mctel Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 (edytowane) Dosyc dlugo przymiezalem sie do zakupu monitora. Bylo jak zwykle kilka typów ( 931bw, fp93gp ) ale koniec koncow posłuchalem sie sprzedawcy w sklepie ( niestety byl mlody,niedoswiadczony i jeszcze wmawial mi ze samsung ma 30 dni na pixele, po konsulatacji z kolegą poprawil sie ) i kupilem LG 206WTQ-SF zamiast upatrzonego Samsunga 931bw w obawie przed pixelami ktorymi mnie straszono. Nie sprawdzalem badow bo mozna przeciez w domu a monitorka na natywne rozdzialecve głupi ja nie ogladalem. W domu podłączylem przez DVI z Radeona9800 , rozdzialka natywna i pierwsze wrazenia jakie to wszystko małe ! Duzo miejsca.. az za duzo , strony wygladaja na pelnej przegladarce brzydko z takimi wileki pasami a na 2 w pionie nie mia miejsca czasami, dobrze ze na 22 cale sie nie porywalem... Problem prawdopodobnie w tym iz ten monitor ma mały rozmiar pixela ktory wynosi 0,258 mm - Dlatego wszystjie litery takie małe ? Nie mam zadnej wady wzroku i widze ale wielkość czcionki jest troche niekomfortowa ( cleartype wlaczone , bez jest gorzej ), podobnie sprawa z ikonkami na pasku zadan - sa takie malutkie brzydsze niz na CRT. Innym problemem jest odzworowanie kolorów - sa bardziej blade ( mniej zywe ) niz na CRT - to jest wada matryc TN ? Czytelem opinie ludzi co przechodzili co byli zadowoleni z kolorów ( chyba watek 931bw ) a u mnie jest przeciwnie... . Podłączylem obok siebie tego lcd , + 2 letni laptop i z niego przez wyjscie vga do sterego crt - na najstarszym CRT kolory ( porównanie kilkudziesięci tapet ) byly najbardziej intensywne na l206wtq troche gorsze a na lapie najgorzej. Zauwazylem rowniez ze mimo iz na crt mimo kontrastu i jasnosci 100/100 obraz jest ciemniejszy - niektóre elementy tapet byly widoczne tylko na oby LCD. Wyszedkl troche z tego tasiemiec ale prosze o pomoc. Czy mala czcionka nie bedzie źle odzialywac na wzrok ? Jak jest z tymi kolorami - powinny byc lepsze ? Jak wyglada prawo konsumencie - moge zamienic monitor na inny mniejszy/ zwrócić czy to zalezy od sklepu ? ? Sklep musze odwiedzic i tak bo dostalem gwarancje sklepu na 24 miesc co pozneij zauwazylem zamiast 36 Door2Door.. Edytowane 1 Stycznia 2008 przez mctel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 1 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 gwarancja - 3l d2d daje producent, sklep daje oddzielne 2 lata 22 wypadłoby lepiej bo to ta sama rozdziałka - ma większy pixel ikony możesz powiększyć kolory - zjedź z gammą w sterowniku grafiki, obniż jasność co do czcionek - pod windą sobie powiększ ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) Zauwazylem rowniez ze mimo iz na crt mimo kontrastu i jasnosci 100/100 obraz jest ciemniejszy - niektóre elementy tapet byly widoczne tylko na oby LCD. jw co napisał forest, to wina innej gammy na CRT, wyreguluj gamme na LCD, LGki mają w menu 3 stopnie regulacji gammy, ustaw najciemniejszą albo obniż w sterownikach współczynnik korekcji gammy - będzie troche lepiej dopiero na SIPS kolory są lepsze niż na CRT :) co do wielkości to możesz ustawić w systemie (XP) duże czcionki, 22" byłby lepszym monitorem bo większy piksel zbliżony do 19", panoramy to teraz standard więc nie przejmuj się pasami po bokach tylko przyzwyczaj się :) 20" panorama ma wysokość 17" LCD, 22" WIDE -> 19" 5:4 Edytowane 2 Stycznia 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mctel Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Kolory jakoś moge przeżyć bo nie sa takie zle ale mam obawy przed tymi literami na stronach ze dzieki nim dorobie sie jakiejś wady wzroku ;/ . Powiekszenie czcionek pod windą po zmiania z Normalnych na Duze wygląda troche "obleśnie" - mozna jakosc o 1-2 rozmiar ? Dlaczego ikonki przy zegaku sa takie brzydkie ? : Wina sterownika/karty/win czy lcd ? Nie wiem czy dzwonic i pytac sie o wymiana na mniezsy/zwrot .. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 (edytowane) Kolory jakoś moge przeżyć bo nie sa takie zle ale mam obawy przed tymi literami na stronach ze dzieki nim dorobie sie jakiejś wady wzroku ;/ . Powiekszenie czcionek pod windą po zmiania z Normalnych na Duze wygląda troche "obleśnie" - mozna jakosc o 1-2 rozmiar ? Dlaczego ikonki przy zegaku sa takie brzydkie ? : Wina sterownika/karty/win czy lcd ? Nie wiem czy dzwonic i pytac sie o wymiana na mniezsy/zwrot .. :mur: możesz ręcznie dostosować wielkość, coś pośredniego między "duże" a "małe" trzeba wejsc w opcje zaawansowane i tam ręcznie poustawiać wielkość czcionek jedynie nie ruszał bym wielkości ikon bo własnie wychodzą takie efekty (zdeformowanie) (nazywa się to "przyciski paska tytułowego i ma mieć wielkość 25 -29 , zrestartuj kompa po zmianie) kolory: to różnica w gammie o której pisałem np: Edytowane 2 Stycznia 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mctel Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Znalazlem jeszcze cos innego co mnie chyba jeszcze bardziej zwątpilo - przy ogladaniu filmów podczas zmiany kolorów , poruszania sie widać jakby "zubozenie kolorów " troche zle to opisalem, nie wydaje mi sie ze to jest smuzenie gdyz zauwazylem je jako slabo widoczna kopia samochody w GTA SA kiedy sie rozprzedulem do max predkości, testowalem tez na UT i nic nie zauwazyelm. Na lapitopie 2 letnim jest to rowniez ale dopiero zauwazylem jak porównalem i jest duuzoo mniejsze,niazauwazalne. Testowalem oba lcd Pixel Persistence Analyzer i na oko czas reacji LG jest mniejszy niz w lapie. Sprawdzone na 2 kartach gragicznych. Popadam juz w paranoje? Do sklepu nie moglem sie narazie dodzwonic Prosze o obcejzenie 2 filmokow i powiedzenie cos na ten temat : http://rapidshare.com/files/80949718/Monit.rar.html Teraz sie odnajduje negatywne komentarze do serii LG wtq... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Znalazlem jeszcze cos innego co mnie chyba jeszcze bardziej zwątpilo - przy ogladaniu filmów podczas zmiany kolorów , poruszania sie widać jakby "zubozenie kolorów " troche zle to opisalem, nie wydaje mi sie ze to jest smuzenie gdyz zauwazylem je jako slabo widoczna kopia samochody w GTA SA kiedy sie rozprzedulem do max predkości, testowalem tez na UT i nic nie zauwazyelm. Na lapitopie 2 letnim jest to rowniez ale dopiero zauwazylem jak porównalem i jest duuzoo mniejsze,niazauwazalne. Testowalem oba lcd Pixel Persistence Analyzer i na oko czas reacji LG jest mniejszy niz w lapie. Sprawdzone na 2 kartach gragicznych. Popadam juz w paranoje? Do sklepu nie moglem sie narazie dodzwonic Prosze o obcejzenie 2 filmokow i powiedzenie cos na ten temat : http://rapidshare.com/files/80949718/Monit.rar.html Teraz sie odnajduje negatywne komentarze do serii LG wtq... czy chodzi o ten efekt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mctel Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Tak dokladnie , na innych filmach przy zmieniajacym sie jasnym świetle rowniez to widać takie "łuny" po spałzowaniu filmu nie ma , na starym crt nie ma Coz to za dziadostwo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 (edytowane) Tak dokladnie , na innych filmach przy zmieniajacym sie jasnym świetle rowniez to widać takie "łuny" po spałzowaniu filmu nie ma , na starym crt nie ma Coz to za dziadostwo ? wszystko wskazuje na efektu uboczny działania dopalacza sprawdź jak jest przy rożnych nastawieniach: kontrastu, f-engine(tryb filmowy), jasności itp jak nie pomoże to w menu serwisowym spróbuj zmienić model matrycy na inny... Edytowane 3 Stycznia 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 mctel zmien to badziewie na jakies z ktorego bedziesz zadowolony ;] i tym razem nie sluchaj sprzedawcow, tylko kup cos z dobrymi opiniami na necie ;] Bo taka zabawa troche mja sie z celem - nie po to kupowales nowa zabawke, zeby sie teraz na nia wk*****ac ;] jak nie pomoże to w menu serwisowym spróbuj zmienić model matrycy na inny...Nie straci gwarancji grzebiac w menu serwisowym? Z tego co wiem takich rzeczy lepiej nie tykac, jezeli nie jestes pewien tego co robisz ;) wiem, ze np w moim tv grzebanie w menu wiaze sie z ryzykiem uszkodzenia, pozniej mozna tylko odeslac do samsunga =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mctel Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Próbowalem rozne ustawienia kontrastu, tryb filmowy ,kilka mozliwosci z menu serwisowego - efekt nadal jest. Dzwonilem do sklepu , mam przyjechac i pokazac. Czy nierówne podswieltanie i ten efekt w filmach moze byc podstawą wymiany modelu na inny /oddania monitora ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Próbowalem rozne ustawienia kontrastu, tryb filmowy ,kilka mozliwosci z menu serwisowego - efekt nadal jest. Dzwonilem do sklepu , mam przyjechac i pokazac. Czy nierówne podswieltanie i ten efekt w filmach moze byc podstawą wymiany modelu na inny /oddania monitora ? prawdopodobnie sprzedawca sprawdzi czy to samo jest na innym egzemplarzu co później to się okaże :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 (edytowane) :( niestety to występuje nawet na 8 bitowych panelach. Jest to spowodowane... za mała ilością kolorów + precyzją LCD (w CRT przy 8 bitach nie było tego widać ze względów technologicznych pozwalających na płynne przejścia ) - lcd'ki są ostre i takie też są gradienty Dopalacz nie ma z tym nic wspólnego a nawet dithering powinien "upłynnić gradienty" :) Naprawić to lekko może kalibracja jakimś kalibratorem do monitrów (z kolorymetrem) bo jak wiemy fabryczne ustawienia dużej ilości LCD'ków śmierdzą. Edytowane 3 Stycznia 2008 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 :( niestety to występuje nawet na 8 bitowych panelach. Jest to spowodowane... za mała ilością kolorów + precyzją LCD (w CRT przy 8 bitach nie było tego widać ze względów technologicznych pozwalających na płynne przejścia ) - lcd'ki są ostre i takie też są gradienty Dopalacz nie ma z tym nic wspólnego a nawet dithering powinien "upłynnić gradienty" :) Naprawić to lekko może kalibracja jakimś kalibratorem do monitrów (z kolorymetrem) bo jak wiemy fabryczne ustawienia dużej ilości LCD'ków śmierdzą. ale nie doczytałeś ze ten efekt występuje w trakcie odtwarzania filmu, jak naciśnie pauzę na tej klatce to efekt znika przy zmieniajacym sie jasnym świetle rowniez to widać takie "łuny" po spałzowaniu filmu nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) A rzeczywiście nie zwróciłem na to uwagi, u mnie też widać takie łuny jak jest gradient w "ruchu" statycznie też widać "ostre" przejścia (aczkolwiek nie wygląda już jak łuny) - chyba o to autorowi chodzi, bo innej opcji nie widze a to jest IMO związane z tym o czym pisałem wcześniej. Efekt "łunowania" znika jak się zmruży oko tak żeby obraz nie był taki ostry ;) Edytowane 4 Stycznia 2008 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mctel Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 WIec bylem w sklepie i ten efekt wystepuje rowniez na innym monitorze , widzialem jego podobne rodzaje w media Markt - chyba jestem uczulony wyszukiwanie wad. Moge wymienic monitor ! Tylko na jaki lepiej ? Benq fp93gp Samsung 931bw ? Cos innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lupota Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 WIec bylem w sklepie i ten efekt wystepuje rowniez na innym monitorze , widzialem jego podobne rodzaje w media Markt - chyba jestem uczulony wyszukiwanie wad. Moge wymienic monitor ! Tylko na jaki lepiej ? Benq fp93gp Samsung 931bw ? Cos innego ? I tak każdy kto szuka doskonałości w końcu kupi EIZO. Nawet używane ( ma licznik godzin pracy ) . A jak ma mniej $ to kupia Gatewaya .Niestety ale wszystko co tanie na TN ma takie wady i koniec - kropka. Mój stary EIZO L557 miał lepszy obraz niż dzisiejsze super TN III z dopalczem i innymi wodotryskami. A firma to jużmaniejsze znaczeni. Liczy sie matryca. TN = tani . I nie można więcej wymagac. You get what you paid for :-) To tak jakbyś w cenie samochodu klasy B chciał kupić samochód o sportowych osiagach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mctel Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Z takimi pieniedzmi wiem na co sie porywam ale Tak to juz jest kiedy sie szuka w czyms wad i czegos co ma najmniej Bylem w sklepie i juz mielme brac tego Benq ale nie było kierownika i nie mogli nic dla mnie zrobic ;/ Znowu odwleczone - jutro/niedziela Benq ma wyraźnie lepsze kąty, wyglada troche brzydziej ale to niebardzo wazne , Monitorki mialem obok siebie i spodziewalem sie ze LG bedzie mialem kolory gorsze a byly one bardziej intensywne, na obu ustawilem rozdzialeke 1280x1024, ustawienia takie jak ktos pisal na mva.pl ( J20-30 , K35, O 3, sRGB ) a na Lg te co optymalnie w miare w domu dobralem.. Moze to wina splittera? Obraz "wiekszy" co było oczywiste , zauwazylem tez troche słabo widoczna "siatke" na ekranie. Ehhh sam juz nie wiem co brać... W sumie do tego LG sie chyba przyzwyczailem.. Niech ktoś coś mądrego napisze :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 (edytowane) Z takimi pieniedzmi wiem na co sie porywam ale Tak to juz jest kiedy sie szuka w czyms wad i czegos co ma najmniej Bylem w sklepie i juz mielme brac tego Benq ale nie było kierownika i nie mogli nic dla mnie zrobic ;/ Znowu odwleczone - jutro/niedziela Benq ma wyraźnie lepsze kąty, wyglada troche brzydziej ale to niebardzo wazne , Monitorki mialem obok siebie i spodziewalem sie ze LG bedzie mialem kolory gorsze a byly one bardziej intensywne, na obu ustawilem rozdzialeke 1280x1024, ustawienia takie jak ktos pisal na mva.pl ( J20-30 , K35, O 3, sRGB ) a na Lg te co optymalnie w miare w domu dobralem.. Moze to wina splittera? Obraz "wiekszy" co było oczywiste , zauwazylem tez troche słabo widoczna "siatke" na ekranie. Ehhh sam juz nie wiem co brać... W sumie do tego LG sie chyba przyzwyczailem.. Niech ktoś coś mądrego napisze :? Kontrast ustawiasz zawsze na max czyli xxx % i R,G,B na yyy% gdzie xxx+yyy=150%. Jasność powinieneś dobrać dla obu monitorów na kolorze szarym aby była identyczna - powiedzmy na jednym dajesz 50% i na drugim zbliżasz się do identycznej ( i osiągasz np. 38% ). Ostrość ustawiasz tak aby nie były nakładane filtry wyostrzające lub rozmywające czyli tutaj przypadkowo trafili bo to jest faktycznie 3 . Edytowane 11 Stycznia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Kontrast ustawiasz zawsze na max czyli xxx % i R,G,B na yyy% gdzie xxx+yyy=150%. Jasność powinieneś dobrać dla obu monitorów na kolorze szarym aby była identyczna - powiedzmy na jednym dajesz 50% i na drugim zbliżasz się do identycznej ( i osiągasz np. 38% ). Ostrość ustawiasz tak aby nie były nakładane filtry wyostrzające lub rozmywające czyli tutaj przypadkowo trafili bo to jest faktycznie 3 . i wtedy można robić fotke porównawczą a nie tak jak powyżej gdzie na oko widać mniejszy kontrast lub jasność na benq i wyższe ustawienia na LG przez co "świeci ładniej" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mctel Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Dzieki za porawy ale teraz juz nie bede mial okazji robić zdjecia. Ustawialem wartosci teoretycznie optymalne dla obu monitorów. Na Benq nie zaobserwuje tego efektu gradiantów przy zmianie kolorów jak na zdjeciu w wyzszym poscie ? Edit Znalalem opis i filmik do tego efeku , z innego forum Jakbys mogł to sprawdz, aby na pewno nie ma color banding. http://www.sendspace.com/file/u1j6kt Niestety na moim monitorku dosc jest dosc wyraznie zauwazalne. Zwlaszcza w filmach na twarzach aktorów, w grach na słoncu jak porusza sie kamera, w Viscie przy minimalizowaniu okien. Moze ktos sprawdzic czy przechodzneie kolorów na filmiku z sendspace jest plynne czy widoczne są pasy ? Jaki monitor byście wybrali w podobnej sytuacji ? Edytowane 12 Stycznia 2008 przez mctel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...