miver Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Witam zamierzam kupić dysk twardy SATA-II dokładnie ten: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...360&katid=4 Mam jednak kilka pytań i byłbym wdzięczny gdybyście pomogli znaleźć mi na nie odpowiedzi :) Po pierwsze czy ten dysk w ogóle jest warty uwagi? A po drugie. W specyfikacji napisane jest że nie ma NCQ aczkolwiek ja czytałem, że każdy SATA-II ma NCQ :-| Wie ktoś o co chodzi? No i ostatnie pytanie - czy taki dysk SATA-II ruszy pełną parą na Abicie KN9? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam miv Edytowane 5 Stycznia 2008 przez miver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) każdy dysk WD jest wart uwagi w przeciwieństwie do np: Seagate każdy SATA-II ma NCQnie żeby uciąć przyszłe bezproduktywne pytania, dysk na pewno będzie działał na każdej płycie SATA Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldi8 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Witam.Z tego co mi wiadomo(może się mylę) to dyski WD nie mają technologi NCQ.Co do stwierdzenia że każdy z SATA-2 obsługuje NCQ to raczej dotyczy płyt głównych a nie dysków.Z tego co wiem to ten abit ma SATA-2 więc powinien wykorzystać możliwości tego złącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Dzięki za odpowiedź. Jeszcze w takim razie jedno pytanie. Czy NCQ powoduje jakiś znaczny wzrost wydajności i jeśli WD nie posiada NCQ to czy warto popatrzeć raczej na inne dyski? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 NCQ nie powoduje najmniejszego wzrostu wydajnosci w zastosowaniach domowych. Jesli masz serwer to pewnie tak. NCQ ma na celu nie wzrost wydajnosci a zmniejszenie zuzycia dysku - mniej obrotow talezy przy dostepie do danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldi8 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 poczytaj sobie ten artykuł http://www.tomshardware.pl/storage/2004111...queuing-03.html może ci pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Witam zamierzam kupić dysk twardy SATA-II dokładnie ten: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...360&katid=4 Mam jednak kilka pytań i byłbym wdzięczny gdybyście pomogli znaleźć mi na nie odpowiedzi :) Po pierwsze czy ten dysk w ogóle jest warty uwagi? A po drugie. W specyfikacji napisane jest że nie ma NCQ aczkolwiek ja czytałem, że każdy SATA-II ma NCQ :-| Wie ktoś o co chodzi? No i ostatnie pytanie - czy taki dysk SATA-II ruszy pełną parą na Abicie KN9? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam miv WD1600AAJS obsługuje NCQ. W ogóle wszystkie Caviary SE z serii AAJS obsługują NCQ. Faktycznie nie każdy dysk SATA II obsługuje kolejkowanie. Jeżeli chodzi o WD to np. seria JS (czyli np WS1600JS) to dyski SATA II bez obsługi NCQ. Co do płyt na NF4 Ultra to oczywiście mają one pełna obsługę SATA II. Edytowane 5 Stycznia 2008 przez ChamRyszak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Dzięki wszystkim za pomoc. :) No więc kupiłem dysk podłączyłem i... wszystko super chodzi. Poniżej wrzuciłem screena z HD Tune. Dobry wynik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 hmmm no i mam problem z tym dyskiem :/ Często przy operacjach dyskowych po prostu "skrzeczy" jakby coś w nim chrobotało. To normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) hmmm no i mam problem z tym dyskiem :/ Często przy operacjach dyskowych po prostu "skrzeczy" jakby coś w nim chrobotało. To normalne? Zależy jak "skrzeczy", ale prawdopodobnie to tylko głowice. Możesz zarzucić odczyt ze SMART'a dla pewności. Dowiemy się czy nie trafił ci się przypadkiem trefny model. Małe sprostowanie odnośnie tej wypowiedzi "każdy dysk WD jest wart uwagi w przeciwieństwie do np: Seagate" Weź Zawadaki przestań w końcu zachowywać się jak dziecko, bo każdy kto ma jakieś pojęcie o dyskach wie, że w każdej firmie są lepsze i gorsze modele. Ty walisz docinki o Seagate'ach gdzie się tylko da, opierając swoje zdanie na jednym modelu, który Ci niestety wysiadł. Ja mam 20 Seagate'ów i wszystkie chodzą, więc z takimi wypowiedziami proszę iść na Pudelka. Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Proszę oto odczyt: Martwi mnie trochę Spin Up Time. Na początku był 2600 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 SMART jest OK. Skrzeczenie jest prawdopodobnie normalne jak na WD. Spróbuj inaczej zamontować dysk w obudowie ;) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zamontowałem inaczej wszystko dalej tak samo. Co z tym Spin Up Time? Takie zmiany już na początku nie są niczym złym? A właśnie. Czy ten dźwięki mogą mieć związek z tym, że podczas formatowania jednej z partycji (drugą automatycznie formatował instalator windy) ustawiłem zgodnie z tym co wyczytałem na PurePC jednostkę alokacji na maxa czyli na 4KB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Spin Up time? Wg mnie jest ok. Co do formatowania, to za bardzo nie rozumiem o co ci chodzi. Windows sam z siebie nie zajmuje się formatowaniem. Nawet gdybyś to zrobił, to nie ma to wpływu na późniejszą głośność. Rozmiar klastra także nie ma na to wpływu. Sprawdź, czy dysk dalej szumi, jak wyciągniesz go z obudowy i położysz dajmy na książce. Powinieneś słyszeć tylko delikatne popierdywanie ;) Jeśli będzie o wiele ciszej tzn, że twoja obudowa to pospolity "klekot". Będziesz musiał położyć dysk na jakiejś gąbce na spodzie budy lub zrób to: http://forum.dzikie.net/index.php?action=s...at&id=17759 albo ewentualnie wydaj sporo więcej kasy i kup SQD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Elektronek - pomogło :) dzięki Ci wielki :D Ale dalej martwi mnie ten Spin Up Time. Teraz ma już 3333 :/ edit: a jednak nie do końca pomogło. Przy próbach dostępu do danych dalej to samo ale jak nie jest w obudowie jest trochę ciszej. Ale chrobotanie jest. Edytowane 6 Stycznia 2008 przez miver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgaduję, że położyłeś go na czymś :P. Jeśli dalej pierdzenie jest głośne, to możesz użyć programu do zwalniania głowicy AAM. http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...&hl=aam+wd# Jeśli to nie pomoże, to skrzynka >> ostateczne rozwiązanie. Poza tym to nie wiem, czy ten model już tak ma, czy naprawdę masz jakiegoś felera, musisz o nim poczytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Mógłbym spróbować a skąd wziąć coś do kontrolowania AAM (jakiś program)? Na stronie WD nie znalazłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Będę próbował oddać ten dysk ale nie na gwarancję tylko z powodu "niekompatybilności" bo mam coś takiego w gwarancji :) Da się jakoś wyczyści wpisy SMART aby nie dało się sprawdzić że dysk był używany? Jakiś format niskopoziomowy? Da coś? Jak go zrobić? Jest bezpieczny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid_ Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Witam, mam ten sam dysk ;) z tego samego sklepu ;) chodził cichutko ale sie coś z nim stało i nie da sie zrobić formata;/ mimo iż fizycznie jest zdrowy. Chyba na gwarancji zaniose. A co do formata niskopoziomowego to z tego co mi wiadomo to chyba to samo co zerowanie dysku? jeżeli tak to zerowalem ten dysk o dziwo trwalo to moze ze 2 godzinki (chyba za krótko?) i odczyty smart nie zmienily sie, nie zaczął też głośno chodzic. Nie pamiętam jakim programem to robilem ale bylo to z jakiejś płytki bootowalnej chyba mhdd. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 To jeszcze ja dorzucę swoje 3 grosze :) Od tygodnia jestem posiadaczem dwóch takich dysków. Na starcie jednak przykra niespodzianka - po przyniesieniu do domu okazało się że jeden jest padnięty :/ Polazłem więc do sklepu i wymieniłem na nową sztukę - po powrocie to samo! Za trzecim razem poprosiłem w sklepie o przetestowanie przed odbiorem i wiąłem już w pełni sprawną sztukę. Kupiłem 2 celem zestawienia je w RAID 0 i postawienia na tym systemu. Niestety moja płytka ma możliwość zrobienia macierzy tylko na złączach SATA 1 więc pełnej wydajności nie ma :/ Ale o dziwo dyski podpięte solo okazały się szybsze niż Seagate 250GB wpięty w złącze SATA II (przynajmniej wedle HD Tach-a) Są również o wiele cichsze od wspomnianej Barracudy co mnie osobiście bardzo cieszy :) Po spięciu w macierz dyski bezproblemowo się sformatowały i zainstalowałem na nich Vistę. Są cichutkie, że prawie ich nie słychać no i zdecydowanie chłodniejsze od Seagate'a. Gdyby nie ta wpadka z 2 uszkodzonymi nówkami mógłbym polecić kupno w ciemno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Proszę o nie wprowadzanie ludzi w błąd. Jak już porównujesz szybkości, to podawaj modele dysków. Model WD znamy, zaś modelu tej "słabszej" 250GB nie. Sprostuję: chodzi na pewno o model starszy od ST3250410AS, oparty na dwóch 160GB talerzach i osiągający ok 64MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Model Seagate'a to ST3250624AS (7200.9 16MB cache SATA II) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Dysk oddałem bez problemu "z powodu niekompatybilności" :) ST3250410AS to 7200.10 ST3250624AS to 7200.9 jak sam napisałeś więc odpowiedź dlaczego wydajność była mniejsza chyba jest oczywista. Teraz zastanawiam się nad kupnem właśnie ST3250410AS 250GB, póki co słyszę prawie same pozytywne opinie więc chyba go wezmę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...