Skocz do zawartości
Mardok

Core i7 - Bloomfield (LGA 1366)

Rekomendowane odpowiedzi

Co sie martwisz - taki proc, po prostu. Zersztą na codzień obciążasz go lynxem? Mój jest obciążony 24/7 w 100% wszystkie rdzenie i temp nawet nie zbliżają się do tych z lynxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle, że dość dużo, bo 4GHz+ przy 850+ robiłem sobie na 1,2v :-P

co myslicie o procach typu:

a) 4200MHz @ 1,33-35v

b) 4100@ 1,3v

w sumie jakby zbliżone osiągi. Dobre to wyniki?

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę tylko potwierdzić że nowe i7 920 kiepsko się kręcą.

Stabilne 4.0 uzyskałem dopieor na napięciu 1.360 ;/

batch 3938

pozdr

Mam podobnego proca, i powiem tyle przestałem się przejmować VCore i chodzi cały czas na 4GHz, więcej MHz mi nie potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnego proca, i powiem tyle przestałem się przejmować VCore i chodzi cały czas na 4GHz, więcej MHz mi nie potrzeba.

Słusznie. 

Vcore to nie problem. problemem może być utrzymanie sensownych temperatur.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznie.

Vcore to nie problem. problemem może być utrzymanie sensownych temperatur.

Max 68stC w LinX'sie tak więc ujdzie.

a jaka to by tragedia była jak by tak padł procek który jest na gwarancji ;)

Oj tragedia ogromna, prawie bym się popłakał ;)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max 68stC w LinX'sie tak więc ujdzie.

Chodziło mi ogólnie o to, że nawet się nie da ustawić wysokiego vcore bo trudno to schłodzić.

Dałbym spokojnie 1.4V ale gorąc mi bucha z obudowy :) Spróbuję dla testu wypiąć NB z obiegu WC.

Już przy Vcore jak poniżej mam piekarnik:

Dołączona grafika

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi ogólnie o to, że nawet się nie da ustawić wysokiego vcore bo trudno to schłodzić.

Dałbym spokojnie 1.4V ale gorąc mi bucha z obudowy :) Spróbuję dla testu wypiąć NB z obiegu WC.

Już przy Vcore jak poniżej mam piekarnik:

...

Z i7 podobnie jak CD2/Q temp rośnie bardziej o MHz niżeli VCore, a ja mam "jedynie" 4GHz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. jaki wynik macie GFlops w linxie u mnie przy 3,9 jest ok. 48 ?

czy zmiana biosu na nowszy (w tym wypadku, oczywiscie przy podobnej temp w domu ) moze spowodowac wzrost tem ? moze cos zmienili ?

wczesniej mialem max 68 stopni przy katowaniu a teraz 72-73

zaladowalem najnowszy bios od DFI

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. jaki wynik macie GFlops w linxie u mnie przy 3,9 jest ok. 48 ?

czy zmiana biosu na nowszy (w tym wypadku, oczywiscie przy podobnej temp w domu ) moze spowodowac wzrost tem ? moze cos zmienili ?

wczesniej mialem max 68 stopni przy katowaniu a teraz 72-73

zaladowalem najnowszy bios od DFI

1. Tak. Jest ok.

2. Tak może, choć ja bym stawiał iż dzięki temu iż mamy sezon grzewczy masz cieplej w pokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie o to chodzi ze temperatura w pokoju jest taka sama kiedy bylo 68 stopni . pewnie cos namodzili przy biosie.

do czego sluzy w biosie ta virtualozacja mam ja na disabled ?

Jak nie wiesz do czego służ znaczy że nie używasz, możesz zostawić na disabled.

A jak chcesz wiedzieć do czego to służy to : http://pl.wikipedia.org/wiki/Wirtualizacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam . mam juz win 7 64 bit :) robie test wydajnosci systemu i mam takie cos

cpu 7,6

ram 7,9

grafika aero 7,2

grafika w grach 7,2

dysk 5,9

jestem w stanie zrozumiec wynik dysku ale pozostale ? cos jest nie tak i7 nie wyrabia czy co ?

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam . mam juz win 7 64 bit :) robie test wydajnosci systemu i mam takie cos

cpu 7,6

ram 7,9

grafika aero 7,2

grafika w grach 7,2

dysk 5,9

jestem w stanie zrozumiec wynik dysku ale pozostale ? cos jest nie tak i7 nie wyrabia czy co ?

u mnie przy 4.3Ghz CPU jest na 7.7 ^^

Nie ma czym się przejmować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Skladam taki oto zestaw

Core i7 920

Asus P6T

HIS Radeon 4890 1GB

Corsair 3x2GB 1600MHz 7-7-7-20

WD CAVIAR BLACK 1TB (x2)

CORSAIR TX750W

Zastanawiam sie do ilu moge bezpiecznie krecic taki zestaw tak, zeby zywotnosc mi nie spadla czyli zeby mogl bezpiecznie ( i dlugo :) )pracowac 24/7?

Dzieki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ilu możesz do tylu podkręć.

Co do chłodzenia to zainwestuj w coś dobrego.

Apropos - ja ostatnio zmieniłem freezera 7pro który chłodził CPU przy prawie 4GHz 1,37v na Glacialtech Igloo 5600, czyli małą popierdółke na S775. No i tempy spadły mi z 80-85 do 70-75 w stresie :-D A freezer był sporo większy, ale to pewnie była wina słabego docisku +OCZ Freeze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do chlodzenia procka mam juz mugena 2. Wszystko zamkniete w Antecu ThreeHundred i z dodatkowymi wentylami przedmuciach!acymi bude.

Powiem tak - zakladam, ze na wysrubowanym OC (maksymalnym dla danego proca) komp jednak nie bedzie "zyl" tak dlugo jak na delikatnym ( a jesli sie myle to prosze o liscia :) ). Zakladam, ze @3.5 bedzie dla mnie wystarczajace a z tego co czytalem to wiekszosc kreci sporo wiecej . Maksymalne napiecia i tempy gdzies tu na forum znalazlem wiec nie bede Wam trul doopska (chyba , ze komus sie chce :) )

Dzieki za pomoc i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do chlodzenia procka mam juz mugena 2. Wszystko zamkniete w Antecu ThreeHundred i z dodatkowymi wentylami przedmuciach!acymi bude.

Powiem tak - zakladam, ze na wysrubowanym OC (maksymalnym dla danego proca) komp jednak nie bedzie "zyl" tak dlugo jak na delikatnym ( a jesli sie myle to prosze o liscia :) ). Zakladam, ze @3.5 bedzie dla mnie wystarczajace a z tego co czytalem to wiekszosc kreci sporo wiecej . Maksymalne napiecia i tempy gdzies tu na forum znalazlem wiec nie bede Wam trul doopska (chyba , ze komus sie chce :) )

Dzieki za pomoc i pozdrawiam!

Dajesz 4GHz na VCore poniżej 1.4v i o ile mobo się nie wysypie proc będzie chodził tak długo aż jego wartość rynkowa spadnie poniżej 100zł a wtedy już nie ważne czy padnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem sprzęt z siga, metoda prób i błędów doszedłem do i7@4ghz bclk210 1.3v vtt-1.3, pamięci 1261mhz cl9 9 9 24 1.55v (bez problemu działają na 1700mhz przy 1.65v)

szału nie ma ale temperatury względne i wydajność sporo wyższa od phenoma II@3.6ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie nie chce śmigać na takim napięciu ale w sumie i tak jestem zadowolony, generalnie wydajność jest na tyle wystarczająca że zapodam na procka 3.8ghz i być może pójdzie na sporo niższym napięciu, zastanawiam się jeszcze czy nie zapodać win7 i zrobić testy z gts250 jako physx, ładny wynik można by trzepnąć w vantage, co mi się cholernie nie podoba to temperatury sięgające 75-80c przy czym radiator wcale nie jest gorący (sprawdziłem przyleganie radiatora i jest ok), na phenomie 2 temperatura była sporo niższa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie nie chce śmigać na takim napięciu ale w sumie i tak jestem zadowolony, generalnie wydajność jest na tyle wystarczająca że zapodam na procka 3.8ghz i być może pójdzie na sporo niższym napięciu, zastanawiam się jeszcze czy nie zapodać win7 i zrobić testy z gts250 jako physx, ładny wynik można by trzepnąć w vantage, co mi się cholernie nie podoba to temperatury sięgające 75-80c przy czym radiator wcale nie jest gorący (sprawdziłem przyleganie radiatora i jest ok), na phenomie 2 temperatura była sporo niższa

i7 to zjebis$@ grzałka zwłaszcza od 4GHz w górę... U mnie za czasów AC różnica między 3,8GHz a 4GHz przekraczała 15stC !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi