tom3q Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Witam. Przede wszystkim to chciałbym życzyć wszystkim użytkownikom forum wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku. Złożyłem sobie ostatnio zestaw (jak w sigu), ale trafił mi się trochę kaloryferowaty Q6600. Mimo, że jest to G0 to po odpaleniu 4 prime'ów (jeden na jeden rdzeń) temperatury na boxie dochodzą do 69 stopni z pastą Arctic Silver 5. Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś lepszego chłodzenia i mój wybór padł początkowo na Scythe Ninja Plus rev. B, ale słyszałem, że aktualnie produkowane egzemplarze mają problemy z dociskiem do procesora i są tandetnie zeszlifowane, a oprócz tego nie zmieściło by się to do mojej obudowy. Moje pytanie jest takie: Czy kupować Ninję, a jeśli nie to jakie chłodzenie kupić w cenie zbliżonej do Ninjy? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=285917115 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=285917129 Albo scythe infinity/mugen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3q Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) Ok, dzięki za odpowiedź. Chyba wezmę Mugena, tylko jak jest z jakością szlifu, czy jest tak samo okropnie jak w aktualnie produkowanych Ninjach? No i jakiego spadku temperatur i głośności mógłbym się spodziewać w porównaniu do aktualnie zamontowanego boxa (jednym słowem, czy opłaca się dopłacać te 150 zł)? Przeglądałem różne testy, ale z Quad'em nikt tego nie testował... Edytowane 27 Grudnia 2007 przez tom3q Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 zarowno mugen jak i ninja maja na 775 kolki a to porazkowate zapodawac taka mase na kolkach. mozna co prawda kupic scythe retention kit, ale to 30 pare zl wiecej i na bank poprawia mocowanie ninjy, nie wiem jak mugena. jak juz jedziesz z obnizeniem temp quada na maxa wez ultre 120, ale nie zwykla a extreme. fakt, ze jest drozsza niz to co zakladales ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>, plus trzeba skombinowac wentyl 120mm, ale w przypadku quada na AC raczej bym sie nie zastanawial. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3q Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 zarowno mugen jak i ninja maja na 775 kolki a to porazkowate zapodawac taka mase na kolkach. mozna co prawda kupic scythe retention kit, ale to 30 pare zl wiecej i na bank poprawia mocowanie ninjy, nie wiem jak mugena. jak juz jedziesz z obnizeniem temp quada na maxa wez ultre 120, ale nie zwykla a extreme. fakt, ze jest drozsza niz to co zakladales ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>, plus trzeba skombinowac wentyl 120mm, ale w przypadku quada na AC raczej bym sie nie zastanawial. No cóż, wiem, że Ultra 120 to fajny coolerek, ale niestety przerasta mnie finansowo (maksimum, które chciałbym wydać to jakieś 150 zł). Osobiście mam już lekki mętlik w głowie, bo gdy wybiorę sobie jakiegoś coolera, to zaraz okazuje się, że są z nim jakieś problemy, bądź ma inne wady, tak więc bardzo proszę o polecenie czegoś sprawdzonego i nie sprawiającego problemów, bo nie chcę zmarnować tych pieniędzy (a i tak cienko z nimi, bo poszły na całego kompa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Weź zatem tańszego Tacensa Gelus Pro. Ma cichy wentylator, kontroler i jest całkiem wydajny (choć nie tak jak Mugen czy Ultra120). Jedyny jego problem to kłopotliwy montaż niestety. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 (edytowane) Dołożysz jeszcze 50-100zł i będzie można bardzo fajne WC złożyć (lepsze spoooooro od Ultra-120) Edytowane 28 Grudnia 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3q Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Weź zatem tańszego Tacensa Gelus Pro. Ma cichy wentylator, kontroler i jest całkiem wydajny (choć nie tak jak Mugen czy Ultra120). Jedyny jego problem to kłopotliwy montaż niestety.Na czym polegają te trudności w montażu Tacens Gelus Pro, bo z tego co widzę to są to zwykle kołeczki, tak jak w boxie? Jeżeli trudność instalacji jest trudniejsza niż przy coolerze boxowym, to proszę o jakieś porady jak od razu się do tego zabrać, żeby nie stracić za dużo czasu i nerwów. Z tego co znalazłem w internecie, to ten cooler ma raczej przeciętne wyniki, a jest niewiele tańszy niż np. Scythe Ninja. Co sądzicie o Pentagramie HP-120 AlCu i o Scythe Kama Cross, bo cenowo są dość przystępne, a i według testów są ponadprzeciętne pod względem wydajności (chociaż ten drugi podobno wymaga dobrego przepływu powietrza)? I jeszcze jak ma się zamontowany AirDuct'a na ściance obudowy, czy to coś daje, czy wręcz przeciwnie ogranicza przepływ powietrza w obudowie, albo jeszcze coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Dołożysz jeszcze 50-100zł i będzie można bardzo fajne WC złożyć (lepsze spoooooro od Ultra-120) ehh.. jak ktos pyta sie o glosniczki do 150 zl. Pada odpowiedz "doloz i kup monitory" Niektorzy jednak nie chca dokladac, bawic sie w drewniane kloce czy wode w komputerze - zadowola sie pierdziawkami lub dobrym AC.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Na czym polegają te trudności w montażu Tacens Gelus Pro, bo z tego co widzę to są to zwykle kołeczki, tak jak w boxie? Jeżeli trudność instalacji jest trudniejsza niż przy coolerze boxowym, to proszę o jakieś porady jak od razu się do tego zabrać, żeby nie stracić za dużo czasu i nerwów. Z tego co znalazłem w internecie, to ten cooler ma raczej przeciętne wyniki, a jest niewiele tańszy niż np. Scythe Ninja.Z tego, co się orientuję Gelus Pro ma wydajność zbliżoną do Kama Cross w lepszych testach. Niestety ten ostatni prezentuje wydajność raz ponadprzeciętną, a innym razem bardzo mizerną. Wg. mnie to wynik dość wątpliwej jakości wykonania. Co się tyczy problemów z montażem Gelus Pro to trudno jest blaszkę montażową odpowiednio zaczepić pod radiatorem. Możesz zapytać t.luka - on go posiada i może coś powiedzieć. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...