Skocz do zawartości
Dziuby

Toshiba Satelite A205-s7464

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dziwny kłopot nie mogę zmienić systemu z Visty na Xp (laptop kupiony w stanach satelite A205-s7464 )

tz

Odpalam laptopa z płytki instalacyjnej winXp i po menu powitalnym wyświetla mi komunikat brak zainstalowanych dysków twardych, oczywiście dysk jest bo vista działa normalnie, nie wiem co z tym zrobić

Może ktoś mi pomóc :D

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam dziwny kłopot nie mogę zmienić systemu z Visty na Xp (laptop kupiony w stanach satelite A205-s7464 )

tz

Odpalam laptopa z płytki instalacyjnej winXp i po menu powitalnym wyświetla mi komunikat brak zainstalowanych dysków twardych, oczywiście dysk jest bo vista działa normalnie, nie wiem co z tym zrobić

Może ktoś mi pomóc :D

Zintegruj z płytka sterowniki do SATA albo: Disable SATA at the BIOS ;)

Edytowane przez kaluzaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polatałem trochę po sieci i wiem troche

Muszę mieć flopa na usb w którym będzie dyskietka a na niej sterowniki do sata i podczas startu płytki instalacyjnej Xp wcisnąć F6 i zainstalować te sterowniki żeby można cokolwiek zrobić w menu instalacyjnym XP.

Problem polega na tym ze nie mam flopa na usb zastanawiam się czy mozna to jakoś obejść, nie wiem wypalić nową płytkę z Xp i dodac tam sterowniki czy coś,

kurde moze ktoś mi pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dodać te sterowniki

np.

Robię obraz płyty instalacyjnej na dysku.

Odpalam ten program nLite którym dodaje do obrazu płyty te sterowniki i zapisuje zmiany. Pytanie brzmi gdzie je dodac do jakiegoś folderu, czy normalnie na sam wierzch ??

Wypalam płyte

czy dobrze tak będzie ????

Nowa sprawa dla mnie nie wiem czy sobię poradzę , przydałby sie jakiś obrazkowy help

Druga sprawa to te sterowniki czy to będą każde do sata, jaką będą miały postać ile plików jak je szukać, kurde ciezka sprawa.

Moze komuś bzie sie chciało zrobić tego helpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie cały dzień spędziłem nad moim problemem.

Znalazłem cos takiego

http://carlostech.wordpress.com/2007/06/13...003-nlite-cz-1/

Zrobiłem tak jak napisane i wypaliłem nową płyte instalacyjną Xp i dalej nic nie mogę zainstalować Xp na laptopie.

Z moich przemyśleń wynika że znalazłem zły sterownik f6flpy32.exe

Powinien mieć rozszerzenie *.oem lub *.inf i tu nie mogę tego znaleźć.

Zacząłem szukać i znalazłem że muszę szukać plików od chipsetu czyli tego Mobile Intel 965 Expree Chipset Family

(pełna nazwa laptopa to toshiba satelite A205-s7464 ) i nie mogę znaleźć

I dalej jestem w punkcie wyjścia, z tym że wiem trochę więcej.

Tak czy inaczej czekam na jakąś podpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już ktoś napisał tutaj - zobacz zakładkę BOOT w biosie :) taki numer z dyskiem miałem już kilka razy w różnych modelach (głównie HP i F-S) i za każdym razem było to jedno i to samo ustawienie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już ktoś napisał tutaj - zobacz zakładkę BOOT w biosie :) taki numer z dyskiem miałem już kilka razy w różnych modelach (głównie HP i F-S) i za każdym razem było to jedno i to samo ustawienie :)

Tam nic nie ma w biosie, sprawdzałem

Dodałem ten sterownik nlite i nic.

Qr***wa juz mam dosyć tego laptopa, co za łajza wymyśliła taki g**wniany bios w którym nic nie można ustawić niech szlag trafi tą Viste.

Jak ja nie cierpię nie mieć wyboru, chcę Xp to muszę mieć viste

Chyba będą musiał kupić flopa na USB jedyne i najprostsze wyjście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz coś źle robić w nLite. Ja sobie dodałem stery Sata do instalki XP (za pomocą nLite oczywiście) i wszystko pięknie działa. Ze stacją dyskietek miałem pewien problem. Otóż, owszem instalator widział sterowniki na dyskietce, ładnie je dodawał (F6 podczas instalacji), ale później nagle przestawał widzieć dyskietkę we flopie. Dlatego też zmuszony byłem zrobić sobie własną instalkę nLitem.

Zajrzyj też tutaj.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej ja równiez mam taki problem, stwożyłam mix zXP oraz sterownikiem iachci, tylko ze obraz który mi wydał nLite zapisywało w rar wiec stwierdziłam ze wykasuje *rar i zapisze mi własciwie, ale nie zapisało w zadnym programie. Nie wiem gdzie jest bład juz sie bardzo wk***** moze mi ktos pomóc ....... :damage_wall: :damage_wall: :damage_wall: :damage_wall: :damage_wall: :damage_wall: :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi