USB- legacy - wlaczone, predkosc full czy high, ma byc high.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie ustawienia w biosie? USB- legacy - wlaczone, predkosc full czy high, ma byc high.

Oczywiście. Jest high. Pozatym sprawdzalem everestem i USB Info pokazuja high. Pen drajw na pewno jest sprawny mam tak z innymi penami tez. Dodam tylko że plyta jest prawie nowa 2 miesiace wykręciłem n niej swojego procka do 2,72 GHz bez żadnegozmianiania napieć , a pamięci kingstony 2x1024 na 850 mam wiec nie wiem jak to jest . Czy ktoś ma transfery z pamięci przenośnych na poziomie 10Mb/s? Jesli tak to prisołbym o podanie modelu.

Moj to Kingston Data traveler 100 i idzie spokojnie 7MB/s na innym kompie zreszą to jesgo max predkość no ale u mnie idzie z każdego gniazna 2,5-3 MB/s wiec 700 przegrać to makabra. :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie czytam i czytam - mimo ze mam p35 widze ze sporo ludzi ma klopot z instalacja dzwiekowki - mi poszlo bez problemu ale instalacja najnowszych sterownikow po kilkunastu razach nie doszla do konca (tez realtek)

ale jest na to sposob - instalacja w trybie awaryjnym przebiega szybko i bezblednie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kumam tej mobo, miałem ustawione 363*8, przez kilkanaście dni był spokój, a dzisiaj się znowu nie podniosła. Zjechałem do 350*8 i tak zostaję, chyba na wakacje zmienię procka na coś z wyższym mnożnikiem, albo pchnę mobo wujkowi. :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi