Skocz do zawartości
ath

Gigabyte Ga-p31-ds3l [intel Ep31]

Rekomendowane odpowiedzi

to może przestaw na "manual" wszystko zamiast "auto", chyba o to chodzi

Dobra porawdzilem sobie. Usunalem haslo i wyszedlem z biosa zapisjac ustawienia. Ide cos podkrecac ; )

Podkrecic od razu do 266 wlaczyc gre na godzinke? a Potem co 15mhz i test?

A jkie dac System Memory Moltiplier? Auto? Mam ramy 1GB Kingstone 667mhz

Edytowane przez Goglin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już zmieniałem chyba z 10 razy biosy z windy i nic, teraz testuje F9c. Na razie zauważyłem, że płyta jakoś częściej się gubi, albo to tylko moje "WidziMiSie"

Boxer jakie masz objawy?

Nie chodzi o zmianę biosu. Po prostu uwaliła się kostka chyba. Objawy są takie że nie mogę przy poście wejść wogóle do Biosu [przycisk del] ani żaden inny nie działa. Jak wcisnę delete przy ładowaniu to robi się twardy reset komputera i od nowa ładuje post. Clear Cmos i wyciągnięcie bateryjki powoduje że przywraca ustawienia default Biosu. I tylko raz mogę wejść do Biosu. Pisze CMOS failed i mogę przywrócić ustawienia z profilu zapisanego, wtedy jedyny raz działa [del] i wchodzi ekran biosu i wtedy moge zmienić. Ale ustawienia do OC gdy daję tak jak kiedyś to nie wstaje, tylko default.

Podejrzewam że razem z biosem padł mi kontroler ATA. Bo stało się tak po podłączeniu starej nagrywarki na ATA. Reszta działa normalnie.

Dopiero założyłem radiatorki jasna [gluteus maximus] , i muszę teraz na gwarę płytę oddawać.

Spotkał się z ktoś z czymś podobnym żeby do Biosu nie można było wejść. Aż się boję flash zrobić żeby całkiem nie padła płyta. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziałem procka ( E2160 ) na tej płycie głownej podkręciłem już na 2.65. Grałem ponad godzine w STALKERA, i zadnych zwiech. Mozna dalej podkrecac? Bo to juz bedzie dochodzic do prawie 2.8...

Ustawienia w biosie zmieniem tylko te

CPU host Clock Control ENABLE

CPU HOst Fre... dałem na 295

A system memory na 2.0

Jest wszystko OK? Mozna dalej krecic?

Temp. w grze ok 35-40 a pulpit ~25

A mam pytanie jak wlacze CPU-Z i patrze Core Speed to mi miga, pomiedzy 1770.1/2/3 a 2655.4 o0 Pierwsze oznacza ustawienia fabrycznie a drugi podkrecone ?

Tutaj daje sccren z cpuz i PI

http://img107.imageshack.us/my.php?image=27769719ho3.jpg

Edytowane przez Goglin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz włączone w biosie opcje C1e i eist, które zmniejszają napięcie i mnożnik procesora jak nie jest obciążony (spada do 6, a 6*295 da te 1770mhzów). System memory możesz dać spokojnie na 2,4-2,5

ps. jak możesz to zobacz co masz napisane na kościach ramu

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz włączone w biosie opcje C1e i eist, które zmniejszają napięcie i mnożnik procesora jak nie jest obciążony (spada do 6, a 6*295 da te 1770mhzów). System memory możesz dać spokojnie na 2,4-2,5

ps. jak możesz to zobacz co masz napisane na kościach ramu

A gdzie wyłączyć te opcje ? To bezpiecznie ? OBydwie opcje ? Jutro Ci napisze co mam napisane na kościach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajdziesz je w zakładce "Advanced BIOS Features" - zaleca się wyłączenie ich podczas OC, ja nie wyłączam i wszystko działa. Imho póki podczas obciążenia napięcie procka nieznacznie odbiega od ustalonego DIV, w moim przypadku 1.325V to nie ma sensu wyłączać. Teraz pod orthosem mam 1.28V (procek na 2.8GHz), kiedyś miałem 1.35V (coś powyżej 3GHz) i nic się nie działo. Dopiero powyżej 3.2Ghz wyłączałem te opcje - ich wyłączenie ma poprawić/ustabilizować OC

ps. te opcje jak są włączone mają po prostu oszczędzać energie - tak to bezpieczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajdziesz je w zakładce "Advanced BIOS Features" - zaleca się wyłączenie ich podczas OC, ja nie wyłączam i wszystko działa. Imho póki podczas obciążenia napięcie procka nieznacznie odbiega od ustalonego DIV, w moim przypadku 1.325V to nie ma sensu wyłączać. Teraz pod orthosem mam 1.28V (procek na 2.8GHz), kiedyś miałem 1.35V (coś powyżej 3GHz) i nic się nie działo. Dopiero powyżej 3.2Ghz wyłączałem te opcje - ich wyłączenie ma poprawić/ustabilizować OC

ps. te opcje jak są włączone mają po prostu oszczędzać energie - tak to bezpieczne

Czyli w sumie nie musze tego wyłaczać tylko jak będzie mi szedł powyzej 3GHz. A kiedy bede musial zwiększac napiecie?? Jak procek juz nie bedzie wyrabiał? ( czyt. będzie sie resetował? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwalił ktoś z Was BIOS na płycie. Jakie są objawy, bo coś mi się wydaje że dopomogłem swojej w Rest.in.Peace. :sad:

U mnie padł BIOS, wrzuciłem ustawienia na których płyta nie dała rady wstać ;d u mnie skończyło się w serwisie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie padł BIOS, wrzuciłem ustawienia na których płyta nie dała rady wstać ;d u mnie skończyło się w serwisie ;]

Przez chwilę małem podobnie. Pomógł jednak guzik reset na obudowie ;-) Na szczęście nie bawię się w OC i mam spokój. Uff ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

w watach. Obciążony na 100% procek z niższym napieciem, zżera dużo więcej prądu niż nieobciążony przy niewiele wyższym napięciu

= mniejsze temperatury = większa żywotność (choć kto się na to patrzy?)

= mniejsze temperatury = możliwość zastosowania cichszego chłodzenia

Ja mam teraz 2,43 GHz (270x9) i napięcie z biosu 1.175V, cpu-z pokazuje przy orhosie 1.136, temp proca nie dochodzi nawet do 40 stopni :) Chłodzony fryzjerem przez pwm więc nic nie słychać bo wentyl nie ma się jak rozpędzić (co innego jak dam powiedzmy 3 GHz i 1.35V ale nie widze żadnej różnicy więc po co przepłacać?)

W idle mam ~1.6 GHz, U identyczne (cholera, czemu ludzi piszą V, w szkole za coś takiego dostaje się u mnie baniaczka :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

= mniejsze temperatury = większa żywotność (choć kto się na to patrzy?)

= mniejsze temperatury = możliwość zastosowania cichszego chłodzenia

Ja mam teraz 2,43 GHz (270x9) i napięcie z biosu 1.175V, cpu-z pokazuje przy orhosie 1.136, temp proca nie dochodzi nawet do 40 stopni :) Chłodzony fryzjerem przez pwm więc nic nie słychać bo wentyl nie ma się jak rozpędzić (co innego jak dam powiedzmy 3 GHz i 1.35V ale nie widze żadnej różnicy więc po co przepłacać?)

W idle mam ~1.6 GHz, U identyczne (cholera, czemu ludzi piszą V, w szkole za coś takiego dostaje się u mnie baniaczka :P).

Mam pytanko :D

Mam procka teraz na 3.2GHz ( grałem ponad goidznke i bez resów ) i 1.36250V napiecie. Nic się nie stanie z procesorem? Temperatura kiedy komputer chodzi CALY dzien w windowsie jest ok 33-35*C a w grze dochodzi do 45*C. ? na BOXIE. Ale jak czas pozwoli to zmienie na coś lepszego jezeli te temp. sa stanowczo za duzo..

Tylko dodam ze nie widzalem nawet ale mialem kiedys zle podlaczony wentyl BOX, i temp w grze dochodzila do 80*C ; ) I nie spalil sie ; D a gralem tak z tydzien.

Edytowane przez Goglin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest tak że do biosu nie chce wejść wogóle i na def. tylko idzie ale całe szczęśćie komp chodzi. Poczekam i oddam na serwis jak znajde troche czasu. Ale szkoda mi tej płytki naprawdę :sad: .

No nic jak ktoś nie kombinuje to nic nie zepsuje jak to mówią No Risk No Fun.

Mam tylko nadzieję żę po miesiącu dostanę nową z Apollo a nie naprawianą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nudow postanowilem sobie poczytac watek na temat swojej ga-p31-ds3l (tak, ten;)) i z perspektywy czasu widze w tym jakies boskie tchniecie ;) Mialem od pol roku sekcje zasilania w biosie ustawina na auto. Prze ten czas procesor nyl katowany napieciem 1.5xv a RAm 2.1xv. domyslam sie, ze pozostale podzespoly tez mialy rownie ciekawy "overvoltage". Dalem teraz "manual" i przy ustawieniach standard wszystko chodzi w pelni stabilnie. Masakra, bo t ojest opcja defaultowa i pewnie sporo ludzie w ten sposob niszczy sobie podzespoly.

ps: jaki jest najlepszy bios do tej plyty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciężko stwierdzić który jest najlepszy, bo co płyta to inny będzie jej bardziej pasował.

Ktoś pisał że na F9e nie ma resetów ustawień, a u mnie po kilku dniach resetowały się za każdym razem. Ja miałem f5>f6>f8>f9e>f9c>i wróciłem do f5. F6 i F8 jeszcze były spoko, ale f9c i f9e wykrzaczały się non stop (nawet na niższym fsb niż w pozostałych biosach)

Polecam f5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Mam pytanko :D

Mam procka teraz na 3.2GHz ( grałem ponad goidznke i bez resów ) i 1.36250V napiecie. Nic się nie stanie z procesorem? Temperatura kiedy komputer chodzi CALY dzien w windowsie jest ok 33-35*C a w grze dochodzi do 45*C. ? na BOXIE. Ale jak czas pozwoli to zmienie na coś lepszego jezeli te temp. sa stanowczo za duzo..

Tylko dodam ze nie widzalem nawet ale mialem kiedys zle podlaczony wentyl BOX, i temp w grze dochodzila do 80*C ; ) I nie spalil sie ; D a gralem tak z tydzien.

Jesteś PEWIEN że masz takie temperatury na boxie na 3.2GHz? Ściągnij orthosa i sprawdź przy uruchomionym teście "Small FFTs" i priority na 1, w tle odpal coretemp i zostaw kompa nawet na 5 minut. Pryz tych takctach powinno być ~65-70 stopni na boxie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciagnalem TAT, dalem napiecie na 1.40000 i temp cały czas dochodzi do 80*C na 100% procka.

A jak dochodzi do 80*C to pisze coś takiego " Thermanl Monitor detected for procesor 0" On sobie wtedy daje uzycie procesora na 0? Max. temp w programie miałem 83*C, ale to sekundke trwało. CHłodzenie jak cos kupie, a i tak nie gram w jakies gry gdzie bedzie procek 100% chodził ; )

Styknie, czy zmniejszyc ?

A jakie chlodzenie zeby bylo wydajne ?? Jakis zalaman czy pentagram czy co??

Edytowane przez Goglin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program jest wlaczony przez ponad godzinke, i jeszcze zadnych resow ani nic.

A ten program ma blokade do 80*C ? Bo 80*C nie przekracza procek ... obydaw rdzenie.

Tak wyglada program

http://img522.imageshack.us/my.php?image=17628594cv6.jpg

Po ponad godzinie nagle sie komp resnal -_- Zwiekszylem napiecie na 1.42. A mam pytanie, czy to moze byc wina remów? Tzn nie wyrabiaja albo wina zasilacza, jakies skoki napiecia albo cos... ??? Ramy mam Kingston 1GB 667MHz ( w biosie dałem to system memory na 2.0 ) A zasilacz mam Tracer 400W, ale kupuje jak coś Cheifteca 450W

?

Edytowane przez Goglin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Człowieku masz już naprawdę spore temperatury na 1.4V a ty mu jeszcze podnosisz napięcie? Najpierw wymień chłodzenie na coś sensownego, box to szmelc do większego oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego masz ponad 80*C w momencie gdy na dworze jest ~15. Latem gwarantowane 90 parę stopni. Ja się staram nie przekraczać 65*C w ciepłym pokoju, teraz mam pod orthosem max 58 i sądzę że za dużo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CHłodzenie jak cos kupie, a i tak nie gram w jakies gry gdzie bedzie procek 100% chodził ; )

Styknie, czy zmniejszyc ?

Żadna gra nie będzie Ci grzała CPU. Ja na 1.5v biosowym osiągam 69* w TAT/Orthosie a w grach 54* tops(Crysis, Ass's creed, Arma) @ Karakorum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja ustawiam to TIT na 100% wykorzystywanie procesora ... a grałem w CS 1.6 i temperatura była 45-50*C ( w graniu ponad godzine )

A moze da sie jakos zwiekszyc przedkosc wentylatora?

; o A w coreTemp pokazuje mi VID: 1,3125v ?

Edytowane przez Goglin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vid to nominalne/domyślne napięcie procesora przypisane w fabryce

-----edit-----

swoją drogą to jaką rewizję tego procka masz? bo może L2 że masz takie wysokie temperatury.

Ja właśnie puściłem, swojego na 3,2ghz (8*400), napięcie 1,456V (specjalnie większe, normalnie poniżej 1,44V) pod orthosem (1,525V z biosu) + arctic silver 5 (źle nałożony, bo w stresie jest ok 1-2*C więcej niż ostatnio) + pentagram hp100 na minimalnych obrotach (1,6k, czyli sporo poniżej obrotów boxa) + zamknięta buda i max 72-74*C po 20 min orthosa (a mniej więcej po tylu temp się stabilizuje). Przy 2,9k obrotów mam ok 68-69*C

test small+prio 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi