Skocz do zawartości
Mardok

Core i7 - Bloomfield (LGA 1366)

Rekomendowane odpowiedzi

moze mi ktos pomoc jak wlaczyc na swoim procku a raczej plycie mnoznik 21 ?? bo mam wybor od 1 do 20 tylko a opierajac sie na tej stronce i porownujac do plytki bloodrage ponizej link podaje

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=3940785

taka mozliwosc powina byc chcialbym moc na tym mnozniku sprobowac procka poprostu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ok rozkminilem to :) wlasnie testuje mnoznik 21 4200 mhz

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ok prime 95 juz leci sobie pare minutek ladnych i jest ok ale musialem wlaczyc eist i teraz w cpu z skacze mi np z 4000 mhz na 4200 , jak wylacze eist to tego nie mam i mam mnoznik 20 tylko i stale 4000 , a tu sie zmienia roznie

tylko nie wiem czy takie cos mozna oficjalnie zaliczyc do stalego oc i zaliczyc taki wynik 4200 mhz ;)

Edytowane przez spoxxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja się z mnożnikiem x21 już namordowałem... i olałem go

mam obecnie 224x19 i potrzebuję niższych napięć niż przy 200x21/210x20

generalnie w BR coś zrypane jest z mnożnikiem x20 :( , a turbo u jednych działa u innych nie... u mnie mnożnik spada do x20 po kilkudziesięciu sekundach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na asusie z podpisu 21 działa normlanie :-)

Teraz męcze się z ustawieniem odpowiednich napieć , aktualnie na procku ustawione 1.3V w CPU-Z w stresie 1,288V i leci sobie prim na 4,2GHz.

Tylko coś temperatury wysokie po 87 stopni na rdzieniu :rolleyes: , do radiatore dodane wentyatory na maxa 2x80mm , coś mam nie tak ???

Aktulanie zjeżdzam z Vcore online zobaczymy kiedy wywali błąd :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na asusie z podpisu 21 działa normlanie :-)

Teraz męcze się z ustawieniem odpowiednich napieć , aktualnie na procku ustawione 1.3V w CPU-Z w stresie 1,288V i leci sobie prim na 4,2GHz.

Tylko coś temperatury wysokie po 87 stopni na rdzieniu :rolleyes: , do radiatore dodane wentyatory na maxa 2x80mm , coś mam nie tak ???

Aktulanie zjeżdzam z Vcore online zobaczymy kiedy wywali błąd :rolleyes:

1,3V z biosu to jakieś 1,35 zależnie od płyt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od ponad miesiace jade na ustawieniach z Turbo On , 196x21

zauwazylem ze czasami podczas grania po przejsciu ALT-TAB do windy proc nie chodzi na docelowych 4118MHz

podczas wszelkich syntetykow smiga na maxa ,ale w niektorych grach 3,6GHz ???

Moja prosba do obeznanych w sofcie , potrzebuje jakis progs ktory moglby mi monitorowac i zapisywac do log'a

aktualne wykozystanie CPU / Temperatury i moze napiecia , cos takiego jak jest w OCCT bylo by najlepsze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Moja prosba do obeznanych w sofcie , potrzebuje jakis progs ktory moglby mi monitorowac i zapisywac do log'a

aktualne wykozystanie CPU / Temperatury i moze napiecia , cos takiego jak jest w OCCT bylo by najlepsze ;)

Core Temp jak i Real Temp oba programy to potrafią, zapisują aktualne użycie, MHz oraz temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok

Dzieki

Czy to aby normalne ze w wiekszosci gier moj proc smiga na 3530MHz ??

Fakt faktem ze dzisiejsze gry nie potrafia obciazyc 4 jajek

Na mnożniku 21x to raczej normalne, Turbo się włącza standardowo przy mocnym obciążeniu wszystkich wątków a jak sam wspomniałeś nie ma gier co obciążają 8 wątków. Jak bardzo Ci to przeszkadza użyj mniejszego mnożnika i większego BCLK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fajne mace płyty :blink:

U mnie miernik pokazuje 1,285V idle , 1,320 stress.

Normalne jest że w re2 są różnice z ustawieniami biosu

sprawdzona na kilku płytach 0,03-0,08 w górę pod obciążeniem

Edytowane przez DDR2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe ustawienia 24/7,myśle,ze już tak zostanie.

vcore-1.232V w stresie(wszystkie programy pokazują tyle samo).

vtt-okolo 1.2V

ramy 1.65V cl7 1530MHz

Nie jest to nadzwyczjna sztuka,raczej średnia.,ale i tak jestem zadowolony("czwórkę" na zegarze mam i wystarczy)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie macie tempy przy 4 Ghz - moje sporawe 42 st C, ale mam krzywy blok na CPU.Stres mam 74-77 st C (prime95) - napiecie 1.27v jak na razie, ale moze uda sie zejsc nizej.

Nie za wysoko?

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodzi na 4.2 przy 1.418V z biosu ,i tak się bawię i nie daje rady zjechać niżej z nap na V core. Tempy mam max w stresie 92 (w real temp , w e-leet mam 89),ale czekam na bok od budy i może będzie lepsza cyrkulacja powietrza i temp spadną. Ale i tak chyba bez wody się nie obejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowilem Ci ze nie masz pascia :) ja mam bardzo dobrego proca wedlug opinii tutejszych, a potrzebuje do 4.2 tylko troche mniej 1.23 w biosie (choc dla pewnosci daje 1.25)

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok

Dzieki

Czy to aby normalne ze w wiekszosci gier moj proc smiga na 3530MHz ??

Fakt faktem ze dzisiejsze gry nie potrafia obciazyc 4 jajek

GTA 4 3.6Ghz@3.6Ghz zawsze wykorzystane na maxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi