pmp Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 (edytowane) Przerywając znudzenie spowodowane działającym P35/X38 czas wrócić do bardziej nieprzewidywalnych produkcji wyposazonych w układy firmy nVidia. I tak oto pierwszy rzut oka/wszystko o.... nForce 780i czyli układzie będącym następcą nForce 680i. Główne zmiany to dodanie wsparcia dla PCI Express 2.0 (slot 1+3), wsparcie dla procesorów z FSB1600, poprawiona obsługa QuadCore, wsparcie dla nVidia TriSLI i chyba byłoby na tyle. ASUS P5N-T jest tańszą alternatywą dla ASUS Striker II Formula (pełna analogia do P5N32-E SLI / Striker Extreme) i prezentuje się dosyć typowo. Potwierdzają się ploteczki o genezie serii nForce 780i... No a BIOS nie zaskakuje - choć nie do końca - bo jeżeli SB/NB mają wiele wspólnego z poprzednikiem, to zupełnie nie rozumiem możliwości ustawienia na nich tak wysokich napięć... Na chwilę obecną stwierdzić mogę co następuje: - nVidia w chłodne dni ponownie zadbała o feature dogrzewacza obudowy - po raz kolejny :) - PCI Express 2.0 - karta MSI GeForce 8800GT ma ochotę działać (również w 3D) bez podłączonego PSU - 1T hula chętnie jak na nForce 680i, ogólnie zachowanie podsystemu RAM mocno podobne - Kentsfield Q6700 bootuje przy FSB500 bez cudowania, co dobrze wróży :gitarzysta: ATM to tyle... Edytowane 11 Listopada 2007 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 (edytowane) Dawaj porównanie 680 vs 780 w najpopularniejszych grach (2k1, 2k3, 2k5, 2k6 i am3) ;) //edit: Ciekawy sposób nakładania pasty: Nawet WolfSzary by się nie powstydził ;) Edytowane 11 Listopada 2007 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 (edytowane) przeciez 780i = 680i + pcie 2.0 i tri sli Edytowane 12 Listopada 2007 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Przecież Maselku wnosisz to po newsach z sieci a nie własnych doświadczeniach, więc nie cwaniakuj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Przecież Maselku wnosisz to po newsach z sieci a nie własnych doświadczeniach, więc nie cwaniakuj :) A skad jestes taki pewien tego ;) ? Ciekawe czemu referencyjne pcb 680i = referencyjne pcb 780i ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Nie jestem pewien, ale wypadałoby się dzielić wiedzą :) Pozatym referencyjne pcb 680i jest trochę różne od tego z 780i :) Konkurs znajdź 10 różnic ? Nie róbmy już OT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 te kiełbasy to zarabczasta sprawa ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 PMP i jak tam testy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) No ale nF680i chyba nie dokońca =780i bo na nf680i raczej byłyby problemy z bootem na FSB 500mhz a tutaj sądząc po wypowiedzi @pmp niema :wink: Edytowane 24 Listopada 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Problem z FSB przy Kentsfieldzie to nie wina chipsetu, tylko designu płyty. Poszukaj w wątku o Strikerze, jakie po pewnych przeróbkach FSB KS zrobiło. Ale nie róbmy OT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 i jak ma ktos ta plyte juz?:) Mam zamiar ja kupic jak sie sprawuje?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 nikt sie nie zna na asusie p5n-t deluxe?:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Nie. Nikt nie ma, nikt się nie zna. Zadając konkretne pytania, możesz oczekiwać konkretnych odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Witam ALL :) Jak coś to ja posiadam ASUSA Strikera II Formula i chetnie odpowiem na wszystkie pytania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VITO66 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Witam ALL :) Jak coś to ja posiadam ASUSA Strikera II Formula i chetnie odpowiem na wszystkie pytania :)Witam no to mam pytanko. Osadzone 4 banki pamięci. 4X1Gb Reaper 1066. Płyta nie startuje przy włączonym SLI Memory Ready i ustawionych timingach i napięciu. Na 1000MHz startuje i pracuje stabilnie bez najmniejszych problemów, ale chyba nie o to chodzi. Na wyłączonym SLI Ready można ustawić 1066 i startuje, ale np. superpi się wysypuje albo blue screany. Sprawdzałem też na Coisaire Dominator i jest to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPw Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Asus gwarantuje poprawne działanie pamięci 800Mhz z tego co mi wiadomo... 1066 to już na własną odpowiedzialność ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 cudowna cecha to taka, która się nazywa 1:2 - jeżeli Twój CPU ma FSB 1066 - to i owszem 4 banki z dzielnikiem 1:2 nie mają tendencji do brykania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VITO66 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 cudowna cecha to taka, która się nazywa 1:2 - jeżeli Twój CPU ma FSB 1066 - to i owszem 4 banki z dzielnikiem 1:2 nie mają tendencji do brykania.A jak twoim zdaniem powinno to wyglądać przy FSB1333? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Konkretnie. Jaki CPU, jakie kości. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VITO66 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Konkretnie. Jaki CPU, jakie kości. ?E6850, A-DATA 2x2GB VITESTA 1066+, Striker II Formula Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 działa na P5N-T DLX coś typu SetFSB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VITO66 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Konkretnie. Jaki CPU, jakie kości. ?Właśnie dobrałem pamięci do mojego strikerka. Mam 2x A-DATA 2x2GB VITESTA 1066+ razem 8GB i wszystko chodzi bez podnoszenia napięć na NB, SB. Jest super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 (edytowane) jakie macie temperatury płyty Striker II Formula ? bo słyszałem ze bardzo mocno sie grzeje bardziej niz stary Striker Extreme Edytowane 1 Maja 2008 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VITO66 Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 jakie macie temperatury płyty Striker II Formula ? bo słyszałem ze bardzo mocno sie grzeje bardziej niz stary Striker ExtremeWszystko zależy od wentylacji obudowy. Przy moim Antku i wentylatorach na low przy pełnym obciążeniu temperatura płyty wskazywana przez Everest to 45 stopni. Po modyfikacji płyty, która polegała na wymianie pasty pod pasywnym chłodzeniem i założeniu wentylka na NB oraz ustawieniu wentyli na medium temperatura poleciała na 37-38 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPw Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Na Striker II Formula są trzy gniazda do podłączenia czujników temperatury, niestety asus i nie dołączył do wyposażenia... Wie ktoś może gdzie można coś takiego kupić lub ewentualnie jak takie czujniki zrobić samemu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VITO66 Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Na Striker II Formula są trzy gniazda do podłączenia czujników temperatury, niestety asus i nie dołączył do wyposażenia... Wie ktoś może gdzie można coś takiego kupić lub ewentualnie jak takie czujniki zrobić samemu??Bardzo dobre pytanie, dołączam sie do twojego posta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPw Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Znalazłem coś TAKIEGO ale w żadnym polskim sklepie tego nie widziałem. :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzeniasty Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Witam! Jako, że jestem nowy na tym forum, proszę mi o wybaczenie, jeśli nadużyłem którąś z Waszych zasad, panowie :) Więc, zauważyłem, że rozmawiacie o ASUSie Striker II Formula, dołączam się :) Sam zamierzam ową płytę zakupić, o ile mnie coś nie nakłoni do P45/X48. Tak czy inaczej. Posiadacze owej zacnej płyty mogą się wypowiedzieć, jak się kręci? Coś powyżej 370 FSB bez kombinowania i problemów działa? Chciałem do niego założyć Q9450 i celowałbym w 3.6GHz i nie bardzo wiem, czy pójdzie... Więc? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VITO66 Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) @korzeniasty doszedłem na tym mobo do FSB470 na E6850. Uważam, że na E8400 da radę więcej. Na razie przetestuje nowy bios 1303 @sPw chce ściągnąc te czujniki. W przyszłym tygodniu wyjeżdżam do Niemiec. Może zdążę jeszcze zamówić tak żeby doszły do kumpla w Wurzburgu. EDIT: nowy biosik wreszcie usuwa konflikt z 1066MHz :grin: Edytowane 21 Maja 2008 przez VITO66 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPw Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 @sPw chce ściągnąc te czujniki. W przyszłym tygodniu wyjeżdżam do Niemiec. Może zdążę jeszcze zamówić tak żeby doszły do kumpla w Wurzburgu. zamów więcej to odkupię... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...