Skocz do zawartości
yuucOm

Nieformatowanie Dysku Przy Zmianie Bebechów ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Zmieniam 3 rzeczy w piecu: procek (e2160), mobo (neo-fir) i ram (ocz ddr2) problem polega na tym ze mam tylko jedną dużą partycje C (gdzie mam większość rzeczy (i to ważnych) i system też (D jest dla innych rzeczy typy win server lub linux). Da sie wymienić stare bebechy na nowe bez formatowania/reinstalowania partycji z win xp (czyli C) ? ;]. Jak tak to co muszę zrobić ? Wywalić stery od mobo itp czy coś jeszcze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ten sys z 1,5 roku i jest w nim wszuskto git ;]. Wyniki w smakrach/spi itp w normie i działanie w normie (all ladnie poukładane itp :P).

Dzieki za rady :). Spróbuje postawić "nowego" kompa bez formata a w najgorszym wypadku zainstaluje na D i oleje linux'a na razie ;). Jeszcze raz dzieki za rady - skoro innym sie udało moze i mi wstanie :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki znowu format trzeba robić??

mój stary seagate 80GB siedział:

- 3lata w :ASUS A7N8X-X, XP thorton 2200+

- po czym przełożony został do DFI lanparty i Bartona 2500+. gdzie pracował 2-3miesiące...

- po czym znowu przełożony do ASUS P5E I C2D E6750. zresztą obok RAID10 wpiętego w tą płytę...

i co? ani razu żadnego formatowania czy naprawiania XP nie widział. //zresztą od 2lat sprawnie działa;)

dlatego nie wiem jaka musiała by to sytuacja zaistnieć by XP nie wstał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety nie udało sie odpalić "nowego" kompa na starym systemie bo był BSOD :). Musiałem zainstalować na innej partycji (czyli na D). Mam teraz takie pytanie: można np jeszcze raz zainstalować system na C (to sie chyba re instalacja nazywa ?) ? Pytam bo to by mi bardzo dużo czasu zaoszczędziło.

A tak po za tym thx za wcześniejszą pomoc :).

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kilka dni temu bebechy zmieniałem (proc, mobo, grafa, pamięć). winda klękała przy próbie uruchomienia, ale dla mnie format nie był problemem - 5 partycji.

dawno się nie bawiłem, ale możesz sprobować podzielić dysk na partycje jakimś partition magiciem (ale głowy nie dam czy partycje podstawową da się dzielić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi