ohuzo Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Jak myslicie ile minimalnie/maxymalnie powinienem miec na partycji systemowej ? Myslalem nad C:100Gb, D:200Gb, E:200Gb Czy rozmiar partycji wpływa znacząco na wydajność ? Jakieś sugestie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Osobiście mam 15GB na system i programy, starcza w zupełności i raczej nie dał bym 100GB bo potem trzymanie kopi systemowej (w moim wypadku image Ghost'a) przy takiej objętości było by lekko problematyczne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Mi przy XP po roku od instalacji 15 GB zaczeło nie wystarczać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Mi przy XP po roku od instalacji 15 GB zaczeło nie wystarczać... Pisząc 15GB mówiłem o sobie, Viste mam już przeszło pół roku i wolnego 7,5GB. Nie wiem co może wymagać aż takiej ilości miejsca na dysku systemowym. U siebie trzymam tam tylko system i niezbędne programy. Dokumenty są na innej partycji podobnie gry jak już sobie jakąś zainstaluję też gdzie indziej podobnie z ogólnie pojętymi plikami multimedialnymi ba nawet SWAP leży gdzie indziej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Pisząc 15GB mówiłem o sobie, Viste mam już przeszło pół roku i wolnego 7,5GB. Nie wiem co może wymagać aż takiej ilości miejsca na dysku systemowym. U siebie trzymam tam tylko system i niezbędne programy. Dokumenty są na innej partycji podobnie gry jak już sobie jakąś zainstaluję też gdzie indziej podobnie z ogólnie pojętymi plikami multimedialnymi ba nawet SWAP leży gdzie indziej ;) Prawde mowiac obecnie mam tez 15Gb =p na dysku 120Gb z XP Cos mnie sluchy doszly ze dla visty warto miec wieksza pojemnosc partycji systemowej ... Wnioskujac z waszych odpowiedzi 20Gb dla visty wydaje sie byc odpowiednie. W takim razie 20Gb system /300 gry, programy i inne badziewia /180 filmy dobre to bedzie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 C: - 25GB (Sys) D: - 30GB (Sys2) E: - 150GB (Instalacje) - Miejsce na instalki (gier,programów), Pliki pobierane F: - 200GB (Multimedia) - Filmy,Muzyka,Obrazy (Tapety), Grafika G: - 60GB (Programy) - Programy (instalatory), Dokumenty, Zapas C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 C: - 25GB (Sys) D: - 30GB (Sys2) E: - 150GB (Instalacje) - Miejsce na instalki (gier,programów), Pliki pobierane F: - 200GB (Multimedia) - Filmy,Muzyka,Obrazy (Tapety), Grafika G: - 60GB (Programy) - Programy (instalatory), Dokumenty, Zapas C Tez ciekawy pomysl :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 c:\ 50GB sys d:\ 50GB cad1 programy e:\ 50GB cad2 roboczy f:\ 50GB moje_dane1 g:\ 50GB moje_dane2 h:\ 50GB muzyka i:\ 50GB filmy j:\ 50GB magazyn1 k:\ 50GB magazyn2 l:\ 14GB x i to nie jest żart :) tak właśnie podzieliłem 500GB uzyskane z RAID 10. tylko nazwy mam trochę inne. 100% elastyczność i porządek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 c:\ 50GB sys d:\ 50GB cad1 programy e:\ 50GB cad2 roboczy f:\ 50GB moje_dane1 g:\ 50GB moje_dane2 h:\ 50GB muzyka i:\ 50GB filmy j:\ 50GB magazyn1 k:\ 50GB magazyn2 l:\ 14GB x i to nie jest żart :) tak właśnie podzieliłem 500GB uzyskane z RAID 10. tylko nazwy mam trochę inne. 100% elastyczność i porządek. O mamo to ja mam 6 dysków i mniej partycji :D Z twoją konfiguracją to bym się chyba "zaskrolował" na śmierć zanim bym znalazł odpowiedni dysk o danych już nie mówiąc ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Najlepiej podzielic tak: 20GB system (+swap + programy) 30GB instalki gry itp 450GB magazyn gestego skladowania avi, mp3, jpg ;) Jak masz jeden dysk to backup rob na dvd+rw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) O mamo to ja mam 6 dysków i mniej partycji :D Z twoją konfiguracją to bym się chyba "zaskrolował" na śmierć zanim bym znalazł odpowiedni dysk o danych już nie mówiąc ;D nie znoszę natłoku katalogów na danej partycji. to właśnie mi zabiera najwięcej czasu - czytanie nazw katalogów aż znajdę tej co szukam. często tworzę katalogi na szybko - "nowy folder" lub losowe liczby... i przeczesywanie tego jest uciążliwe. w mojej konfiguracji mam partycje wysoko tematyczne. traktować je można jako "duże katalogi", które i tak pewnie by trzeba tworzyć na jednej dużej partycji, by nie dopuścić do przemieszania się poszczególnych typów danych. dodatkowo łatwo utrzymać niski stopień defragmentacji, czy ogólnie porządek jako taki. mój układ tak jak pisałem jest również wysoce elastyczny - mogę zmienić nazwę partycji i typ zapisywanych danych. edit: no może z jedną mam za dużo;) ale nie podkusi mnie by przeformatować go. :lol: Edytowane 14 Grudnia 2007 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Też uważam że nie ma co przesadzać z partycjami, na mojej 500GB ustawiłem partycje tak: C: 30GB - Vista + Programy (nie gry) /: 17GB - Ubuntu SWAP: 256MB - linuksowy plik wymiany /home: 20GB - pliki stricte linuksowe, programy podinstalowane na wine itp. D: 100GB - gry E: 300GB - wszystko inne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Ja mój dysk 400GB podzieliłem tak: C - 50GB na sys + soft D - 50GB dokumenty i projekty E - 50 GB gry F - 250 GB filmy, obrazy, muzyka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...