Skocz do zawartości
LeHardi

Pamięci Ddr Cl 3 Działające Na Cl 2.5?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak się złożyło, że mam 2 x 512 mb 400 MHz Cl 2.5 i 2 x 512 400 MHz Cl 3 - w sumie 2 GB (DDR DRAM na płycie z s 939 i chipsetem KT880). Pamięci puszczone na ustawieniach auto, czerpanych z SPD ustawiają się na 333 MHz, natomiast jeżeli w tych ręcznie ustawię wartość Cl na 3 lub 2,5 całość chodzi na 400 MHz. Nie chcę bawić się w ręczne próby dopasowywania różnych parametrów pamięci, więc tylko chciałbym wiedzieć, czy puszczenie pamięci 3 na 2.5 nie spowoduje żadnych problemów - np. uszkodzenia pamięci. Przeprowadzane testy całej pamięci ustawionej na Cl 2.5 nie wykazują żadnych błędów, system na razie działa stabilnie. Jakby co zawsze mogę wrócić do Cl 3, lub do ustawień pamięci auto i częstotliwości działania pamięci 333 MHz. Czy więc, w przypadku braku problemów, można pamięć DDR oznaczoną jako Cl 3 ustawić na Cl 2.5?

--

LeHardi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że możesz. Jeśli na ustawieniu cl 2.5 komputer w grach pracuje stabilnie, nie wiesza się czy co tam to możesz tak pracować a Twój ram nie zostanie uszkodzony. Tylko sprawdź czy masz napięcie na ramie ustawione na konkretną wartość np: 2.7v. Nie może pozostać na auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że możesz. Jeśli na ustawieniu cl 2.5 komputer w grach pracuje stabilnie, nie wiesza się czy co tam to możesz tak pracować a Twój ram nie zostanie uszkodzony. Tylko sprawdź czy masz napięcie na ramie ustawione na konkretną wartość np: 2.7v. Nie może pozostać na auto.

Wszystkim dzięki wielkie za wyjaśnienia! A do Ciebie mam pytanie powodowane mą niezdrową ciekawością: dlaczego ważne jest takie właśnie ustawienie napięcia zamiast auto, i czy 2.7 to przykładowa wartość czy taka ma być konkretnie?

--

LeHardi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi