Skocz do zawartości
Conquer_All

Amd X2 Czy Intel C2d?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien problem. Nie jest zbyt poważny ale potrzebuje porady osób znających sie na rzeczy:)

Posiadam obecnie athlona x2 4200+ na plycie Asusa M2N Sli Deluxe. Przyznam się że procek jest dobry, ale niewystarczający.

I tu moje zapytanie:

CZY LEPIEJ KUPIĆ ATHLONA X2 6000+ NA OBECNA PŁYTE, CZY MOŻE KUPIĆ C2D E6750 NA PŁYCIE ASUSA P5K PRO?

Prosze o konstruktywne komentarze i porady:)

Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzasz podkręcać czy nie ? I dlaczego nie ? [;

Szczerze, to na razie nie bardzo się w tym orientuje:)

Chcę po prostu mieć wydajnego i bezproblemowego procka. Sam nie mam styczności ani z 6000+ ani z E6750 więc nie wiem który jest lepszy. W większości testów e6750 plasuje sie o oczko wyżej niż 6000+, ale nie wiem kto te testy robi;P

Dlatego zapytałem tutaj. Mam nadzieje że ktoś wskaże mi faworyta spośród tych dwóch;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, to na razie nie bardzo się w tym orientuje:)

Chcę po prostu mieć wydajnego i bezproblemowego procka. Sam nie mam styczności ani z 6000+ ani z E6750 więc nie wiem który jest lepszy. W większości testów e6750 plasuje sie o oczko wyżej niż 6000+, ale nie wiem kto te testy robi;P

Dlatego zapytałem tutaj. Mam nadzieje że ktoś wskaże mi faworyta spośród tych dwóch;)

Pozdro

A tak zapytam,do czego ten twój obecny procek jest niewystarczający ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie taka zmiana nie ma sensu, przyrost wydajności może jakiś tam będzie ale nie drastyczny i nie warty bawienia sie w zmiany sprzętu, co innego gdybyś maił procka z jednym rdzeniem to wtedy zmiana miała by sens jakiś większy bo co dwa jajka to nie jedno, lepiej dokup sobie np ramu lub idź na piwo :-P .

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę względy finansowe i brak zbytniej wiedzy adwersarza względem OC proponowałbym zakup tego AMD. Dlaczego ? Policz : sprzedasz swojego za jakieś cokolwiek marne pieniążki i :

- dopłacasz dużo do intela (relatywnie dużo bo z płytą główną)

- kupujesz tego x2 6K i za zaoszczędzoną kasę kupujesz mocną grafę.

Ja osobiście bym raczej tak zrobił bo generalnie jakoś nie widze potrzeby stosowania mocniejszych kompów niż wspomniany X2 6K do domowych zastosowań, ba nawet obróbką wideo sięzajmij jak ci się chce - sprzęt wydoli .... a te 2 minuty w te czy w te stronę ?? można sobie herbatkę zaparzyć spokojnie i też dobrze.

Wychodzac z obecnego założenia że konsole są do gry a PC do pracy to i tak mocny sprzęt.... no chociaż "Witchera" to on nie przymuli a podejrzewam że z wieloma późniejszymi grami też da radę.... o ile grafika pozwoli :twisted:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo my tutaj "Wiemy co się kręci" cytując hasło portalu.

Kupuje się dobrą sprawdzoną płytę (nie koniecznie drogą) i taniego procka z niskim mnożnikiem.

Dobre sprawdzone płyty mają to do siebie że tolerują wysokie fsb więc można siłowo podbić w górę taktowanie procesora i z niższego modelu zrobić znacznie wyższy (czasami nawet o 100%).

W tym temacie są pozbierane aktualne zestawy ułożone do takiego właśnie procederu.

Nie wiem co umie Twoja płytka ale możliwe, że da sie podnieść wydajność tego procesora, który posiadasz do wydajności 6000+.

No w każdym razie mniej więcej na tym to polega i dlatego zakup 6000+ osobiście uważam za mało sensowny ;)

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ogólnie niewystarczający, a nie niewystarczający w jakiejś określonej dziedzinie. Komputer służy mi do wszystkiego, do pracy, do grania, do przetwarzania muzyki, do ogladania filmów i słuchania muzyki, itd. itp. Jak sie robi kilka rzeczy na raz, to procek zazwyczaj zwalnia obroty. A mi chodzi o to, aby procek pracował cały czas równo i nie wykazywał zmęczenia.

Edytowane przez Conquer_All

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowanie 6000+ uważam za bez sensowne. Sprzedawanie obeznych gratow i kupowanie C2D uważam za przerost formy nad treścią. Na pewno byłoby wydajniej, ale jak dla mnie patrząc na wydane złotówki zbyt mała różnica. Szczrze jeśli chcesz coś kupic, to niezależnie od tego co wybierzesz, kup jakiś firmowy zasilacz lepiej. :wink: I druga radę to podkręc procka, wejdz w topic o Twojej płycie na forum i poczytaj z 10 stron powinno wystaczyć spokojnie i będziesz wiedział co masz zrobić. Zyskasz na tym troszkę, tzn zmiana taktowań ramu i timingi dużo dadzą, procek będzie szybszy zależnie od tego, ile z niego wyciśniesz. Jak Ci sie spodoba zabawa, to będziesz mógł dokuic za ~50 pln freezera 64 pro i będzie przyjemnie. Do krecenia, o ile się zdecydujesz bedze dużo lepiej, jak wywalisz te dwie 512, zamiast nich już lepiej dodatkowe 2x1GB, a najlepiej tylko dwie kości mieć z tych opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi