DejaVuu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Witam Od Lipca jestem posiadaczem dysku SEAGATE 320GB ST3320620AS SATA II 16MB . Mój problem tkwi w głośnej pracy dysku, jest to bardzo denerwujące. Podczas uruchomienia obojętnie jakiego programu dysk wydaje z siebie chrobotanie (mieli cały czas równomiernie) Wszystkie testy w hd tune są pozytywne. Jak myślicie co to może być ? Poniżej przedstawiam test w hd Tune Czy wynik jest w normie ? Edytowane 5 Stycznia 2008 przez DejaVuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity120 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Te seagte niestety są głośne i nic już na to nie poradzisz. Wrzuć jeszcze odczyt smarta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Proszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 A wyobraź sobie, że niektórzy użytkownicy piszą, że nie jest wcale taki głośny :lol: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 to jest demon ... ale głośnej pracy jak ktoś uważa go za cichy dysk to chyba czas udać sie do lekarza :) ale mi wydaje sie ze on podczas odczytu muli :] + hałasuje tak chyba niepowinno być. Co myślicie jak bym go oddał na gware ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Jak mocno zawaliłeś dysk i czy od lipca robiłeś defragmentacje? Partycję systemową tak raz na miesiąc wypada polecieć. Co do głośności, to spróbuj pomyśleć nad innym montażem w obudowie. Na forum jest o tym... hmm chyba większość tematów w dziale z dyskami :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Defragmentacji nie robiłem ale z tydzień temu postawiłem dopiero nowy system i za każdym razem tak samo jest jak mielił tak mieli Dysk jest podzielony na 3 partycje z czego systemowa to 40 GB i zapełniona jest w 40 % reszta tak samo. Nie wiem czy czasami nie tracę jeszcze na wydajności. A jak wygląda ten wykres ? Pozdro :) Edytowane 5 Stycznia 2008 przez DejaVuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Tzn wykres byłby super dyby nie te dziurzyska :P Sprawdź, czy żaden inny program ci dysku nie używa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 czy do testu powinienem wyłączyć avasta ? :) bo zawsze działa w tle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Tak. A najlepiej, zupełnie przy okazji... zamien go na cos lepszego ;) Pomysl, ktore z programow moga sobie cos w trakcie testow doczytywac, zapisywac, sprawdzac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 mam ten sam dysk tylko mam go troche dłuzej tak wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) U mnie chyba jest cos nie tak po wyłączeniu nawet wszystkich zbędnych aplikacji transfer już na początku spad. A podczas jak pokazują sie te kropi niemiłosiernie mieli :) Tak samo masz ? może jednak pójdzie na gwarancje. Jeszcze raz zapodam screana z testu. I jak ? :? *Jacek A co w zamian polecasz ? Edytowane 6 Stycznia 2008 przez DejaVuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sizeer Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Racja, mam ten dysk i jest strasznie głośny, chodzi jak szlifierka kątowa na wolnym biegu <_< Myślałem o wymianie na Samsung Spinpoint F1 HD322HJ ale nigdzie go nie można kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ja w zamian polecam ST3250410AS 1 talerzowy 250GB, bardzo cichutki. Lub dwu talerzowy 500GB ST350032AS http://allegro.pl/item288881299_seagate_50..._promocja_.html ponoć trochę głośniejszy, ale do 320GB mu daleko :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Czy taka głośna praca podlega gwarancji ? Uznają mi to ? ciągłe chrobotanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Mnie również tak głośno chrupie ale nie cały czas ja do tego słysze świst Jest to najgłośniejszy element całego kompa . Zastanawiam sie nad wymiana albo Home made wyciszenie obudowa z cd-romu + APP maty bitumiczne. Raczej głośność nie podlega gwarancji ale możesz spróbować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) w spoczynku on nie chrupie ale np jak załaduje photoshopa to niemiłosiernie mieli danymi (przez to wydaje mi sie ze komp muli cały) gdbym nie słyszał tego chrupotania to chyba by było wszystko ok . Edytowane 6 Stycznia 2008 przez DejaVuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Teraz robie defragmentacje O&O Defrag 10 Professional Edition i zobaczymy jakie wyniki będą przed i po. Jak się skończy zapodam fotkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 No nie. Na wyniki testu nie ma wpływu defragmentacja plikow. Napisałem - powyłączaj co sie da i zrob test. A poza tym, po co sie tak fatygowac? By miec zrzut z ładnym wykresem? Bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) mam podobną sytuację z WD1600AAJS też chrupie podczas operacji :/ fajnie że wg. producenta ten dysk to: Fast Cool Quiet Co poradzić :/ Dodam tylko że dysk jest nowy ma 12h działania dopiero w SMARCIE naliczone ;/ Edytowane 6 Stycznia 2008 przez miver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Tak. A najlepiej, zupełnie przy okazji... zamien go na cos lepszego ;) Pomysl, ktore z programow moga sobie cos w trakcie testow doczytywac, zapisywac, sprawdzac. Co polecasz ? :) Wydaje mi się że den dysk pracuje wolno (może przez te chrupanie) ale chyba coś nie jest tak Jutro zamierzam zrobić skrzynkę bitumiczną http://forum.dzikie.net/index.php?action=s...at&id=17759 Czy takie coś sprawdzi się w moim przypadku ? nie ugotuje twardziela (jak będzie zamknięty szczelnie w tej skrzynce) ? nie potrzeba żadnego dodatkowego chłodzenia ?:) Pozdro Edytowane 6 Stycznia 2008 przez DejaVuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sizeer Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Ogólnie jak ludzie mówią że cos jest: ciche to znaczy że jest niemiełosiernie głośne bardzo ciche to głośne nie słychać dźwieku to ciche. Edytowane 6 Stycznia 2008 przez pml83@tlen.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 ... Jutro zamierzam zrobić skrzynkę bitumiczną http://forum.dzikie.net/index.php?action=s...at&id=17759 Czy takie coś sprawdzi się w moim przypadku ? nie ugotuje twardziela (jak będzie zamknięty szczelnie w tej skrzynce) ? nie potrzeba żadnego dodatkowego chłodzenia ?:) Pozdro Ja miałem w 2 skrzynkach 2x160GB (wersja gruba i cienka) Bez żadnego dodatkowego chłodzenia chodziły w zatokach 5"(skrzynia>>odstęp>>skrzynia>>odstęp>>DVD) przez 1,5roku i dyskom nic się nie stało. Najwyższa temperatura jaką zanotowałem na grubej wersji to 48st w letnie upały :P. Teraz mam 2x250GB w tych samych skrzynkach i temperaturkę mam aktualnie: 34st i 36st :) Dla potomnych napiszę, że postarajcie się dobrze zaizolować klej z MAT APP w pobliżu dysku, bo jak otworzyłem skrzynie po 1,5 roku to dysk na niektórych krawędziach bocznych miał troszkę ciągnącego się kleju ;). Z czasem w wyniku tych 40 stopni się jakoś dziwnie porozlewał :P. Ale wytłumienie BOSKIE jak za taką kasę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zdenerwowałem się i zadzwoniłem do arche gdzie kupiłem dysk :) Serwisant powiedział mi ze dysk bez problemu mogę odesłać do seagata i albo wymienią na nowy albo dadzą ekspertyzę maxymalnie ma to trwać do 7 dni. Zobaczymy zaraz wypełniam druk i wyśle jutro dysk. Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Wypełniasz jakiś druk od Seagatea? Czy od sklepu i sklep odeśle do Seagatea? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Wystarczy wypełnić formularz. Żadnych papierów swoich nie dajesz tylko na stronie ich wpisujesz nr seryjny dysku i patrzysz czy posiada jeszcze gwarancje, tylko tyle wiem :) Zresztą masz linka i działaj ja pod wieczór dopiero będę to robił link Pozdro Edytowane 10 Stycznia 2008 przez DejaVuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Witam Jednak dysku nie wysłałem jeszcze na gwarancje ale co wczoraj z nim przeżyłem skłania mnie aby oddać go jednak na gwarancje. Po wyciągeniciu twardziele i kolejnym podłączeniu zostały usuniete wszystkie partycje. Jakimś cude udało mi po wielogodzinnych męczarniach odzyskac i przywrócić partycje. Mniejsza o to :) Zauważyłem również że w dysku jak by coś buło lużne. Czy to normalne ? Jak nim troche poruszłem to było słychac jak by cos w srodku miało luz. Dajcie znac jak to u Was wyglada żebym miał jakies podstawy to gwarancji. Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...