Skocz do zawartości
siwy_bos

Wymiana Elektroniki.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Było. Model jest mało ważny, trzeba sprawdzić rev. elektroniki i wersję firmware'u. Jesli się zgadza, to najprawdopodobniej będzie działać - nie stracisz wówczas danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było. Model jest mało ważny, trzeba sprawdzić rev. elektroniki i wersję firmware'u. Jesli się zgadza, to najprawdopodobniej będzie działać - nie stracisz wówczas danych.

Jeżeli chodzi o rev. to jeden jest A 2001.09 a drugi Też A ale 2002.3 lub 4

(dokładnie nie pamiętam bo aktualnie kolega sprawdza czy na pewno dysk nie odpala) Tylko z tym firmware jest taki problem, że ten dysk z 2002 nie odpala w ogóle tak jakby nie dostawał prądu.

Edit

Ok. to tak

Dysk ze sprawną elektroniką

S/N : 0379J1FR934442 V4040

Rev.A 2001.09

Niesprawny

S/N : 0381J1FT532454 V4040

Rev.A 2002.05

Edytowane przez siwy_bos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Tylko z tym firmware jest taki problem, że ten dysk z 2002 nie odpala w ogóle tak jakby nie dostawał prądu.

Rev. firmware jest zazwyczaj na nalepce, często też jest sticker na PCB - muszą być takie same.

Rev. elektroniki sprawdza się na PCB - jeśli faktycznie jest inna, to na 90% nic z tego nie będzie (na 90%, bo czasem różne rewizje są ze sobą kompatybilne)

Poza tym: jeśli dysk jest całkowicie martwy, to często jest wina upalonego zabezpieczenia - da się to naprawić za niewielkie pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak. Znalazłem przyczynę nie działania dysku. Jest to upalona jedna ze ścieżek w miejscu zaznaczonym przeze mnie w paincie. (wcześniej nie widziałem uszkodzenia bo dopiero po przetarciu odeszła warstwa ochronna.) I teraz jest pytanie znalazłem taki dysk na allegro (zdjęcie jest właśnie z niego) i moje pytanie czy te elektroniki będą do Siebie pasować?

Dla przypomnienia numery dysku to

S/N : 0381J1FT532454 V4040

Rev.A 2002.05

A tego z allegro to

S/N0381J1FT405405 V4040

Rev.A 2002.04

post-102245-1208941198_thumb.jpg

Edytowane przez siwy_bos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi