Skocz do zawartości
jarlaxle

3gb Ramu W 2 Różnych Kościach Na Dual Channel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam właśnie zamiar sprowadzić sobie Dell'a Vostro 1500 z UK ( US okazało się chwilowo nieosiągalne) i natrafiłem na coś, co mnie zaciekawiło. Mianowicie przy konfiguracji tego lapka możemy wybrać 2, 3 lub 4GB w Dual Channelu - obrazek poniżej.

Dołączona grafika

Moje pytanie jest następujące: jak, przy 3GB w 2 różnych kościach (1x 1GB i 1x 2GB) możemy uzyskać Dual Channel?

Pozdrawiam

Edytowane przez jarlaxle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam właśnie zamiar sprowadzić sobie Dell'a Vostro 1500 z UK ( US okazało się chwilowo nieosiągalne) i natrafiłem na coś, co mnie zaciekawiło. Mianowicie przy konfiguracji tego lapka możemy wybrać 2, 3 lub 4GB w Dual Channelu - obrazek poniżej.

Dołączona grafika

Moje pytanie jest następujące: jak, przy 3GB w 2 różnych kościach (1x 1GB i 1x 2GB) możemy uzyskać Dual Channel?

Pozdrawiam

nie ;] kości muszą miec taką samą pojemność ;]

Edytowane przez lamer00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, rzeczywiście @ifrin, czyli to jednak nie jest żaden trick, tylko to tak może działać. Vostro 1500 też jest na PM965, więc myślę, że wszystko powinno być ok. Nie mniej jednak, nadal nie wiem jak to możliwe ;p

>>> EDIT <<<

@ifrin, mam takie pytanie: zostawiłeś w ogóle plik stronicowania, czy całość przerzuciłeś na RAM skoro tyle go masz.

Edytowane przez jarlaxle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet na pradawnym sockecie A, można było stworzyć dual z dwóch różnych pojemnościowo kości.

Te że system raportuje że jest dual nie znaczy że jest np. dla 100% pamięci ... a jeśli jest dla 100% pamięci to jakim cudem? Może producenci mogą zrobić jakoś dual channel z jednej kości a aby ten tryb uaktywnić trzeba mieć po prostu dwa "byle jakie" moduły (wymuszenie na konsumencie zakupu dodatkowych kości). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wiki (pl) pisza bajki. Do dual channel - jak sama nazwa wskazuje - polega na podwojeniu przepustowosci poprzez dwa oddzielne 64biotowe kanały. Rozmiar zainstalowanych pamieci ani ilosc kosci nie maja NIC do rzeczy.

Specjalisci z coniektorych sa niezli ;) , dual dla "nie 100% pamieci" i dual z jednej kosci rządzi :lol: . A co crossfire to moze musza byc dwie grafy bo tak jest na wiki, a zeby zrobi krzyzyk (cross) trzeba 2 kresek (kart) ;) ?

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wiki (pl) pisza bajki. Do dual channel - jak sama nazwa wskazuje - polega na podwojeniu przepustowosci poprzez dwa oddzielne 64biotowe kanały. Rozmiar zainstalowanych pamieci ani ilosc kosci nie maja NIC do rzeczy.

hmmm u mnie DC nie śmiga na 2x512 GoodRam jedne na D9 a drugie bóg wie na czym ;] wysypuje blue screeny ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedziałeś, że rozmiar ani ilość kostek niema nic do rzeczy, a u mnie mimo takich samych pojemności nie działa tylko przez to że kości na których są oparte pamięci nie są takie same ;]

To ze producent biosu/plyty/pamieci nie potrafi poprawnie wykonac swojej pracy to juz nie moja wina. Zreszta teoria a praktyka, domyslam sie ze rozrozniasz te dwa pojecia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze producent biosu/plyty/pamieci nie potrafi poprawnie wykonac swojej pracy to juz nie moja wina. Zreszta teoria a praktyka, domyslam sie ze rozrozniasz te dwa pojecia?

Tak rozróżniam ... płytka i bios jest dobry :/ sprawdzałem na innych pamiątkach i śmigają w DC :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już jestem w temacie to może zrobię mały OT. Czy opłaca się przerzucić cały plik stronicowania na ram, skoro jest go aż 3GB? I jakie programy najwięcej zyskają przy takiej jego ilości? Laptop głównie do pracy biurowej, ale ze względu na swoje specyfikacje (C2D T7250 2,0ghz, 3gb ram, 8600m gt, 160gb 5400rpm dysk) będzie też dosyć często używany do gier - pozbywam się stacjonarki.

Jedyną moją bolączką jest ten dysk, gdyż chciałem dostać 200GB 7200rpm, ale Dell nie ma go obecnie w sprzedaży w UK :(

Edytowane przez jarlaxle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalisci z coniektorych sa niezli ;) , dual dla "nie 100% pamieci" i dual z jednej kosci rządzi :lol: . A co crossfire to moze musza byc dwie grafy bo tak jest na wiki, a zeby zrobi krzyzyk (cross) trzeba 2 kresek (kart) ;) ?

Wytłumacz jak fizycznie działa dual channel kiedy masz dwie kości po 512 MB i jedną 1024. W ogóle masz zielone pojęcie jak dual channel funkcjonuje ? :lol:

ps. i zobacz też do słowników wyrazów może obcych/słownika języka polskiego (:P) co oznacza pojęcie: "może" ... ew. "domysł" :lol:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już jestem w temacie to może zrobię mały OT. Czy opłaca się przerzucić cały plik stronicowania na ram, skoro jest go aż 3GB? I jakie programy najwięcej zyskają przy takiej jego ilości? Laptop głównie do pracy biurowej, ale ze względu na swoje specyfikacje (C2D T7250 2,0ghz, 3gb ram, 8600m gt, 160gb 5400rpm dysk) będzie też dosyć często używany do gier - pozbywam się stacjonarki.

Jedyną moją bolączką jest ten dysk, gdyż chciałem dostać 200GB 7200rpm, ale Dell nie ma go obecnie w sprzedaży w UK :(

Nie opłaca się ;-)

nie wiem co zyskuje, aplikacje typu cad, photoshop i ogólnie to gry !;)

Edytowane przez hauti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi