Skocz do zawartości
Kirk42

4gb Ramu 2x2gb Czy 4x1gb

Rekomendowane odpowiedzi

Teoretycznie to prawda, ale w praktyce produkowane obecnie 2gb kości ramu słabo się kręcą. Z kolei starsze chipsety mają problemy z obsługą 4 kości czasami i oc jest przez nie ograniczane, a czasem nawet są problemy ze stabilnością (ale ja nie jestem w stanie powiedzieć jak bardzo bo po prostu nie wiem. Możliwe, że konfiguracja 2x2 robiłaby takie same problemy, ale nie mam pojęcia, bo nigdzie o tym nie czytałem.), ale już na przykład Intel P31 G33 P35 i X38 bez problemu radzi sobie z 4 kostkami po 1GB i w takim wypadku jest to na 100% lepszy pomysł.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam teraz przy dzielniku auto (chyba 1:1.2) proca puszczonego na 3100mhz a ram na 930mhz

4-5-4-15 2.1v takie jak zaleca producent.

Czy to dużo to nie wiem ale już wyżej się nie mogę przebić na tym dzielniku aby kręcić proca i ram.

Przy 1:1 proc lata jak ta lala wyżej.Nie mam pojęcia jak by było przy 2x1gb ale ram jest bardzo "ściśnięty" mało miejsca może z 2mm między kośćmi i bardzo się grzeją.

Gdybym teraz kupował to właśnie ze względu na temperaturę kupił bym 2x2gb.

W wolnej chwili pokombinuję z timingami i pobawię się 2x1 aby porównać wyniki.

Może uda mi się skombinować 2x2 do testów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi 4x1GB Goodram Pro 900 śmiga aż miło :D

500MHz 4-4-4 lub 600MHz 5-5-4 to nie problem :D x2

jeśli to wynik na Intelu to ładnie na cl 5 , jakie v na cl4 i cl5 jeśli mozna wiedzieć.

edit : juz widzę że na intelu :D

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam teraz przy dzielniku auto (chyba 1:1.2) proca puszczonego na 3100mhz a ram na 930mhz

4-5-4-15 2.1v takie jak zaleca producent.

Czy to dużo to nie wiem ale już wyżej się nie mogę przebić na tym dzielniku aby kręcić proca i ram.

Przy 1:1 proc lata jak ta lala wyżej.Nie mam pojęcia jak by było przy 2x1gb ale ram jest bardzo "ściśnięty" mało miejsca może z 2mm między kośćmi i bardzo się grzeją.

Gdybym teraz kupował to właśnie ze względu na temperaturę kupił bym 2x2gb.

W wolnej chwili pokombinuję z timingami i pobawię się 2x1 aby porównać wyniki.

Może uda mi się skombinować 2x2 do testów.

stary o czym ty rozmawiasz ??

mowiłem że zależnosc CPU/FSB/RAM liczy sie najbardziej

niesteyty przy Twoich ustawieniach to i najtansze ramki beda leciec jak szalone

pozdrówki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od płyty. Na większości płyt 2x2 GB będzie się lepiej sprawiać. Jednakże, są płyty, dla który 2x2 GB czy 4x1 GB to wsio ryba jeśli chodzi o stabilność. Przykład: P5B Del / Commando / P5K-E / MSI P35 Platinum itp..

Zalety 4x1 GB nad 2x2 GB:

4x1

+ Lepsze OC (można zapakować w końcu Microny D9 i jazda :wink:)

+ Minimalnie lepsza przepustowość (przy tych samych ustawieniach 4x1 i 2x2)

- Trudniej odprowadzić ciepło

- Kompatybilność z niektórymi płytami

2x2

+ Możliwość upchnięcia 8 GB :wink:

+ Lepsza kompatybilność

+ Mniej ciepła do odprowadzenia

- Mniejsze OC

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od płyty. Na większości płyt 2x2 GB będzie się lepiej sprawiać. Jednakże, są płyty, dla który 2x2 GB czy 4x1 GB to wsio ryba jeśli chodzi o stabilność. Przykład: P5B Del / Commando / P5K-E / MSI P35 Platinum itp..

stabilnosc po OC czy na dev,teraz mam AB9 i przy 2x1GB 667Mhz@ 1065Mhz 5-5-4-12 2.1V, przy 4x1GB DDR2 nawet 1000mhz nie zrobia,na jaka plyte zmienic? zeby te 1000 zrobic

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przepustowośc jest troche gorsza na 4x1 niz 2x1 około 200MB/sek w Evereście.

Ma ktos 4x1 GB na płycie DFI P35 , jak z OC przy 4gb na tych płytach idą cl5 ładnie ?

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stabilnosc po OC czy na dev,teraz mam AB9 i przy 2x1GB 667Mhz@ 1065Mhz 5-5-4-12 2.1V, przy 4x1GB DDR2 nawet 1000mhz nie zrobia,na jaka plyte zmienic? zeby te 1000 zrobic

Mowa o OC.

Polecałbym najlepszą mobo świata - P5B Deluxe :D

U mnie przepustowośc jest troche gorsza na 4x1 niz 2x1 około 200MB/sek w Evereście.

Ma ktos 4x1 GB na płycie DFI P35 , jak z OC przy 4gb na tych płytach idą cl5 ładnie ?

Widocznie twoja płyta ma dziwny strap, bo w teorii nawet 4x1 nie ma prawa być wolniejsze od 2x1 / 2x2, a to za sprawą 4 Bank Interleave :wink:

DFI P35 b. nie lubi 4 kości, tak było u mnie :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowisz masz:(dotyczy 2x 1GB jak i 4 x1GB)

zabawa z Phase adjust settings -> nie wiem ale w DFI( jest taka opcja;) daje różne wyniki w stabilnośi,o dczycie i zapisie włącznie

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie tez miałem problem przy 4 kosciach na DFI bloodzie max 429 na cl4 special ops a juz na 2x1 miałem 460 cl4 bez zmiany napiec ale mostek pracował tylko 1,5v

a na 1,7v na mostku pamieci bez wiekszego problemu poszły juz na 510 cl 5 przy 2x1 nie miałem okazji juz potestowac na 4x1

swoja droga co polecicie z pamieci 2x2 aby poszły przynajmnej 550 cl 5

myslałem o patriotach llk ocz reaper obydwie na 400(800) albo o repear X 500(1000) cenowo w okolicy do 500 zł z lekkimi odchyłkami

wiem ze troszeczke lepiej sie orientujeci odemnie co do kosci uzytych w pameciach oraz ich podatnosc na Oc dlatego terz was prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie LLk 4x1 robiły 1050 na 2,3V przy 5,5,5,15 bez problemów.

A u mnie 2x2 G.Skill PQ 1000 robią 1100 5-5-5 na 2.1V full stable...

Teraz O/C 2x2 i 4x1 powoli się wyrównuje. Fakt, obecnie łatwiej znaleźć 4x1, które zrobią 1200, jednak jest to bardziej problemowe (wyższe napiecie, wyzsze temperatury = konieczność zastosowania uciążliwego nawiewu), a korzyści wydajnościowe z dodatkowych megaherców nie są wprost wielkie.

Reasumując lepiej kupić zestaw 2x2, taniej, chłodniej, wygodniej, i często tylko odrobinę mniej wydajnie.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując lepiej kupić zestaw 2x2, taniej, chłodniej, wygodniej, i często tylko odrobinę mniej wydajnie.

Jak to mówią - prawie czyni różnicę :lol2:

Znakomita większość kostek 2GB to porażka pod względem OC niestety ... chciałbym zobaczyć 2x2 w rankingu super Pi Low Clock w pierwszej 20 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to mówią - prawie czyni różnicę :lol2:

Znakomita większość kostek 2GB to porażka pod względem OC niestety ... chciałbym zobaczyć 2x2 w rankingu super Pi Low Clock w pierwszej 20 ...

Oczywiście, masz rację, jednak dla większości użytkowników ta, bądź co bądź drobna, różnica nie będzie odczuwalna.

Moja odpowiedź była kierowana do założyciela tematu oraz innych, nie będących pasjonatami rywalizacji w Pi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, masz rację, jednak dla większości użytkowników ta, bądź co bądź drobna, różnica nie będzie odczuwalna.

Moja odpowiedź była kierowana do założyciela tematu oraz innych, nie będących pasjonatami rywalizacji w Pi.

Rozumiem

Można by tylko ostrzec potencjalnych nabywców kostek 2x2, że większość tanich zestawów tego typu będzie miała problem z dobiciem nawet do DDR1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi