LeHardi Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Witam! Tak się złożyło, że mam 2 x 512 mb 400 MHz Cl 2.5 i 2 x 512 400 MHz Cl 3 - w sumie 2 GB (DDR DRAM na płycie z s 939 i chipsetem KT880). Pamięci puszczone na ustawieniach auto, czerpanych z SPD ustawiają się na 333 MHz, natomiast jeżeli w tych ręcznie ustawię wartość Cl na 3 lub 2,5 całość chodzi na 400 MHz. Nie chcę bawić się w ręczne próby dopasowywania różnych parametrów pamięci, więc tylko chciałbym wiedzieć, czy puszczenie pamięci 3 na 2.5 nie spowoduje żadnych problemów - np. uszkodzenia pamięci. Przeprowadzane testy całej pamięci ustawionej na Cl 2.5 nie wykazują żadnych błędów, system na razie działa stabilnie. Jakby co zawsze mogę wrócić do Cl 3, lub do ustawień pamięci auto i częstotliwości działania pamięci 333 MHz. Czy więc, w przypadku braku problemów, można pamięć DDR oznaczoną jako Cl 3 ustawić na Cl 2.5? -- LeHardi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Chyba nie widzialem uszkodzenia RAMu przez ustawienie niskiego CL... Jasne ze mozna. Skoro jest stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Oczywiście że możesz. Jeśli na ustawieniu cl 2.5 komputer w grach pracuje stabilnie, nie wiesza się czy co tam to możesz tak pracować a Twój ram nie zostanie uszkodzony. Tylko sprawdź czy masz napięcie na ramie ustawione na konkretną wartość np: 2.7v. Nie może pozostać na auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 No spokojnie. Swego czasu miałem kość 333 2.5 i 400 3.0. Obydwie chodziły na 400 2.5 prawie 2 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeHardi Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Oczywiście że możesz. Jeśli na ustawieniu cl 2.5 komputer w grach pracuje stabilnie, nie wiesza się czy co tam to możesz tak pracować a Twój ram nie zostanie uszkodzony. Tylko sprawdź czy masz napięcie na ramie ustawione na konkretną wartość np: 2.7v. Nie może pozostać na auto. Wszystkim dzięki wielkie za wyjaśnienia! A do Ciebie mam pytanie powodowane mą niezdrową ciekawością: dlaczego ważne jest takie właśnie ustawienie napięcia zamiast auto, i czy 2.7 to przykładowa wartość czy taka ma być konkretnie? -- LeHardi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 bo płytka może Ci zwiekszać v na Auto. Tajmingi dajesz na sztywno bo jest stabilniej. U mnie cl 2,5 na cl 2 od X lat łaski nie robią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...