Skocz do zawartości
beriam

Corsair Hx520, A Wentyl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem właśnie na etapie wymianie wszystkich wentyli w budzie

Pojawia sie dwie NOCTUA NF-P12 (cpu, tył) (ustawione na 700 obr.)

Zrezygnowałem z jednej 120 na topie, różnicy zero, a zawsze jeden wentylator mniej :D

Po sesji odsłuchiwania wszystkich możliwych dźwięków w moim kompie, stwierdzam, ze tak jak kosiarka jest niczego sobie produktem, tak wentyle pozostawiają wiele do życzenia (dość głośne łożyska)

clik

Teraz pytanie czy NOCTUA NF-P12 w kosiarce tez będzie dobrym wyborem, niestety tu już nie mam mozliwosci sterowaniem softem obrotów i może być głośno pod większym obciążeniem ...

będę zobowiązany za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie nie pamietam.

Wiem jednak ze nie jest jakis dokuczliwy

Może i nie ale komp stoi kolo mojego łózka, a prawie caly czas komp śmiga nocą, wiec to trochę wkurza ...

Wiem ze to sprawa indywidualna, ale moje ucho mówi mi wymień :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz znaleźć wentyl który przy 12V ma takie same CFM jak Adda i ma napięcie startowe ~4V (tyle co Adda)

IMO będzie bardzo ciężko znaleźc cichszy

Edytowane przez Damikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety - łożysko kulkowe ma to do siebie, że jest nieco głośniejsze.

Domyślam się, że ten wentylator raczej się nie zbliżył nigdy, podczas pracy do swoich nominalnie maksymalnych 2200rpm, więc możesz spróbować wybrać jakiś mniej wydajny wentylator. Mimo to polecałbym coś na olejowym łożysku, skoro kulkowe jest zbyt głośne. Ślizgowe może się zużyć szybciej i za rok będzie podobny problem.

Może zatem Scythe S-Flex SFF21F? Ten o 1600rpm max. Powinien wystarczyć, wydaje mi się. Bylebyś tylko zasilacza zbyt mocno nie przeciążał, bo ten wentylator ADDY nie bez powodu został wybrany właśnie taki... i choć pewnie trochę na wyrost to mimo wszystko warto mieć to w pamięci.

Noctua wydaje mi się mimo wszystko nieco już zbyt słaba.

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz jak uważasz Beriam. Wg mnie to już nieco za słaby wentylator do Twojego zasilacza. Poza tym im wolniejszy wentylator tym przeważnie potrzebuje wyższego napięcia do ruszenia.

Pozdrawiam

Rozumiem

Ale z drugiej strony czy wentyl który proponujesz Scythe S-Flex SFF21F, po przekroczeniu magicznej bariery 250W, nie zrobi sie za głośny ??

W poprzednim zasilaczu miałem fandera podłączonego do mobo i dawał rade :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi Beriam, ja nie mam zielonego pojęcia jak zmienia się podawane napięcie przez termistor tego Corsaira w zależności od temperatury. Jeśli nie narzekałeś na wichurę ze strony stockowego wentylatora to i na ten nie powinieneś narzekać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi