Skocz do zawartości
Bartekiju

Jaka Karte Graficzna Kupic

Rekomendowane odpowiedzi

No nie wiem, ja zawsze po zmianie karty robie formata aby wszystko łaziło dobrze na 100%. Tu na forum też już były przypadki że ludzie nie robili formatów po zmianie i mieli różne problemy, a po formacie problem znikał, wiec jak kto woli.

Tak tak wiem wiem formata mam w planach od dawna :-P A tak pozatym to jak to wyglada sytuacja z ta karta Geforce 7300 GT Sonic Palit wydal ja w jednej wersji (chodzi mi o wyglad, model chlodzenia itp) czy sa rozne wydania o tej samej wydajnosci rozniace sie tylko wygladem bo od znajomego cos takiego slyszalem. prawda to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam jeszcze jedno pytanko jak myslicie ktora karte bedzie lepiej kupic Tego Geforca Sonic Palita 256 ddrIII czy karte z tej aukcji

http://www.allegro.pl/item291031735_geinwa...force_6800.html

Po rozmowie ze sprzedawca powiedzial mi ze chce za nia 200 zl a wiec cena podobna do tej za 7300.

Jak myslicie ktora sie bedzie lepiej oplacalo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jest już przestarzała, prądożerna i bardzo gorąca. IMO nie warto. Poza tym nie wiadomo czy ma 256bit czy 128.

Jeśli to faktycznie 2100 Ultra to ma memki 128 MB/ 2,2 ns/256-bit. Lepiej brać 7300GT 256MB funkiel nówka z gwarą za 230zł click

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec nie warto? Lepiej bedzie kupic 7300? Wedlug testow na tej stronce http://www.gph.benchmark.pl/ 6800 Ultra jest wydajniejsza od 7300 chodz wersja 6800Ultra ktora jest dostepna na tej stronie ma 256mb pamieci a nie 128 tak mi sie wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec nie warto? Lepiej bedzie kupic 7300? Wedlug testow na tej stronce http://www.gph.benchmark.pl/ 6800 Ultra jest wydajniejsza od 7300 chodz wersja 6800Ultra ktora jest dostepna na tej stronie ma 256mb pamieci a nie 128 tak mi sie wydaje.

Na standardowych ustawianiach to 6800GT 256MB bedzie szybszy ale po OC już 7300GT no i to 128MB pamięci na 6800 :-| .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na standardowych ustawianiach to 6800GT 256MB bedzie szybszy ale po OC już 7300GT no i to 128MB pamięci na 6800 :-| .

A jak wyglada sprawa z podkrecaniem GF 7300 Palita? Ta rade cos wiecej z niej wycisnac niz na fabrycznych ustawieniach (400/1000)??

No i jeszcze jedno pytanie moze orientuje sie ktos ile kosztuje ta karta ale wersja Galaxy z chlodzeniem zalmana i gdzie mozna taka kupic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wole Palita, mialem i Palita i Galaxy i moim zdaniem Palicik jest o niebo lepiej wykonany i to chlodzenie niedosc, ze wydajne, to jeszcze ciche, kiedy Zalman po 3 miechach szumi jak sam skur...

Z Palita zrobilem 580Mhz/1800Mhz, pamieci jak widzisz pieknie poszly, byly Quimondy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wole Palita, mialem i Palita i Galaxy i moim zdaniem Palicik jest o niebo lepiej wykonany i to chlodzenie niedosc, ze wydajne, to jeszcze ciche, kiedy Zalman po 3 miechach szumi jak sam skur...

Z Palita zrobilem 580Mhz/1800Mhz, pamieci jak widzisz pieknie poszly, byly Quimondy.

Oo niezle :]] ale to normalnie na fabrycznym chlodzeniu palita takie efekty osiagnales?? Jakbys mogl jesczze napisac z jakiego programu korzystales no i czy po dluzszym okresie dzialania karty na podkreconym taktowaniu byly jakies ze tak to ujme efekty uboczne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATItool oczywiscie do OC. Na codzien uzywalem 550/1600 i nie bylo najmniejszego problemu. To chlodzonko w stresie robilo jakies 55C, wiec jest OK.

Czyli taktowanie rdzenia podkreciles z 400-550 a pamieci z 500-800 niezly rezultat jestem pod wrazeniem;] A zwiekszales predkosc wiatraka? No i jakich sterownikow uzywales nVidi ze stronki producenta czy jakis innych??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterow nie pamietam. Wiatrak mialem ustawiony na 20% w IDLE, cisza idealna, oraz jakies 40-50% w 3D, wtedy bylo go slychac, ale nie bylo glosno, a chlodzil juz bardzo ladnie.

Tylko pamietaj, ze nie kazda karta tak ladnie idzie, szczegolnie pamieci, ale praktycznie 90% bez problemu robila 530,550-1600Mhz. A nawet jak nie, to sa bardzo proste Vmody, dwa maznieca olowkiem i moj Palit poszedl na 650Mhz GPU :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterow nie pamietam. Wiatrak mialem ustawiony na 20% w IDLE, cisza idealna, oraz jakies 40-50% w 3D, wtedy bylo go slychac, ale nie bylo glosno, a chlodzil juz bardzo ladnie.

