Skocz do zawartości
Dijkstra

Dwie grafiki, dwa monitory, jeden komp- czy to zadziała?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, i sorki za być może lamerskie pytanko, ale nie mam o tym zielonego pojęcia... :oops:

Czy jeżeli mam grafę na AGP i do tego monitor, to czy gdy dołoże sobię grafę na PCI i do tego drugi monitor (bo mam nieużywany), to czy pod windows będę mógł kożystać z nich niezależnie, tzn:

Na AGP GFmx400 z NEC FE770- 1024X768@85Hz, 17"

Na PCI np. Ati MACH64 z Gateway'em-800X600@75Hz, 15"

Ale tak, by na każdym monitorze mieć co innego- np. na głównym przeglądać sobie tweaka, a na drugim mieć okno np. winampa, gg, etc.

Czy jakiegoś softu do tego będę potrzebował?

Tylko się ze mnie nie śmiejcie :D 8O :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe i jak najbardziej wykonalne.

Wydaje mi się że XP ma wsparcie dla dwóch monitorów/kart.

Na podobnej zasadzie działają przcież karty z TV Outem - na TV film a na monitorze pulpit.

Co do softu - nie wiem.

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś/nie masz sprzętu to poczytaj o DualHead Matroxa, to zdaje sie kompleksowe rozwiązanie Twojego problemu, łącznie z ew. softem.

Pozdrawiam, jak odpalisz to nie zapomnij sie pochwalić na forum jak i co odpaliłeś.

Krzysztof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie: wiem, że na forum to było, i wiem, że technicznie jest to wykonalne prawie bezroblemowo, tzn. fizycznie dwie grafy w kompie.

Ale mnie chodzi konkretnie o dzielenie pulpitu, a jeszcze lepiej dwa pulpity, i każdy w innej rozdziałce, bo ten mój stary to na 1024 ma przy 70Hz rozmyty obraz, a przy 60Hz miga cholernie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jeżeli mam grafę na AGP i do tego monitor, to czy gdy dołoże sobię grafę na PCI i do tego drugi monitor (bo mam nieużywany), to czy pod windows będę mógł kożystać z nich niezależnie,

Na pewno można podłączyć na raz dwie karty graficzne. [To mi się udało]. Na pewno można podzielić pulpit na te dwa monitory.

Nie jestem pewien czy działa wszystko, ale u mnie nie było problemów. Wydaje mi się że różne rozdzielczości też nie powinny stanowić problemu.

Najlepiej będzie jak pożyczysz od kogoś jakąś grafę i przetestujesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od win 98 w gore jest wsparcie dla wielu kart graficznych. standardowo windows rozszerza pulpit, wiec np jesli masz dwie karty + monitorki, ustawione oba na np 800x600, to mozesz sobie stworzyc rozne uklady (1600x600, 800x1200). w zasadzie jesli masz np 5 kart + 5 monitorow, to spokojnie mozesz cos takiego zrobic.

posiadajac taki pulpit spokojnie mozesz sobie na jeden monitor przesunac przegladarke, a na drugim miec winampa i co tam jeszcze chcesz. problemem moze byc tylko win xp, nie ma sterownikow do starszych kart (tseng et 6000 nie zostal rozpoznany - brak sterownikow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko bedzie dzialalo spoko sam jade na dwoch grafach i 3 monitorach(Nec Accusync95F,Sony Multiscan200sx GF4 4200,Sony CPd-220        riva128..

I jak jest z niezależnymi/dzielonymi pulpitami? Zapodaj jakieś szczegóły, bo się doczekać nie mogę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzucasz dwie grafiki do kompa i podlaczasz dwa monitorki, widnows je znajduje i instaluje. w wlasciwosciach ekranu wlaczasz drugi monitor, i ustawiasz sobie sposob w jaki beda one "obok siebie staly" (np jeden obok drugiego, albo jeden pod drugim)

potem mozna juz korzystac z powiekszonego pulpitu. oto efekt

Dołączona grafika

Dołączona grafika

karty graf. i ustawienia monitorow:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

chcialem podlaczyc trzy karty graf, ale mialem problem, bo matrox millenium II na sterownikach z windy nie chcial pozwolic na tryb wielomonitorowy, a s3trio 64v+ jakos w ogole odmowila wspolpracy, bez wzgledu na kolejnosc kart w slotach. niestety nie mam przejscowki dvi->dsub, wiec do radeona drugiego monitora nie podalcze :(

ogolnie windows (od 98 w gore) pozwala na korzystanie z kilku kart graf. (nawet wiecej niz 2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...