Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem nowy komputer i mam w nim zintegrowany dźwięk Realtek ALC-889A (ponoć jeden z lepszych). Niestety, jego jakość nie jest zadowalająca. Być może to jakaś fobia, ale zdaje mi się, że mój poczciwy stary Sound Blaster CT4830 grał lepiej. I pewnie bym go włożył do PC, ale problem w tym, że nie chce utracić wejść na głośniki i mikrofon w przednim panelu obudowy. Czy jest możliwe, aby te wejścia działały po podłączeniu karty dźwiękowej?

Wracając jeszcze do jakości dźwięku, wczoraj próbowałem włożyć starego SB do komputera i zobaczyć czy aby na pewno gra lepiej, jednakże, nie udało mi się go zmusić do grania. System go nie wykrywał. Jako że wyczytałem na jakimś forum, iż pomiędzy tymi dwoma urządzeniami konfliktu być nie powinno, sterowników nie odinstalowałem (chciałem tego uniknąć by nie robić burdelu). Czy jest możliwe, aby oba urzędzenia audio były zainstalowane na raz?

No i ostatnie pytanie, jakie są godne polecenia SBtery do 200 zł? X-FI, coś używanego? To tak na przyszłość, kiedy kasa wpadnie po zakupie kompa.

Z góry dzięki, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko będzie działać tak jak do tej pory w zależności jaka karta zostanie wybrana jako główna w systemie (nagrywanie i odtwarzanie).

Na czym testowałeś twierdząc że live grał lepiej ?

Ale gdzie to wybrać? W menadżerze urządzeń nic nowego się nie pojawiło. I co z tymi wejściami?

Jeżeli chodzi natomiast o jakość grania, to tego SBstera używałem ładnych parę lat. I po prostu teraz, jak słucham muzyki, to wydaje mi się, że na starym kompie było lepiej. Ale jak mówię, miewam czasami pewne schizy i być może wcale nie ma żadnej różnicy. Dla tego chciałem to porównać łatwo przełączając się między jedną kartą i drugą.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W panelu sterowania jest takie coś jak Dźwięki i urządzenia audio i tam na zakładce Audio można wybrać. Ale na czym konkretnie to testowałeś na jakiś głośnikach komputerowych słuchawkach ?

Na tym na czym grał także SB - Creative Cambridge Soundworks 2.1 (SW 320) i Senheissery HD 457.

Edytowane przez Macu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak swoją drogą właśnie robiłem porównanie brzmienia Realtek 883 przetwornik na płycie gł. vs. Realtek 883 -> SPDIF do przetwornik w Roland/Edirol ... z ciekawości ... jednak różnica jest niezaprzeczalna - po prostu przetwornik na płycie jest pod każdym wzgl. gorszy. Mówiąc krótko jest mniej czytelny ( dynamika[czyli "skoczność" dźwięków, "atak"], rozdzielczość [poziom odseparowania poszczególnych odgłosów i ilość detali przy zachowaniu przejrzystości], przestrzeń/stereofonia [szerzej/wężej rozlewające się dźwięki/efekty stereo] ). Dźwięk na wew. C/A (płyta gł.) był bardziej zmatowiony/zabrudzony a na zewn. C/A (Edirol) bardziej kryształowy bez "nalotu".

ps. poziom za każdym razem korygowałem - wyszło jakieś -5 dB (każdorazowe ściszanie SPDIF) ...a mimo to i tak lepiej wypadł zewnętrzny konwerter (pomimo obciętej dynamiki o te 5 dB - w sumie nic ale zawsze coś ;) )

Wnioski oczywiste (tym samym moje zdanie nt. C/A z płyt głównych niezmienne od lat) - Realtek 883 jako "układ audio" jest super (brak problemów programowych i czysty dźwięk ... czyli nie ma spaskudzonego przetwarzania zarówno w "muzyce" jak i grach DX) ale C/A na płycie miernej jakości więc lepiej zatrudnić SPDIF z Realteka + zewnętrzny DAC.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak swoją drogą właśnie robiłem porównanie brzmienia Realtek 883 przetwornik na płycie gł. vs. Realtek 883 -> SPDIF do przetwornik w Roland/Edirol ... z ciekawości ... jednak różnica jest niezaprzeczalna - po prostu przetwornik na płycie jest pod każdym wzgl. gorszy. Mówiąc krótko jest mniej czytelny ( dynamika[czyli "skoczność" dźwięków, "atak"], rozdzielczość [poziom odseparowania poszczególnych odgłosów i ilość detali przy zachowaniu przejrzystości], przestrzeń/stereofonia [szerzej/wężej rozlewające się dźwięki/efekty stereo] ). Dźwięk na wew. C/A (płyta gł.) był bardziej zmatowiony/zabrudzony a na zewn. C/A (Edirol) bardziej kryształowy bez "nalotu".

ps. poziom za każdym razem korygowałem - wyszło jakieś -5 dB (każdorazowe ściszanie SPDIF) ...a mimo to i tak lepiej wypadł zewnętrzny konwerter (pomimo obciętej dynamiki o te 5 dB - w sumie nic ale zawsze coś ;) )

Wnioski oczywiste (tym samym moje zdanie nt. C/A z płyt głównych niezmienne od lat) - Realtek 883 jako "układ audio" jest super (brak problemów programowych i czysty dźwięk ... czyli nie ma spaskudzonego przetwarzania zarówno w "muzyce" jak i grach DX) ale C/A na płycie miernej jakości więc lepiej zatrudnić SPDIF z Realteka + zewnętrzny DAC.

A czy mogę jeszcze uzyskać odp. na najważniejsze pytanie wątku? Czy jak zdeinstaluje tego Realteka, podłącze mojego starego SB, to wejścia w przednim panelu obudowy będą nadal aktywne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I powiedźcie jeszcze, czy warto taką kartę za 6 dych?

http://www.allegro.pl/item294680160_sound_...ed_okazja_.html

Bo ten stary SB może i ładnie grał, ale w Battlefieldzie potrafił złapać zadyszkę, w szczególności na high detalach dźwiękowych.

Teraz podłączyłem mojego SBka w inny port i teraz rzeczywiście wszystko działa jak należy. Dźwięk jednak lepszy. :) W zależności od potrzeb będę przełączał między urządzeniami. Jednak mimo wszystko możecie napisać, czy warto wymienić obecną kartę na tę z linka.

Pozdrawiam i dzięki za opinie i rady.

Edytowane przez Macu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak swoją drogą właśnie robiłem porównanie brzmienia Realtek 883 przetwornik na płycie gł. vs. Realtek 883 -> SPDIF do przetwornik w Roland/Edirol ... z ciekawości ... jednak różnica jest niezaprzeczalna - po prostu przetwornik na płycie jest pod każdym wzgl. gorszy. Mówiąc krótko jest mniej czytelny ( dynamika[czyli "skoczność" dźwięków, "atak"]

Attack -- time for a signal to reach full amplitude

Screen z Audio precision :

Dołączona grafika

W recenzjach na IXBT często używają tego określenia prawdopodobnie mierzalne rezultaty przekładają się na słyszalne :wink:

http://ap.com/library/at/audiotst_dec07.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi