Skocz do zawartości
maximus1

Płyta Pod C2d Z 2xata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym prosić o pomoc, bo być może taka płyta istnieje i ktoś z Was słyszał o takiej płytce. Szukałem już w wielu miejscach, ale nie znalazłem. Interesuje mnie mobo pod DC/C2D na w miarę nowym chipsecie (i965 wzwyż, ewentualnie nvidia) ale z dwoma kanałami ATA. Najlepiej gdyby było to coś firmowego, nie jakiś Asrock i inne takie... no i też nie za drogie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit IB9

Dokładnie. W rozsądnej cenie chyba tylko to.

No chyba, że coś dowolnego + kontroler 2xATA 133 na PCI za 50-60zł. np. TO

albo taka zabawka SATA/ATA za 40zł http://www.allegro.pl/item286449980_84_kon...arej_plyty.html

Z tym, że przy takich zabawkach dysk systemowy polecam montować pod kanał na płycie.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedzi :D IB9 wygląda na fajną płytkę. A kontrolery raczej nie wchodzą w grę. Buduję zestaw dla znajomego który ma wszystko na Ata i nie chce się z tym rozstawać (2xHDD+DVD-RW+CD-RW).

Co chcesz od ASrocka amatorze...

pokaż mi coś ASrocka pod c2d godnego uwagi... a po drugie nie jestem amatorem /nc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tą płytkę przez ponad 3 miesiące. Płytka bezproblemowa. Jedynie co trzeba zrobić to przed instalacją win xp trzeba utworzyć sobie dyskietkę do kontrolera ATA na płycie. Ja tego nie zrobiłem za wczasu i się trochę namęczyłem :). Sprzedałem ją tylko dlatego, że niezbyt dobrze prowadziła 4x1gb <_< (taki urok Intela965). Co mi się w niej podobało a czego mi brakuje w Foxconnie to to, że w trybie wstrzymania płytka ta wyłączała wentylatory na procku i wszystkie inne. Komputer zachowywał się tak jakby był wyłączony. Aaaaa... i na koniec trochę zabawy było z ustawieniem poprawnie tymingów pamieci. Nie można było wszystkiego zmieniać od razu bo później płytka i tak swoje ustawiała. Trzeba było chyba ustawić najpierw prędkość ramu itp a tymingi na koniec :)

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi