vENiZE Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) Witam W poniedziałek powinienem się stać właścicielem Chiefteca Mesha - dużego big towera :P I tu pojawia się znak zapytania. Ile wentylatorów do tego cuda powinienem zamówić. Ma miejsce na 6x 92mm i 2x120mm. O dziwo nie ma miejsca na frontową 120-stkę. Myślę, że możnaby pójść na całość i kupić 6x Acutake Pro 92mm i 2x Acutake Pro 120mm. W sumie wyszłoby to około 170zł z przesyłkami. Edytowane 24 Listopada 2007 przez Vidi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) Myślę, że spokojnie możesz zrezygnować z dwóch bocznych wentylatorów na prawym panelu. Raz, że lepiej zachować przewagę wypompowujących z obudowy nad pompującymi do wewnątrz, a dwa, że dmuchanie w takim miejscu może wentylację zupełnie zwichrować. A mimo wszystko warto chyba zachować kierunek "wiania" ATX. W razie, gdyby w obudowie był niedobór powietrza to sobie układ je zassie w miejscu, w którym mu będzie najbardziej trzeba :rolleyes: Jeśli nie chcesz wydać więcej to chyba dobrym wyborem jest Acutake :) Szkoda tylko, że strony tej firmy nie mogę za bardzo znaleźć :( Edytowane 24 Listopada 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Wstępnie myślałem nad Noctuami S12, ale na myśl o ościu wentylatorach po 70zł ciarki mnie przeszły :D A co innego mógłbyś zaproponować? 2xNoctua S12 i 6x Papst PS. Czy to możliwe, żeby tak zachwalane Papsty były po trzy złote :| ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Skad 6? Ja doliczylem sie 5x92. Pozatym co masz zamiar uzyskac? Wydajnosc czy cisze? Jak to drugie - IMHO wystarcza 2x92 przy dyskach, jeden na wysokosci grafiki ( min RPM ) i 1x120 pod zasilaczem... Gdybys zamontowal wszystkie wentylatory to prawdopodobnie moglbys puszczac pasywnie CPU i grafike ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) Wstępnie myślałem nad Noctuami S12, ale na myśl o ościu wentylatorach po 70zł ciarki mnie przeszły :DPrzyznaję - nie dziwię się :) A co innego mógłbyś zaproponować? 2xNoctua S12 i 6x 2824211[/snapback] PS. Czy to możliwe, żeby tak zachwalane Papsty były po trzy złote :| ? Nie wydaje mi się, choć Zenfist to porządna firma :) Być może to "leżaczki", czyli magazynowane dłuższy czas egzemplarze, które się nie sprzedały. Trudno mi powiedzieć jaki to leżakowanie miało wpływ na nie. Edytowane 24 Listopada 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 I już żeby nie zakładać nowego tematuL http://www.allegro.pl/item274233715__everc...2_cm_gw_fv.html Czy to właściwie ciche :D ? Planuję go wsadzić do HK350AP. a słynnych EverGreenów nigdzie nie widzę... I czy opłaca mi się zmieniać seryjne chłodziwa Infinity i CoolerMastera (79GS)? Generalnie wolałbym się nie bawić w regulatory i inne duperele, raczej niech chodzi jak chodzi, byle wydajnie i cicho (nie niesłyszalnie tylko nie przeszkadzająco np. podczas snu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) Ja w moim chieftecu Dragon ;) zrobilem miejsca na wentyle 1x120mm przód i 92mm tył, czy będzie to dobrze chłodziło?, będą to wentylatory Acutake, no i chcę wymienić wentyl w HK350AP, co polecacie?, tylko nie w sklepie 4max.pl ;/ Edytowane 24 Listopada 2007 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 I ostatnia rzecz, która mnie zabolała :D Jak rozplanować ułożenie wentylatorów i czy przypadkiem nie przydałoby się ich więcej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Jak juz kupisz to wtedy znajdziesz zloty srodek dla Mesha i Twoich gratow. Tylko jeszcze sugerowalbym filtry robic dla ssacych 92mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Byłbym zapomniał o zasadniczej kwestii... Zasilacz będzie umiejscowiony do góry wentylatorem (Infinity będzie pobierało powietrze spod zasilacza). Komputer będzie stał prawym bokiem do biurka, więc czy warto pakować wentyle po prawej stronie? Osobiście widzę to tak, że 2x92 idą na lewy bok (dyski) i 2x120 nad i pod zasilaczem (wyciągałyby powietrze znad Infinity i zasilacza). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Jak zostawisz z ~2cm luzu od sciany ( albo tyle zeby rozlozyc nozki budy ) to ma sens. Mowisz ze Scythe i zasilacz bedzie brac powietrze z gory... Inaczej nie da rady? Ruch cieplego powietrza wtedy bedzie troche kulec IMHO... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Jak zapewne wiesz - mogę ustawić wentylator na dowolnej ściance "wieży nieskończoności". Na bocznych (krótszych) wolałbym tego nie robić - powietrze rozchodzi się po bokach. Tak więc pozostają ścianki od strony grafiki i zasilacza. Jeśli masz pomysł na inne ustawienie - byłbym wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Od grafiki - bedzie ssac chlodniejsze powietrze i wyrzucac w strone zasilacza i tylniej scianki. Umiejscowienie wiatraka zeby nawiewal z gory na dluzsa mete chyba zrobiloby Ci mikroklimat miedzy finami radiatora i koscmi pamieci - cieple powietrze wywalane dookola socketu cyrkulowaloby ciagle stopniowo sie ogrzewajac... Przynajmniej tak mi sie wydaje znajac podstawy termodynamiki. Swoja droga - mozna montowac wiatraki na lewym boku przy dyskach? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Nie da się ukryć, że można ale jest to krótszy bok co powinno przełożyć się na temperatury. Ponawiam pytanie - jak ostatecznie najlepiej rozplanować montaż wentylatorów w budzie? Miejsca na wentylatory: 2 x 120mm tył, 2 x 92mm w bocznym lewym panelu 3 x 92mm w bocznym prawym panelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Ty o Infinity, Ja o zdejmowanej scianie budy... ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 (edytowane) Eheh :D Zrozumiałem, że chodziło ci o lewy bok Infinity (od strony napędów). A na budzie po lewej stronie dysków można zamontować właśnie 3 wentylatory 92mm. http://www.allegro.pl/item271761372_chieft...gw24_sklep.html Edytowane 25 Listopada 2007 przez Vidi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 :lol2: Dla mnie to prawa strona. Coz EOT chyba [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Witam po dłuższym zastoju w temacie. Ostatecznie wezmę Acutake'i. Tylko jedna wątpliwość spędza mi sen z powiek - ILE I GDZIE? 2x120mm i 3x92mm? Czy może na boku 'otwierającym' również przydałyby się 2x92mm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Raczej nie,zepsują Ci obieg powietrza w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Jest prosta zasada - im mniej wyjców tym ciszej. U mnie za wentylacje robi 1 revoltec airguard 90 mm @5v ponizej 1k rpm :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...