Skocz do zawartości
forest kila zbila

Wstępnie - Proc, Płyta, Pamięć

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Czas na upgrejdzik. Skłaniają mnie do tego głównie ceny ramu - zakup sensownych ddr1 2x1 jest nieopłacalny.

Nie zamierzam się spieszyć - na razie chcę sobie wszystko poukładać i w sumie przesiadkę uzależniam od kilku czynników

Proc - prawdopodobnie skuszę się na selekta e21xx, pytanie - czy 3,5GHz da się schłodzić ninją + fander ?

Płyta - docelowo pod coś mocniejszego, może pod penryna jak wyjdą niskie modele w rozsądnej cenie, ew. pod coś e6xxx jak zacznie się wyprzedaż na allegro ;]

prawdopodobnie P35,, płyta musi udźwignąć wysokie fsb. Stabilna fajna z dużo usb,, chłodzona pasywnie.

tu pojawia się pierwszy zgrzyt - do tej pory na dfi mam ITE i fajne sterowanie wentylatorami (na procku zależnie od temp 500-1000rpm, wywiew z budy w idle/win 0, przyspiesza po rozgrzaniu zasilania) . Nie zrezygnuję z tej wygody. Cisza musi być. Czy któraś z płyt oferuje coś podobnego ? Ważna jest współpraca z zasilaczem z atx 24pin (chyba wszystkie sobie radzą ?)

Odpadają wszystkie wynalazki - komp chodzi 24/7 i płyta ma tak działać

Pamięć - Po pierwsze ilość - 2GB to niedużo, 4GB zbyt dużo pod 32bity. Optymalną wielkością wydaje mi się 3GB. I tu pytanie - czy 3x1GB ruszy w dualu ?

Jak szybkiej pamięci potrzebuję pod oc dual core i ew potem pod oc procków z 1333 ?

Chyba tyle. Grafika zostaje,, To zmienię za jakiś czas.

Wszystko na spokojnie - jak uda nam się dobrać odpowiednie klocki spełniające wszystkie wymagania pewnie zaczną się zakupy.

co do budżetu - chciałbym wydać jak najmniej :P ale to się nigdy nie udaje,, ogólnie - do 1000zł. Selekty (sektor coś przebiera jak dobrze pamiętam..) to 310 czy 320zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc - prawdopodobnie skuszę się na selekta e21xx, pytanie - czy 3,5GHz da się schłodzić ninją + fander ?

jak proc doleci do tylu to się da. Chociaż to zależy jakie tempy Cię interesują.

płyta ta będzie b.dobra

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-25

i jeszcze specjalnie to na czym Ci tak zależy :P

"Płyta posiada 4 złącza na wentylatory, co jest przyzwoitą ilością. 2 mogą być regulowane z poziomu BIOSu w sposób całkiem przyjemny."

3x1GB czasem róże kwiatki wywala, przymula kompa, chodzi śmiesznie bo potrafi z wydajności jak na 1x1 smigac.

Bierz 2x1GB.

Jak chcesz więcej to bierz teraz albo dokup kiedyś do 4x1GB.

ak szybkiej pamięci potrzebuję pod oc dual core i ew potem pod oc procków z 1333 ?

zależy od mnożnika cpu i ile MHz chcesz uzyskać.

800MHz wystarczy do x8,x9 w okolice 3,5GHz. x7 i RAM 800MHz do 3,5GHz może być mało jak trafisz na kostki padaki.

Edytowane przez JaX_CCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem właśnie co decyduje o działaniu z 3GB,, płyta ? czipset ? 2GB mało, 4 drogo :] to jeszcze zależy jakie bym wybrał pamięci,, na ram będzie jakieś 300+ pln, licząc lekko ponad 300 procesor i pewnie ~350 płyta,

co do temperatur -> interesuję mnie stabilne ;) jeśli procek ma działać stabilnie przy 60c to nie robi mi to żadnej różnicy ;) mam ninje dobre wietrzenie, CLP. load może to działać z 1200rpm na cpu i 1000 jako wywietrzanie (120mm),, ważne aby w idle samo się wyciszało.

edit: poczytałem o abicie,, wszystko z nim fajnie poza 4usb,, jeśli już to wersja E -> hitpajpowe chłodzenie do mnie nie przemawia i 2saty kolejne też :]

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem właśnie co decyduje o działaniu z 3GB,, płyta ? czipset ? 2GB mało, 4 drogo :] to jeszcze zależy jakie bym wybrał pamięci,, na ram będzie jakieś 300+ pln, licząc lekko ponad 300 procesor i pewnie ~350 płyta,

co do temperatur -> interesuję mnie stabilne ;) jeśli procek ma działać stabilnie przy 60c to nie robi mi to żadnej różnicy ;) mam ninje dobre wietrzenie, CLP. load może to działać z 1200rpm na cpu i 1000 jako wywietrzanie (120mm),, ważne aby w idle samo się wyciszało.

edit: poczytałem o abicie,, wszystko z nim fajnie poza 4usb,, jeśli już to wersja E -> hitpajpowe chłodzenie do mnie nie przemawia i 2saty kolejne też :]

Przy jakiejśtam łatce czy czymś wykrywa 3,5GB na XP.

Płyta > Foxconn p35A, jak dla mnie Abity mają za duży rozrzut jakości ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI P35 jest też dobrą płytą.Troszkę trudną w obsłudze ,ale po za tym jest świetna do O/C Jakiś selekt + ta twoja Ninja. Suszarka nie jest potrzebna ;) No może do zdjęcia starej pasty pod radiatorami.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi