Skocz do zawartości
vENiZE

Wentylacja Dużej Budy ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W poniedziałek powinienem się stać właścicielem Chiefteca Mesha - dużego big towera :P

I tu pojawia się znak zapytania. Ile wentylatorów do tego cuda powinienem zamówić. Ma miejsce na 6x 92mm i 2x120mm. O dziwo nie ma miejsca na frontową 120-stkę.

Myślę, że możnaby pójść na całość i kupić 6x Acutake Pro 92mm i 2x Acutake Pro 120mm. W sumie wyszłoby to około 170zł z przesyłkami.

Edytowane przez Vidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że spokojnie możesz zrezygnować z dwóch bocznych wentylatorów na prawym panelu. Raz, że lepiej zachować przewagę wypompowujących z obudowy nad pompującymi do wewnątrz, a dwa, że dmuchanie w takim miejscu może wentylację zupełnie zwichrować. A mimo wszystko warto chyba zachować kierunek "wiania" ATX. W razie, gdyby w obudowie był niedobór powietrza to sobie układ je zassie w miejscu, w którym mu będzie najbardziej trzeba :rolleyes:

Jeśli nie chcesz wydać więcej to chyba dobrym wyborem jest Acutake :)

Szkoda tylko, że strony tej firmy nie mogę za bardzo znaleźć :(

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad 6? Ja doliczylem sie 5x92. Pozatym co masz zamiar uzyskac? Wydajnosc czy cisze? Jak to drugie - IMHO wystarcza 2x92 przy dyskach, jeden na wysokosci grafiki ( min RPM ) i 1x120 pod zasilaczem...

Gdybys zamontowal wszystkie wentylatory to prawdopodobnie moglbys puszczac pasywnie CPU i grafike ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępnie myślałem nad Noctuami S12, ale na myśl o ościu wentylatorach po 70zł ciarki mnie przeszły :D

Przyznaję - nie dziwię się :)

A co innego mógłbyś zaproponować?

2xNoctua S12 i 6x 2824211[/snapback]

PS.

Czy to możliwe, żeby tak zachwalane Papsty były po trzy złote :| ?

Nie wydaje mi się, choć Zenfist to porządna firma :)

Być może to "leżaczki", czyli magazynowane dłuższy czas egzemplarze, które się nie sprzedały. Trudno mi powiedzieć jaki to leżakowanie miało wpływ na nie.

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I już żeby nie zakładać nowego tematuL

http://www.allegro.pl/item274233715__everc...2_cm_gw_fv.html

Czy to właściwie ciche :D ? Planuję go wsadzić do HK350AP. a słynnych EverGreenów nigdzie nie widzę...

I czy opłaca mi się zmieniać seryjne chłodziwa Infinity i CoolerMastera (79GS)?

Generalnie wolałbym się nie bawić w regulatory i inne duperele, raczej niech chodzi jak chodzi, byle wydajnie i cicho (nie niesłyszalnie tylko nie przeszkadzająco np. podczas snu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w moim chieftecu Dragon ;) zrobilem miejsca na wentyle 1x120mm przód i 92mm tył, czy będzie to dobrze chłodziło?, będą to wentylatory Acutake, no i chcę wymienić wentyl w HK350AP, co polecacie?, tylko nie w sklepie 4max.pl ;/

Edytowane przez robowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłbym zapomniał o zasadniczej kwestii...

Zasilacz będzie umiejscowiony do góry wentylatorem (Infinity będzie pobierało powietrze spod zasilacza).

Komputer będzie stał prawym bokiem do biurka, więc czy warto pakować wentyle po prawej stronie?

Osobiście widzę to tak, że 2x92 idą na lewy bok (dyski) i 2x120 nad i pod zasilaczem (wyciągałyby powietrze znad Infinity i zasilacza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zapewne wiesz - mogę ustawić wentylator na dowolnej ściance "wieży nieskończoności". Na bocznych (krótszych) wolałbym tego nie robić - powietrze rozchodzi się po bokach. Tak więc pozostają ścianki od strony grafiki i zasilacza.

Jeśli masz pomysł na inne ustawienie - byłbym wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od grafiki - bedzie ssac chlodniejsze powietrze i wyrzucac w strone zasilacza i tylniej scianki. Umiejscowienie wiatraka zeby nawiewal z gory na dluzsa mete chyba zrobiloby Ci mikroklimat miedzy finami radiatora i koscmi pamieci - cieple powietrze wywalane dookola socketu cyrkulowaloby ciagle stopniowo sie ogrzewajac... Przynajmniej tak mi sie wydaje znajac podstawy termodynamiki.

Swoja droga - mozna montowac wiatraki na lewym boku przy dyskach? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się ukryć, że można ale jest to krótszy bok co powinno przełożyć się na temperatury.

Ponawiam pytanie - jak ostatecznie najlepiej rozplanować montaż wentylatorów w budzie?

Miejsca na wentylatory: 2 x 120mm tył, 2 x 92mm w bocznym lewym panelu 3 x 92mm w bocznym prawym panelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eheh :D

Zrozumiałem, że chodziło ci o lewy bok Infinity (od strony napędów).

A na budzie po lewej stronie dysków można zamontować właśnie 3 wentylatory 92mm.

http://www.allegro.pl/item271761372_chieft...gw24_sklep.html

Edytowane przez Vidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi