Skocz do zawartości
klami85

Mobo + E2160 + Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przesiadam się z AM2 na intela. Dodam, że intela nigdy nie miałem, więc proszę o opinie i sugestie co do tej konfiguracji:

Reszta zestawu pozostaje taka jak w sigu.

Chcę kupić coś takiego:

- E2160 - zamierzam go używać na co dzień w okolicach 3,2 GHz - ok 250zł

- AC Freezer - ok 60zł lub Scythe Mugen - ok 150zł

- ABIT IP35-E - ok 320zł lub ABIT IP35 - ok 380zł

- 2x1GB Patriot LLK 800MHz@1000MHz - ok 190zł lub 4x1GB Patriot LLK 800MHz@1000MHz - 380zł

Suma tańszego zestawu z 2GB RAM: 820zł

Suma droższego zestawu z 2GB RAM: 970zł

Pytania:

1. Czy lepiej wziąć tańszą opcję, a za resztę kasy wziąć 4GB RAM? Czy może droższą wersję, ale z 2GB RAM, a później ewentualnie dołożyć RAMu?

2. Skoro proca będę kręcił tylko do 3,2GHz to czy jest jakikolwiek sens dopłacać do Scythe Mugen, AC Freezer powinien dać radę.

3. Obudowę mam dobrze wentylowaną, czy zatem jest sens dopłacać do wersji MoBo z lepszym chłodzeniem, skoro nie zamierzam jej jakoś strasznie katować.

4. Może zaproponujecie jakiś innych skład za podobną cenę oparty na tym samym procu.

Do wydania 1000zł

Dzięki za wszelkie sugestie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytka Foxconn, ram 2x1gb, moze być ten polecony przez stolare, odradzam Ci tylko A-date Extreme, osobiscie sie przejechałem na tych kostkch:/ Co do coolerka wydaje mi sie, że lepiej kupić AC Freezera, powinien spokojnie wystarczyć. Mam go u siebie i ciesze sie, że nie kupiłem czegoś mocniejszego bo tylko szkoda by było kasy, co najwyzej wymień paste na jakaś lepszą...

Edytowane przez SinRock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM zamówiłem w końcu taki jak radziliście: KLIK

MoBo jednak FOXCONN P35A-S - potrzebny mi RAID, a i stary COM się przyda do programatora... :)

Jeszcze się zastanawiam nad coolerem! Co radzicie pośredniego między Freezerem, a Scythe Mugen?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Freezer spokojnie starczy. Do niedawna miałem procka puszczonego tak jak w podpisie i do tego napięcie na nim 1,5V i Freezer dawał jakoś temu radę. Max temp jaką osiągnąłem na procku według CoreTempa to było coś w okolicy 75st. C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi