Kirk42 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 (edytowane) Witam! W tej dziedzinie jestem kompletnym laikiem, a chciałbym zoptymalizować mój komputer, aby chodził w pełni swoich możliwości. Mam pamięci Geil Black Dragon (takie jak w podpisie), wiem ze nie nadają się one do kręcenia, ale napewno można coś z nimi zrobić, ustawiłem w biosie napięcie 2.00V bo takie mam napisane na stickerze na kości, a domyślnie było ustawione 1.8V, ustawiłem także timingi na 4-4-4-12, ponieważ były ustawione na 5. w tej chwili ma się to następująco: czy tak jest dobrze, czy należało by coś jeszcze zmienić? P.S. Jeżeli chcę osiągnąć lepsze rezulataty podkrecania to lepiej kupować pamięci z niższym timingiem czy wyższym? Edytowane 6 Lutego 2008 przez Kirk42 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Zmniejszaj sobie w memsecie timingi i testuj stabilność. Ale i tak dużo nie wyciśniesz bo masz małe napięcie na ramach. Czasem kości z CL4 są to te same kości co CL5 tego samego producenta tyle że mają SPD zmienione, przeważnie lepiej kupić z CL4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 tras @ 4 trfc @ 2X ( gdzie X oznacza cyfre od 1-9 :D ) trrd @ 2 trtp @ 2 write to precharge delay @ 9-10 twtr @ 9 oczywiscie nie przestawiaj tego "od razu" tylko stopniowo o 1 w dół, ale z własnego doswiadczenia lepiej byloby pokrecić troche fsb i wtedy memki w okolicach 1000+ na czwórkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Z takich technicznych pytań to które wartości mam dokładnie zmniejszać i na jakie i w czym najlepiej testować stabilność, a co do słabego napięcia, to może przestawić je np na 2.1V ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 (edytowane) co do wyzszego napiecia to próbuj kombinuj, zawsze (prawie :P ) wiecej papu lepiej do oc do wstepnego sprawdzenia stabilnosci wystarczy 16M/32M pi a do rock-stable orthos blend z prio7-9 Edytowane 6 Lutego 2008 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 tras @ 4 trfc @ 2X ( gdzie X oznacza cyfre od 1-9 :D ) trrd @ 2 trtp @ 2 write to precharge delay @ 9-10 twtr @ 9 oczywiscie nie przestawiaj tego "od razu" tylko stopniowo o 1 w dół, ale z własnego doswiadczenia lepiej byloby pokrecić troche fsb i wtedy memki w okolicach 1000+ na czwórkach ale podnoszać fsb podnosci mi sie tp razem z procesorem, kiedy ustawie w biosie fsb 215 przy napieciu na ramie 2.0 i timingu 4-4-4-12 to niechce już wstawać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 proponuje przeczytać jakiś FAQ o podkrecaniu :P najpierw probuj ile proc Ci poleci tj memy dawaj 1:1 i fsb w góre :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Dałem 1:1 proc w tej chwili leci na fsb 250 czyli ram 500, ale to chyba nie jest duzo, bo w koncu po cos sie kupuje te 800, chyba nie po to, aby lataly na 500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Nie zawsze wiecej MHz znaczy lepiej ;] Stare porownanie moich 667 cl4 Rzuc okiem na watek Testy Pamięci Ddr2 - czasem trafi sie screen z ustawieniami memseta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Dałem 1:1 proc w tej chwili leci na fsb 250 czyli ram 500, ale to chyba nie jest duzo, bo w koncu po cos sie kupuje te 800, chyba nie po to, aby lataly na 500 nie o to chodziło ;) w ten sposob chcialem zebys potestowal procka ile max z niego pocisniesz a pozniej do tego dostosował pamieci i ustawił je ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...