Skocz do zawartości
Hans15336

Memset 3.3

Rekomendowane odpowiedzi

Tak bawie się tym programem i testuje w everescie wydajność.

Czy ktoś może mi napisać co wpływa na wydajnosć w widoczny sposób ??

I jaki V na mem ustawić do testowania pamięci ???

Zakładamy DDR 1066MHz - te co z podpisu :blink:

Czy można uszkodzić RAM tym programem czy wcześniej wiśnie/reset kompa nastąpi ???

Edytowane przez Hans15336

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wydajnosc wplywaja timingi i mhz, przy czym nie zawsze wiecej/mniej = lepiej- trzeba potestowac rozne kombinacje.

V ustawiasz taki sam jak chcesz uzywac na codzien- przeciez po to wlasnie jest ten program, zeby zobaczyc czy pamiec dziala stabilnie.

Nie mozna tym uszkodzic ramu- to jest program ktory robi rozne operacje imitujace normalne dzialanie ramu- zapisy/odczyty i inne.

Tyle ze w normalnym uzyciu jak ram jest niestabilny to jest reset/zwis/wywalenie na pulpit/blad programu itp.

A w memtescie i podobnych po prostu masz raport ze cos jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak wziąłeś Kingmaxy :? Potestuj na różnym V stabilność pod Orthosem Blend około 1godz i dopiero potem sprawdź sobie wydajność Everestem, wtedy nie będziesz miał zwisów (gwarantuje). Uszkodzisz tylko jak dasz za duże V i pamięci będą za gorące. Daj znać jakie takty uzyskałeś na cl4 i cl5 bo jestem ciekawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a jak używać tego programu MemSet???

Rozumiem, że mam tam możliwość obniżania timingów, ale co pokolei robić, jak testować - może jakiś krótki opis działania??? Załóżmy, że (czysto teoretycznie) obniże w tym programiku swoje timingi do 4-4-4-12 (obecnie 5-5-5-16). Co dalej. Czym testować pamięci (do tej pory robiłem to SuperPI i Memtestem86+)? Ostatecznie gdzie obniżać te timingi -w BIOSie czy za pomocą tego programu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie ustawiaj w biosie lepiej. Memset raczej do sprawdzenia jakie alpha timingi są ustawione.

Ja pamięci sprawdzam orthosem, test large i blend na priority 9 po 8 godzin każdego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi