beriam Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Witam Jestem właśnie na etapie wymianie wszystkich wentyli w budzie Pojawia sie dwie NOCTUA NF-P12 (cpu, tył) (ustawione na 700 obr.) Zrezygnowałem z jednej 120 na topie, różnicy zero, a zawsze jeden wentylator mniej :D Po sesji odsłuchiwania wszystkich możliwych dźwięków w moim kompie, stwierdzam, ze tak jak kosiarka jest niczego sobie produktem, tak wentyle pozostawiają wiele do życzenia (dość głośne łożyska) clik Teraz pytanie czy NOCTUA NF-P12 w kosiarce tez będzie dobrym wyborem, niestety tu już nie mam mozliwosci sterowaniem softem obrotów i może być głośno pod większym obciążeniem ... będę zobowiązany za pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 A moze inne wentylki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 A moze inne wentylki?? każda propozycja będzie mile widziana, a jak będzie poparta jakimiś argumentami to już rewelacja :D Temat PSU nie daje mi spokoju, a na dniach muszę wentylatory zamówić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 A jaki Corsair ma w sobie wentylator?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 A jaki Corsair ma w sobie wentylator?? Pozdrawiam W linku który podałem w jest zdjęcie - Adda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 No wlasnie nie pamietam. Wiem jednak ze nie jest jakis dokuczliwy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 No wlasnie nie pamietam. Wiem jednak ze nie jest jakis dokuczliwy Może i nie ale komp stoi kolo mojego łózka, a prawie caly czas komp śmiga nocą, wiec to trochę wkurza ... Wiem ze to sprawa indywidualna, ale moje ucho mówi mi wymień :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Musisz znaleźć wentyl który przy 12V ma takie same CFM jak Adda i ma napięcie startowe ~4V (tyle co Adda) IMO będzie bardzo ciężko znaleźc cichszy Edytowane 29 Grudnia 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) No niestety - łożysko kulkowe ma to do siebie, że jest nieco głośniejsze. Domyślam się, że ten wentylator raczej się nie zbliżył nigdy, podczas pracy do swoich nominalnie maksymalnych 2200rpm, więc możesz spróbować wybrać jakiś mniej wydajny wentylator. Mimo to polecałbym coś na olejowym łożysku, skoro kulkowe jest zbyt głośne. Ślizgowe może się zużyć szybciej i za rok będzie podobny problem. Może zatem Scythe S-Flex SFF21F? Ten o 1600rpm max. Powinien wystarczyć, wydaje mi się. Bylebyś tylko zasilacza zbyt mocno nie przeciążał, bo ten wentylator ADDY nie bez powodu został wybrany właśnie taki... i choć pewnie trochę na wyrost to mimo wszystko warto mieć to w pamięci. Noctua wydaje mi się mimo wszystko nieco już zbyt słaba. Pozdrawiam Edytowane 30 Grudnia 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Me$$iah Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Masz tutaj recke. Imo najlepszy bedzie Xilence xpf120 Edytowane 30 Grudnia 2007 przez Me$$iah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Wczoraj przeszukałem chyba cały net i wiele osób chwaliło Scythe S-FLEX SFF21E (1200 RPM) Dodam ze znajomy tez takowy ma w Taganie i jest wniebowzięty w stosunku do oryginalnego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zrobisz jak uważasz Beriam. Wg mnie to już nieco za słaby wentylator do Twojego zasilacza. Poza tym im wolniejszy wentylator tym przeważnie potrzebuje wyższego napięcia do ruszenia. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zrobisz jak uważasz Beriam. Wg mnie to już nieco za słaby wentylator do Twojego zasilacza. Poza tym im wolniejszy wentylator tym przeważnie potrzebuje wyższego napięcia do ruszenia. Pozdrawiam Rozumiem Ale z drugiej strony czy wentyl który proponujesz Scythe S-Flex SFF21F, po przekroczeniu magicznej bariery 250W, nie zrobi sie za głośny ?? W poprzednim zasilaczu miałem fandera podłączonego do mobo i dawał rade :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Drogi Beriam, ja nie mam zielonego pojęcia jak zmienia się podawane napięcie przez termistor tego Corsaira w zależności od temperatury. Jeśli nie narzekałeś na wichurę ze strony stockowego wentylatora to i na ten nie powinieneś narzekać. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...