Skocz do zawartości
Thoom

Pentium 4 1.8@2.8 bez podnoszenia napięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem tego procka od niedawna i spróbowałem go trochę pokręcić. Okazało się że u mnie chodzi bez problemu na 2.8 GHz bez podnoszenia napięcia, chłodzenie standardowe (boxowy cooler), max temp. jaką do tej pory ujrzałem to 53 stopnie. Takie wyniki dla tego procka to normalne czy trafiłem jakiś wyjątkowy egzemplarz??? A mam zamiar spróbować puscić go jeszcze szybciej :). Teraz chodzi 18x156. Moja konfiguracja w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym nie miał ograniczenia FSB do 133 to puściłbym go nawet na 3GHz no ale trudno. Teraz mam 1,8@2,4 i max temperaturka w stresie 38st wiec jest cool przy normalnej pracy jakieś 29st. U ciebie troche dużo jak na P4 ale tez zależy czy masz 1,8 czy 1,8A. Miałem obydwa i ten pierwszy miał o jakieś 5st więcej od 1,8A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 stopnie pokazały sie jak odpaliłem prime95, w warunkach kiedy np. gram nigdy nie przekroczyła 50 stopni. Radiator założyłem tak jak wyciągnąłem z pudełka :) nic przy nim nie kombinowałem i wydaje mi sie że taka temperatura proca przy przekreceniu go o 1 GHz jest normalna. Czytalem na tym forum ze wlasciwie przy takim overclokingu powinno sie juz stosowac chłodzenie wodne ;) Temperatura procka, jesli jest ustawiony na wartosciach nominalnych ,jest o wiele niższa. Chyba trzeba spróbować wycisnąć z niego jeszcze więcej. Jak dobrze ze razem z prockiem zdecydowałem sie na tego ASUSA. To niezły tandemik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura normalna, przynajmniej ja na swoim 1.6@2.4 w Prime mialem 52 stopnie, normalnie jest kolo 40.Troche mnie to dziwi, ze ludzie maja 29 stopni... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, teraz nie ma mnie w domu :), ale oczywiście jak sprawdze to zaraz jutro tu dopisze. Mam pytanie, czy musze scignąć radiator zeby to sprawdzić, czy moge te dane o odczytać z nalepki na pudełku w którym był procek. Jest na niej bardzo dużo informacji (łacznie z kodami kreskowymi), więc może będą na niej też te informacje o które prosicie? Jutro postaram sie sprawdzić jaka data produkcji i seria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toom, kup lepszy cooler, posmaruj pasta i bedziesz mial temp. 45`C max.

Poza tym dziwie sie, ze nie dzwigales jeszcze napiecia aby wiecej wykrecic proca.

Chyba,ze podnoszenie Vcore juz nic nie daje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny procek. na standardowym napięciu... ho ho ho

a 29 stopni jest możlwe ale na WC. załóż jakieś dodatkowe wiatrole w budzie to powinna spaść tmp, chyba że już masz.

powodzenia z dalszym o/c !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają spieprzone czujniki - żaden P4 nie chodzi na 29*C. One żrą za dużo prądu.

Nic nie mam spiepszonego :!: :!: :!: mam poprostu WC a gdy zapuszcze wentylatory chłodnicy na 12V to temp nawet spada do 27 :D :) :D :) Gdy miałem boxowy cooler to też dochodził do 50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z pewną dozą nieśmiałości - nie tak do końca...

Standardowe AC w postaci CoolerMastera (nie pamiętam modelu) 2800rpm + 2 wicherki dla przewiewu w budzie :

- no o/c - 30idle

- 2,0@2,66 vcore default - 32idle

- 2,0@2,9 vcore 1,7 - 36idle

FAKT że odpalając jakiś prime tem szła do góry jak wściekła (dochodziła do 45stopni , ale po wyłączeniu po 3 minutach znowu było 36stopni .

IMHO zależy od coolera - jestem przekonany , że jakby odpalił Volcano7+ na high to tem nie przekroczyłaby 30-35stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jestem, wczoraj sprawdziłem dokładnie temperaturę.

Pentium 4 1.8A 1.8@2.8

Idle 35 stopni

Max 53 przy odpaleniu Prime95 (ten program grzeje proca jak cholera)

Jak gram (np. Unreal II) 45 - 47 stopni

Wszystko na boxowym coolerze, bez modyfikacji, vcore default.

Dane procka z oryginalnego boxowego stickera (z pudełka)

Prod. code BX50532PC1800DSL68Q

MM# 845602

FPO# 7228A990

Version# A89122-001

Packdate 08.01.2003

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Ja u siebie mam ciągle koło 24-29. Wintre-Open-Window-Cooling-System a w wakacie Combined Peltier+Water Cooling.

Czasam mam -7 C. A moje AC na zime nie jest rewelacyjne.

Tylko że ja mam P4B533 i wiem że podaje 0.5-0.7 V więcej niż ustawisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...