xbartx Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Witam Lektura forum jest przeogromna a jako, że jest koniec roku mam w pracy tak zwane urwanie [gluteus maximus] i nie mam czasu nawet się skupić na szukaniu tego czego bym potrzebował. Może od początku. Najpierw postanowiłem zmienić obudowę na desktopa aby mieć wszystko pod ręką i wybrałem: Aplus Blockbuster Wtedy też okazało się, że mój Asus na nforce2 jest za duży i wystaje z jednej strony. Cóż w końcu przyszło się pozbyć wysłużonej platformy Socket A. Jako, że komputer służy mi głównie do pracy a jestem administratorem więc wymagania są praktycznie biurowe można powiedzieć czyli konsola, mail, www, jabber, muzyka i od czasu do czasu openoffice, nawet filmów nie oglądam. Jako, że lubie ciszę i niezbyt duże rachunki za prąd padło na coś takiego: Abit AN-M2 i Sempron LE 1100 Gołym okiem widać, że zestaw nisko budżetowy i mało prądożerny przynajmniej z założenia. Do tego chciałem kupić chłodzenie na CPU tak żeby totalna cisza była. Jakoś tak w pośpiechu przerzuciłem kilka testów i postów na forum i wybrałem coś takiego głównie z uwagi na mój typ obudowy: AC Freezer 64 LP i niestety chybiłem bardzo poważnie, bo wyje to okrutnie :/ Reasumując za czym mam się rozglądać - może jakiś Zalman albo Pentagram, chłodzenie wodne to chyba w moim przypadku przerost formy na treścią - poza tym obudowa też wprowadza pewne ograniczenia. Dlatego też posłuchałbym z chęcią co mądrzy ludzie siedzący w temacie mają do powiedzenia, bo ja niestety wypadałem z obiegu w czasie Socket A i Athalona 1700 XP. Z góry dziękuje za wszelkie informację. UPDATE: Właśnie się głupi zorientowałem, że wraz z procesorem dostałem także chłodzenie (czyli tak zwany BOX) i po ustawieniu Qfan (z tym Freezerem to chyba nie działa z uwagi na inna wtyczkę 3 pinowa zamiast 4) na maxa mam jakieś około 1400 rpm, co już jest w miarę zadowalającym wynikiem, ale mimo wszystko jeszcze to za głośno słychać. Na szybkiego podejżewam, że jakieś 900-1200 rpm już zaspokoi moje potrzeby ciszy. Edytowane 19 Grudnia 2007 przez xbartx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Rozumiem że buda wygląda mniej więcej tak Ogranicza cię więc wysokość ewentualnego chłodzenia. Zmierz jaka to jest wysokość. Wstępnie pomyślałem o Alpine 7 , tani i dość cichy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Czołem! Rozejrzałem się trochę i obejrzałem sobie nieco Twoją obudowę (recenzja na Benchmark.pl) no i mam dość kiepskie wieści. Z moich pomiarów "na oko", tj. porównania proporcji wygląda na to, że nad płytą masz maksymalnie 6-7cm. Cichsze i lepsze coolery zaczynają się od 7,5cm wysokości mniej więcej jak na złość (myślę o niziutkim ZeroThermie CF800). Byłoby dużo lepiej, gdyby konstruktorzy Aplusa pomyśleli nieco dłużej i poprowadzili usztywniającą podłużnicę w innym miejscu, a nie dokładnie nad procesorem. Sprawdź ile masz miejsca nad zamontowanym Freezerem 64LP. Zmierz linijką lub centymetrem ile jest nad nim miejsca do tej podłużnicy. Będzie to dokładniejsze niż po zdjęciu coolera, bo mniejsza szansa na krzywy pomiar - wysokość Freezera LP jest znana. Jak to zrobisz to będzie wiadomo czy jeszcze jest jakaś szansa na dobranie jakiegoś cichego coolera. :rolleyes: Pozdrawiam P.S. Kurcze, Panom z Aplusa to naprawdę przydałby się jakiś Nobel - przecież aż się prosi o wstawienie do środka jakiegoś pasywnego coolerka, skoro jest miejsce na wyciągający 120mm wentylator. Ehhh... <_< EDIT>>> Aldam był szybszy - faktycznie AC Alpine 7 będzie całkiem niezły :) Edytowane 19 Grudnia 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (...)Nie możesz po prostu podpiąć box'owego wentylka pod 5v? :) Tego Semprona schłodzi cokolwiek - w kompie brata siedzi sobie taki LE-1100 (@2.62GHz 1.275v), chłodzi go właśnie box @ 5v. Chyba że nie chcesz fizycznie ingerować nawet we wtyczkę, to wtedy przydałby się cooler z wtyczką 4pin - bo niewielkiego wolnoobrotowego wentylatora raczej nie dostaniesz... (mobo reguluje tylko modele z wtyczką 4pin) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbartx Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Witam i dziękuje wszystkim za cenne uwagi. Jako, że dzisiaj mam jeszcze chwilę to postaram się po pracy zrobić jakieś fotki jak to teraz w środku wygląda z tym boxowy chłodzeniem. Co do samego procka to nie chce go krecić, bo nie potrzebuje więc najlepiej to bym chciał aby CPU chłodziło się pasywnie ;) Co do obudowy Aplus to fakt, że w środku jest to trochę nie przemyślane, ale cały gabaryt wręcz idealnie pasuje mi na biurku dlatego ją wziąłem i muszę to teraz jakoś dopracować. Co do chłodzenia to tak jak pisałem jadę teraz na boxowym z 4pinową wtyczką i 1400rpm i już jestem blisko ciszy. Pytanie do Rzymo: rozwalenie wtyczki to nie problem i podpięcie go po 5V tylko ile wtedy będzie obrotów miał wentylator? Teraz mam 1400 rpm a chciałbym zejść niżej i tak myślę 1000-1200 jakoś powinno chyba zadowolić moje uszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 P.S. Kurcze, Panom z Aplusa to naprawdę przydałby się jakiś Nobel - przecież aż się prosi o wstawienie do środka jakiegoś pasywnego coolerka, skoro jest miejsce na wyciągający 120mm wentylator. Ehhh... Dokładnie spierniczyli tak ważną sprawę. rozwalenie wtyczki to nie problem i podpięcie go po 5V tylko ile wtedy będzie obrotów miał wentylator? Teraz mam 1400 rpm a chciałbym zejść niżej i tak myślę 1000-1200 jakoś powinno chyba zadowolić moje uszy.Są tanie przejściówki (ok. 7zł) z molexa do podpięcia wentylów. 2x12v + 2x5v. Nie będziesz musiał nic rozwalać. Co do samego procka to nie chce go krecić, bo nie potrzebuje więc najlepiej to bym chciał aby CPU chłodziło się pasywnie Piłka do metalu i jedziesz ;) Później już wszystko wejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 (...)Co do chłodzenia to tak jak pisałem jadę teraz na boxowym z 4pinową wtyczką i 1400rpm i już jestem blisko ciszy. (...) To jak jesteś blisko ciszy to możesz zbić napięcie chociażby wlutowaną w szereg diodą czy rezystorem o niewielkiej wartości... Co do ilości obrotów to Ci nie powiem - płyta pokazuje 0 :) aldam - przejściówki są, ale raczej pod wtyczki 3- a nie 4-pin... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,49855/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...