Dziuby Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Witam Mam dziwny kłopot nie mogę zmienić systemu z Visty na Xp (laptop kupiony w stanach satelite A205-s7464 ) tz Odpalam laptopa z płytki instalacyjnej winXp i po menu powitalnym wyświetla mi komunikat brak zainstalowanych dysków twardych, oczywiście dysk jest bo vista działa normalnie, nie wiem co z tym zrobić Może ktoś mi pomóc :D Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Dziuby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaluzaaa Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Witam Mam dziwny kłopot nie mogę zmienić systemu z Visty na Xp (laptop kupiony w stanach satelite A205-s7464 ) tz Odpalam laptopa z płytki instalacyjnej winXp i po menu powitalnym wyświetla mi komunikat brak zainstalowanych dysków twardych, oczywiście dysk jest bo vista działa normalnie, nie wiem co z tym zrobić Może ktoś mi pomóc :D Zintegruj z płytka sterowniki do SATA albo: Disable SATA at the BIOS ;) Edytowane 5 Stycznia 2008 przez kaluzaaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Hehe myślałem na ten temat tylko nie wiem gdzie to wyłączyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Polatałem trochę po sieci i wiem troche Muszę mieć flopa na usb w którym będzie dyskietka a na niej sterowniki do sata i podczas startu płytki instalacyjnej Xp wcisnąć F6 i zainstalować te sterowniki żeby można cokolwiek zrobić w menu instalacyjnym XP. Problem polega na tym ze nie mam flopa na usb zastanawiam się czy mozna to jakoś obejść, nie wiem wypalić nową płytkę z Xp i dodac tam sterowniki czy coś, kurde moze ktoś mi pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Można to obejść, wystarczy sterowniki do SATA dodać do instalki XP programem nLite. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaluzaaa Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Można to obejść, wystarczy sterowniki do SATA dodać do instalki XP programem nLite.Właśnie miałem to napisać. A w Biosie opcja ta jest w zakładce BOOT, prawdopodobnie w konfiguracji dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Jak dodać te sterowniki np. Robię obraz płyty instalacyjnej na dysku. Odpalam ten program nLite którym dodaje do obrazu płyty te sterowniki i zapisuje zmiany. Pytanie brzmi gdzie je dodac do jakiegoś folderu, czy normalnie na sam wierzch ?? Wypalam płyte czy dobrze tak będzie ???? Nowa sprawa dla mnie nie wiem czy sobię poradzę , przydałby sie jakiś obrazkowy help Druga sprawa to te sterowniki czy to będą każde do sata, jaką będą miały postać ile plików jak je szukać, kurde ciezka sprawa. Moze komuś bzie sie chciało zrobić tego helpa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Prawie cały dzień spędziłem nad moim problemem. Znalazłem cos takiego http://carlostech.wordpress.com/2007/06/13...003-nlite-cz-1/ Zrobiłem tak jak napisane i wypaliłem nową płyte instalacyjną Xp i dalej nic nie mogę zainstalować Xp na laptopie. Z moich przemyśleń wynika że znalazłem zły sterownik f6flpy32.exe Powinien mieć rozszerzenie *.oem lub *.inf i tu nie mogę tego znaleźć. Zacząłem szukać i znalazłem że muszę szukać plików od chipsetu czyli tego Mobile Intel 965 Expree Chipset Family (pełna nazwa laptopa to toshiba satelite A205-s7464 ) i nie mogę znaleźć I dalej jestem w punkcie wyjścia, z tym że wiem trochę więcej. Tak czy inaczej czekam na jakąś podpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 dostałeśes moją wiadomość przez PW ? dodaj plik IAAHCI z archiwum f32.ima.folder.rar i po problemie, sorawdzone na acerze 5220 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 jak już ktoś napisał tutaj - zobacz zakładkę BOOT w biosie :) taki numer z dyskiem miałem już kilka razy w różnych modelach (głównie HP i F-S) i za każdym razem było to jedno i to samo ustawienie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 jak już ktoś napisał tutaj - zobacz zakładkę BOOT w biosie :) taki numer z dyskiem miałem już kilka razy w różnych modelach (głównie HP i F-S) i za każdym razem było to jedno i to samo ustawienie :) Tam nic nie ma w biosie, sprawdzałem Dodałem ten sterownik nlite i nic. Qr***wa juz mam dosyć tego laptopa, co za łajza wymyśliła taki g**wniany bios w którym nic nie można ustawić niech szlag trafi tą Viste. Jak ja nie cierpię nie mieć wyboru, chcę Xp to muszę mieć viste Chyba będą musiał kupić flopa na USB jedyne i najprostsze wyjście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) Musisz coś źle robić w nLite. Ja sobie dodałem stery Sata do instalki XP (za pomocą nLite oczywiście) i wszystko pięknie działa. Ze stacją dyskietek miałem pewien problem. Otóż, owszem instalator widział sterowniki na dyskietce, ładnie je dodawał (F6 podczas instalacji), ale później nagle przestawał widzieć dyskietkę we flopie. Dlatego też zmuszony byłem zrobić sobie własną instalkę nLitem. Zajrzyj też tutaj. Edytowane 8 Stycznia 2008 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 ooo ta stronka to kopalnia wiedzy Kurde chyba wiem co źle zrobiłem nie dodałem sterowników trybu tekstowego, muszę jeszcze raz zrobić płytke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evelka01 Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 hej ja równiez mam taki problem, stwożyłam mix zXP oraz sterownikiem iachci, tylko ze obraz który mi wydał nLite zapisywało w rar wiec stwierdziłam ze wykasuje *rar i zapisze mi własciwie, ale nie zapisało w zadnym programie. Nie wiem gdzie jest bład juz sie bardzo wk***** moze mi ktos pomóc ....... :damage_wall: :damage_wall: :damage_wall: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...