Tylko pamietaj, ze nie kazda karta tak ladnie idzie, szczegolnie pamieci, ale praktycznie 90% bez problemu robila 530,550-1600Mhz. A nawet jak nie, to sa bardzo proste Vmody, dwa maznieca olowkiem i moj Palit poszedl na 650Mhz GPU :)

Jak juz dojdzie mi karta to sie zglosze do Ciebie po male porady;] a jak z biosem wgrywales nowego czy to zbedne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z 7300gt ale 7600gs moge ci polecic, znajomy ma bodajze BFG 7600gt i na moim starym sprzęcie ( gdzie wszystko mielismy takie same prócz kart) moj Galaxy 7600gs Premium 256mb z chłodzeniem Zalmana wypadał lepiej jeżeli chodzi o OC. A te 630/160 co mam w sygnaturce to jeszcze nie max tej karty...

Gdybyś zdecydował sie na 7600GS to moge polecić ci swojego Galaxy, jeszcze w tym tygodniu dostane nową karte i bede chciał sie pozbyć starej, gwara itd wszystko mam jak coś;)

Edytowane przez SinRock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z 7300gt ale 7600gs moge ci polecic, znajomy ma bodajze BFG 7600gt i na moim starym sprzęcie ( gdzie wszystko mielismy takie same prócz kart) moj Galaxy 7600gs Premium 256mb z chłodzeniem Zalmana wypadał lepiej jeżeli chodzi o OC. A te 630/160 co mam w sygnaturce to jeszcze nie max tej karty...

Gdybyś zdecydował sie na 7600GS to moge polecić ci swojego Galaxy, jeszcze w tym tygodniu dostane nową karte i bede chciał sie pozbyć starej, gwara itd wszystko mam jak coś;)

Ehm szkoda tylko ze tak pozno to mowisz gdyz ja juz kupilem 7300gt :-P Czekam teraz na paczke jutro zapewne dojdzie. W kazdym razie sporo czytalem o 7300gt i jak na swoja cene jest to bardzo dobra karta a co wiecej w testach wydajnosci wypada lepiej od 7600gs :-P :-P

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1306

A odnosnie podkrecania karty lepiej sterowniki nvidii czy jakies xtreme ?? No i ATItool czy Riva tuner?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do krecenia ATItool, w Riva sobie ustawisz predkosci wiatraka w 2D i 3D. Ja uzywalem takich sterow "XTreme-G 97.44"

Czyli mam rozumiec ze te Xtreme beda lepsze od tych nvidii? No nic pozostaje mi tylko czekac na karte a pozniej wziazc sie za podkrecanie

A jakim programem mozna sprawdzac temperature karty?

Edytowane przez kantadi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kantadi jeżeli kupiłeś Galaxy 7300gt takiego jak w linku powyżej to dobry wybór ;) Jak dojdzie to pochwal sie OC.

Chociaż szczerze powiedziawszy wątpie żebyś miał lepsze wyniki niż u mnie w sygnaturce... :D

Wracając jeszcze do różnic między kartami, zgodze sie, że 7300gt po podkręceniu jest lepsza od 7600gs(nie kręconego), a z koleji ten po podkreceniu przewyższa 7600gt@OC. Mówie tutaj o wersji chłodzonej zalmanem.EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kantadi jeżeli kupiłeś Galaxy 7300gt takiego jak w linku powyżej to dobry wybór ;) Jak dojdzie to pochwal sie OC.

Chociaż szczerze powiedziawszy wątpie żebyś miał lepsze wyniki niż u mnie w sygnaturce... :D

Wracając jeszcze do różnic między kartami, zgodze sie, że 7300gt po podkręceniu jest lepsza od 7600gs(nie kręconego), a z koleji ten po podkreceniu przewyższa 7600gt@OC. Mówie tutaj o wersji chłodzonej zalmanem.EOT

Bawilem sie troche OC i bez wiekszych problemow osiagnalem wynik 600/1600 core/memory . Narazie nie podkrecam wiecej bo i tak jest niezle;] Temp party okolo 51 stopni. Wynik w 3Dmarku 2003 10892pkt (wszystkie testy poza cpu) a biorac pod uwage ze przed OC mialem 7500 okolo to przyrosty wydajnosci jest ogromny:]

P.S. Karte zmienialem z mysla o tym a zeby moc ukonczyc Wiedzmina gdyz stara karta(fx5200) poczatkowo dawala rade ale od 3 rozdzialu granie stalo sie niemozliwe. Nie liczylem na zbyt duza roznice w jakosci gry po zmianie karty, mialem tylko nadzieje ze nie bedzie sie cielo na max low detalach. Dzisiaj odpalam gierke i ku mojemu zdziwieniu gra smiga na srednio-maxymalnych detalach w rozdzielce 1024 :huh: bez najmniejszego przyciecia. Ta karta jest poprostu obledna! Za karte zaplacilem 240zl a grafika w grze jest nieznacznie gorsza od tej ktora ma moj kolega na geforce 7800gt+2gb ramu i procek intela 2 rdzeniowy przy czym ja posiadam Athlona Xp 2000+ 1024 ramu i 7300gt sonic :-P

Naprawde wielkie dzieki za pomoc w wyborze karty!!

Edytowane przez kantadi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi