jarlaxle Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 (edytowane) Witam Mam właśnie zamiar sprowadzić sobie Dell'a Vostro 1500 z UK ( US okazało się chwilowo nieosiągalne) i natrafiłem na coś, co mnie zaciekawiło. Mianowicie przy konfiguracji tego lapka możemy wybrać 2, 3 lub 4GB w Dual Channelu - obrazek poniżej. Moje pytanie jest następujące: jak, przy 3GB w 2 różnych kościach (1x 1GB i 1x 2GB) możemy uzyskać Dual Channel? Pozdrawiam Edytowane 24 Stycznia 2008 przez jarlaxle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer00 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 (edytowane) Witam Mam właśnie zamiar sprowadzić sobie Dell'a Vostro 1500 z UK ( US okazało się chwilowo nieosiągalne) i natrafiłem na coś, co mnie zaciekawiło. Mianowicie przy konfiguracji tego lapka możemy wybrać 2, 3 lub 4GB w Dual Channelu - obrazek poniżej. Moje pytanie jest następujące: jak, przy 3GB w 2 różnych kościach (1x 1GB i 1x 2GB) możemy uzyskać Dual Channel? Pozdrawiam nie ;] kości muszą miec taką samą pojemność ;] Edytowane 24 Stycznia 2008 przez lamer00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ifrin Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 nie ;] kości muszą miec taką samą pojemność ;]Nie muszą, mam w swoim laptopie 2Gb+1Gb i działają w dualu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarlaxle Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Heh, rzeczywiście @ifrin, czyli to jednak nie jest żaden trick, tylko to tak może działać. Vostro 1500 też jest na PM965, więc myślę, że wszystko powinno być ok. Nie mniej jednak, nadal nie wiem jak to możliwe ;p >>> EDIT <<< @ifrin, mam takie pytanie: zostawiłeś w ogóle plik stronicowania, czy całość przerzuciłeś na RAM skoro tyle go masz. Edytowane 25 Stycznia 2008 przez jarlaxle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer00 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 :blink: pierwszy raz się z czymś takim spotykam, zawsze mi tłukli do głowy że musi być ta sama pojemność :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Nawet na pradawnym sockecie A, można było stworzyć dual z dwóch różnych pojemnościowo kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Nawet na pradawnym sockecie A, można było stworzyć dual z dwóch różnych pojemnościowo kości.Te że system raportuje że jest dual nie znaczy że jest np. dla 100% pamięci ... a jeśli jest dla 100% pamięci to jakim cudem? Może producenci mogą zrobić jakoś dual channel z jednej kości a aby ten tryb uaktywnić trzeba mieć po prostu dwa "byle jakie" moduły (wymuszenie na konsumencie zakupu dodatkowych kości). Edytowane 25 Stycznia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ifrin Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 @ifrin, mam takie pytanie: zostawiłeś w ogóle plik stronicowania, czy całość przerzuciłeś na RAM skoro tyle go masz.Tak, mam nadal plik stronicowania. http://en.wikipedia.org/wiki/Dual-channel_architecture Dual-channel architecture - Wikipedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 (edytowane) Na wiki (pl) pisza bajki. Do dual channel - jak sama nazwa wskazuje - polega na podwojeniu przepustowosci poprzez dwa oddzielne 64biotowe kanały. Rozmiar zainstalowanych pamieci ani ilosc kosci nie maja NIC do rzeczy. Specjalisci z coniektorych sa niezli ;) , dual dla "nie 100% pamieci" i dual z jednej kosci rządzi :lol: . A co crossfire to moze musza byc dwie grafy bo tak jest na wiki, a zeby zrobi krzyzyk (cross) trzeba 2 kresek (kart) ;) ? Edytowane 26 Stycznia 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer00 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Na wiki (pl) pisza bajki. Do dual channel - jak sama nazwa wskazuje - polega na podwojeniu przepustowosci poprzez dwa oddzielne 64biotowe kanały. Rozmiar zainstalowanych pamieci ani ilosc kosci nie maja NIC do rzeczy. hmmm u mnie DC nie śmiga na 2x512 GoodRam jedne na D9 a drugie bóg wie na czym ;] wysypuje blue screeny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarlaxle Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Czyli z czystym sercem mogę zamawiać tego lapka z 3GB ramu? Obecnie siedzę na 1GB, więc odczuję w ogóle dużą różnicę w pracy w windzie? W grach powinno to nieco dać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Tak. Pamięci bez problemu będą działać w Dualu w konfiguracji 1x1GB +1x2GB. Różnica będzie ,bo przepustowość jest większa ,no i 3 GB ramu robi swoje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 hmmm u mnie DC nie śmiga na 2x512 GoodRam jedne na D9 a drugie bóg wie na czym ;] wysypuje blue screeny ;] A co to ma do rzeczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer00 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 A co to ma do rzeczy? powiedziałeś, że rozmiar ani ilość kostek niema nic do rzeczy, a u mnie mimo takich samych pojemności nie działa tylko przez to że kości na których są oparte pamięci nie są takie same ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 powiedziałeś, że rozmiar ani ilość kostek niema nic do rzeczy, a u mnie mimo takich samych pojemności nie działa tylko przez to że kości na których są oparte pamięci nie są takie same ;] To ze producent biosu/plyty/pamieci nie potrafi poprawnie wykonac swojej pracy to juz nie moja wina. Zreszta teoria a praktyka, domyslam sie ze rozrozniasz te dwa pojecia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer00 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 To ze producent biosu/plyty/pamieci nie potrafi poprawnie wykonac swojej pracy to juz nie moja wina. Zreszta teoria a praktyka, domyslam sie ze rozrozniasz te dwa pojecia? Tak rozróżniam ... płytka i bios jest dobry :/ sprawdzałem na innych pamiątkach i śmigają w DC :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 lamer00- daj sobie jeszcze na wstrzymanie z rok czasu, czytaj forum uwaznie, nie komentuj nic bo smiecisz i udowadniasz ludziom ze twoj nick nie jest z przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarlaxle Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 (edytowane) Skoro już jestem w temacie to może zrobię mały OT. Czy opłaca się przerzucić cały plik stronicowania na ram, skoro jest go aż 3GB? I jakie programy najwięcej zyskają przy takiej jego ilości? Laptop głównie do pracy biurowej, ale ze względu na swoje specyfikacje (C2D T7250 2,0ghz, 3gb ram, 8600m gt, 160gb 5400rpm dysk) będzie też dosyć często używany do gier - pozbywam się stacjonarki. Jedyną moją bolączką jest ten dysk, gdyż chciałem dostać 200GB 7200rpm, ale Dell nie ma go obecnie w sprzedaży w UK :( Edytowane 28 Stycznia 2008 przez jarlaxle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 (edytowane) Na wiki (pl) pisza bajki. Do dual channel - jak sama nazwa wskazuje - polega na podwojeniu przepustowosci poprzez dwa oddzielne 64biotowe kanały. Rozmiar zainstalowanych pamieci ani ilosc kosci nie maja NIC do rzeczy. Specjalisci z coniektorych sa niezli ;) , dual dla "nie 100% pamieci" i dual z jednej kosci rządzi :lol: . A co crossfire to moze musza byc dwie grafy bo tak jest na wiki, a zeby zrobi krzyzyk (cross) trzeba 2 kresek (kart) ;) ? Wytłumacz jak fizycznie działa dual channel kiedy masz dwie kości po 512 MB i jedną 1024. W ogóle masz zielone pojęcie jak dual channel funkcjonuje ? :lol: ps. i zobacz też do słowników wyrazów może obcych/słownika języka polskiego (:P) co oznacza pojęcie: "może" ... ew. "domysł" :lol: Edytowane 28 Stycznia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 (edytowane) Skoro już jestem w temacie to może zrobię mały OT. Czy opłaca się przerzucić cały plik stronicowania na ram, skoro jest go aż 3GB? I jakie programy najwięcej zyskają przy takiej jego ilości? Laptop głównie do pracy biurowej, ale ze względu na swoje specyfikacje (C2D T7250 2,0ghz, 3gb ram, 8600m gt, 160gb 5400rpm dysk) będzie też dosyć często używany do gier - pozbywam się stacjonarki. Jedyną moją bolączką jest ten dysk, gdyż chciałem dostać 200GB 7200rpm, ale Dell nie ma go obecnie w sprzedaży w UK :( Nie opłaca się ;-) nie wiem co zyskuje, aplikacje typu cad, photoshop i ogólnie to gry !;) Edytowane 1 Lutego 2008 przez hauti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...