Skocz do zawartości
szpak

Jak podkrecic r9000? -zobacz sam ...

Rekomendowane odpowiedzi

Ściągnąć radiator i nałożyć porządnej pasty 8)  tylko że w sapphirach jest nieżle przyklejony :lol:

A jak potem toto przykleić ? Dam pastę Arctic Silver III (to chyba będzie dobrze przewodzić). Ale jak to to dobrze przykleić coby utrzymało radiator i wentyl ? I czy można jakoś na klej domontować radiatorki do pamięci ? A jeżeli użyje kleju n.p. od radiatorków zalmanna - to wystarczy wtedy bez pasty ??

Udało mi się go oderwać (radiator) - podważyłem ociupinkę (mocniejszą ociupinkę :)) ) i poszedł. Teraz tylko czekam na odpowiedź jak mam go spowrotem przykleić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiatory tasma 2 strona a do radiatorka dorob koleczki ... i bedzie spoczko

a ja wlasnie zakaczylem testy rdzenia skala sie skaczyla przy 330 mhz na rdzeniu w ostatnim tescie zaliczylem zwiuecze po 1h testowania miala prawo ... teraz zobacze na co pamieci stac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiatory tasma 2 strona a do radiatorka dorob koleczki ... i bedzie spoczko 

A jak te kołeczki dorobić ?? Wiercić w karcie ?? A opłaca się wymienić radiator ten oryginalny na jakiś większy n.p. od celerona- czy za dużo to nie da ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz oblukac i zobaczyc a jak bedzie zaczepial to podpiluj szlifierka ... w karcie nic nie musisz wiercic .. masz tam dziurki kolo gpu zaluz wiekszy radiator wkrec w niego srubki po 2 strnonie kardy zakretkami przykrec ( pamietaj o gumowej podkladce ) i juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz oblukac i zobaczyc a jak bedzie zaczepial to podpiluj szlifierka ... w karcie  nic nie musisz wiercic .. masz tam dziurki kolo gpu zaluz wiekszy radiator wkrec w niego srubki po 2 strnonie kardy zakretkami przykrec ( pamietaj o gumowej podkladce ) i juz

No w tym problem, że u mnie nie ma żadnych otworów w karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam juz nowa kartye jest to radeon 9000 no pro i wlasnie go testuje ..wyglada tak jak  ten na 1 stronie a dokladniej tak jak wampira czyli ma inny radiator..wlasnei zaczolem testy i narazie jest 310 na rdzieni a memki nie ruszane tu jest link http://service.futuremark.com/compare?2k1=6816226  jade dalej tur twoje dni sa policzone hehe ... 

ps. memki hynixy 4ns :D 

ps2. jak sie karta nie sprawdzi to bedzie 9100

No może końcu coś się zacznie dziać, czekamy na rezultaty :) . Ja na razie jestem na etapie wyboru nowej zasiłi bo te no name są jakieś wystrzałowe i wtedy zobaczymy czy moje dni są policzone :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mozliwe musza byc ..a skoro niema to nie masz sapphirka tylko jakas odrubke ... sapphirek robi zgodnie z specyfikacjami ati wiec dziurki musza byc jak ja i inni je maja

Mam oryginalnego sapphira - tylko, że vivo - może z tego powodu nie ma otworów. Są tylko czarne miejsca na otwory, widoczne tylko od strony górnej. Ale na pewno nie można tam przewiercić bo pod spodem lecą ścieżki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie widzialem radka 9000 bez otworkow moj HiS ma, baaa a nawet radiator jest na koleczki

To zobacz - fotka ze strony sapphire (troche niewyraźna):

Dołączona grafika

I jeszcze raz ponawiam pytanie - czy mogę przykleić radiator na klej od radiatora zallmana (taki dwuskładnikowy) ? Czy wtedy polepszy się odprowadzanie ciepła - czy ten klej ma właściwości termoprzewodzące? Ewentualnie czy można dać pastę Arctic silver III na GPU a na rogi jakoś przykleić radiator?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może  końcu  coś się  zacznie dziać, czekamy na rezultaty :) . Ja na razie jestem na etapie wyboru nowej zasiłi bo te no name są jakieś wystrzałowe i wtedy zobaczymy czy moje dni są policzone  :D

niestety kupa rdzen na 337 !!! i pujdzie wiecej tyle ze sie skala w rage 3d tweakerze skaczyla lol nawet stabilnie smiga ale cos mi sie zdaje ze mi tez zasilka zaczela szwankowac bo na procu ponad 2045 nei moge za nic ukonczyc 3dmarka na nature w ostatnich sekundach stop :!! no ale zabralem sie za pamieci i jest porazka na 444 z rzdiatorkami i juz jebie krzaki no bez przesady na tamtej na 460 bez chlodzenia jechalo jak trzeba ... pomecze jeszcze ja dzis i jak nic nie wymecze to bedzie jednak 9100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam dokladnie to samo rdzen idzie za.je.biscie a pamieci tylko na 440 a sa to tez Hynixy 4ns

Czyli Etron Tech 4ns górą - u mnie bez chłodzenia 500 śmigają. Tylko zkolei rdzeń mi się nie kręci. Dziś zakładam radiatorki na pamiątki to zobaczymy ile wtedy pójdą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm dajcie jakies linki dotestow po oc z ciekawosci porownalbym sobie testy na dobrze kreconych pamieciach i na rdzeniu ... z tego co zaobserwowalem ze sa testy ktore na 300 i na 330 na rdzeniu maja to samo ..jakbym dodal im 500 na pamiatkach miodzio by bylo ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety kupa rdzen na 337 !!! i pujdzie wiecej tyle ze sie skala w rage 3d tweakerze skaczyla lol nawet stabilnie smiga ale cos mi sie zdaje ze mi tez zasilka zaczela szwankowac bo na procu ponad 2045 nei moge za nic ukonczyc 3dmarka na nature w ostatnich sekundach stop :!!  no ale zabralem sie za pamieci i jest porazka na 444 z rzdiatorkami i juz jebie krzaki no bez przesady na tamtej na 460 bez chlodzenia jechalo jak trzeba ... pomecze jeszcze ja dzis i jak nic nie wymecze to bedzie jednak 9100

Rdzeń to Ci cudownie poszedł no ale te pamiątki to jakieś lipne , gdyby tak rdzeń mi poszedł to aż strach pomyśleć jaki wynik by był pewnie spoko ponad 10k :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie mogę się doczekać kiedy odbiore swego FX 5200 z gwary :twisted: bo ostatni test był orobiony przy 2250Mhz fsb 180 a troche pomęczyłem proca i jest 11x215 czyli 2365Mhz i pewnie 10,5k pęknie bo 90 3D marków to nic a proc o ponad 120Mhz nadtaktowany :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie mogę się doczekać kiedy odbiore swego FX 5200 z gwary :twisted: bo ostatni test był orobiony przy 2250Mhz fsb 180 a troche pomęczyłem proca i jest 11x215 czyli 2365Mhz i pewnie 10,5k pęknie bo 90 3D marków to nic a proc o ponad 120Mhz nadtaktowany :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety kupa rdzen na 337 !!! i pujdzie wiecej tyle ze sie skala w rage 3d tweakerze skaczyla lol nawet stabilnie smiga ale cos mi sie zdaje ze mi tez zasilka zaczela szwankowac bo na procu ponad 2045 nei moge za nic ukonczyc 3dmarka na nature w ostatnich sekundach stop :!!  no ale zabralem sie za pamieci i jest porazka na 444 z rzdiatorkami i juz jebie krzaki no bez przesady na tamtej na 460 bez chlodzenia jechalo jak trzeba ... pomecze jeszcze ja dzis i jak nic nie wymecze to bedzie jednak 9100

Rdzeń to Ci to_slowo_zostalo_wyklete_z_tego_forum poszedł no ale te pamiątki to jakieś lipne , gdyby tak rdzeń mi poszedł to aż strach pomyśleć jaki wynik by był pewnie spoko ponad 10k :)

hee no wlasnei tez tak mysle i wtedy mozna by stwierdzic ze te r9000 po oc to poprostu 8500/9100 tylko ze tansze ale jak widac to zalezy na co sie trafi ..mysle ze jest kilku szczesciazy ( pewnei nawet nie wiedza) co maja w tych kartach wielki potencjal ale nie wiedza jak go wyzwolic ..

tak wiec za tydzien sie zegnam z tym topickiem ..bo zmieniam na 9100 ... moze zaleoze nowy hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ja się cieszę że moje Hynixy 5ns kręcą się na 240(480) bez krzaków i bez radiatorów  :mrgreen:

Z radiotorkami i Vmodem pewnie 250(500) by pękło ale mi się nie widzi tego robić  :D

no no ladnie moje sa 4ns a wyciagam tylko 440 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ja się cieszę że moje Hynixy 5ns kręcą się na 240(480) bez krzaków i bez radiatorów  :mrgreen:

Z radiotorkami i Vmodem pewnie 250(500) by pękło ale mi się nie widzi tego robić  :D

no wlasnie i gdzie tu logika no gdzie ??? heee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

shit ja mam HIS r9000 drr (TV out i DVI) z Eurotech 4ns mialem sam radiator to zalozylem wiatraczek (4000 obrotów) i pasowaloby cos podkrecic zainstalowalem omegi 3.6 zakladka Clock rate i jazda +10 rdzen i +10 pamiec zastosuj.....cyk cyk ;] komp sie resetnol stery wywalilo i musialem stery jeszce raz istalowac ;/ Zdarzylo to sie juz komus ??? a mam WIN XP PRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam XP i mi riva tuner nie działa (wcześniej na sterach3.4działało)

podkręcam powerstripem

a jeszcze pytanko

na niepodkręconym kompie w 3dmarku mam 7515

jak podkręcam proc 2.4@2882

mem 333@400

k.graf

250@302 200@250

mam tylko 7822 punktów

wydaje mi się że to trochę za mało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz mnie krew zaleje ;/ ustawiam w riva tuner 265/430 zapisuje, resetuje kompa ustawienia są ....wlanczam 3dmarka ruznicy brak patrze w rive tunera a ustwienia sie zresetowały do podstawowych 250/400

BIos mam z końcówką 004

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz mnie krew zaleje ;/ ustawiam w riva tuner 265/430 zapisuje, resetuje kompa ustawienia są ....wlanczam 3dmarka ruznicy brak patrze w rive tunera a ustwienia sie zresetowały do podstawowych 250/400 

BIos mam z końcówką 004

a ustawiłeś na riva tuner opcje "apply overclocking windows startup"?bo jesli nie to zawsze będzie ci wracać do stadartowych ustawień a tak pozatym to nie wiem po co restartujesz kompa po zmianie core/mem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam XP i mi riva tuner nie działa (wcześniej na sterach3.4działało)

podkręcam powerstripem 

a jeszcze pytanko 

na niepodkręconym kompie w 3dmarku mam 7515

jak podkręcam proc 2.4@2882

mem 333@400

k.graf

250@302 200@250

mam tylko 7822 punktów

wydaje mi się że to trochę za mało

bo ci sie ustawienia resetuja ... znaczy sie karty zrob tak jak pisal tur post wyzje jak tego nie zrobles do tej pory ...a jak nie to poczytaj posty z przed kilkuy stron i wszystko bedzie jasne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TUR---> mam ta opcje wlączoną "apply overclocking windows startup" a co do resetu to tak dla sprawdzenia ;D ....ale widze ze cos nie doczytales jak resetne kompa to ustawienia są przez chwile(patrzylem odrazu jak wlonczylem w RiveT) ile dokladnie to niewiem ....wiem ze wlonczylem 3dmarka skonyczylo sie wyniki 4700pts;/ patrze w Riva tuner i juz ustawienia zresetowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi