Skocz do zawartości
Kirk42

Jak Prawidłowo Ustawić Timing Pamięci?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W tej dziedzinie jestem kompletnym laikiem, a chciałbym zoptymalizować mój komputer, aby chodził w pełni swoich możliwości. Mam pamięci Geil Black Dragon (takie jak w podpisie), wiem ze nie nadają się one do kręcenia, ale napewno można coś z nimi zrobić, ustawiłem w biosie napięcie 2.00V bo takie mam napisane na stickerze na kości, a domyślnie było ustawione 1.8V, ustawiłem także timingi na 4-4-4-12, ponieważ były ustawione na 5. w tej chwili ma się to następująco:

Dołączona grafika

czy tak jest dobrze, czy należało by coś jeszcze zmienić?

P.S. Jeżeli chcę osiągnąć lepsze rezulataty podkrecania to lepiej kupować pamięci z niższym timingiem czy wyższym?

Edytowane przez Kirk42

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszaj sobie w memsecie timingi i testuj stabilność. Ale i tak dużo nie wyciśniesz bo masz małe napięcie na ramach.

Czasem kości z CL4 są to te same kości co CL5 tego samego producenta tyle że mają SPD zmienione, przeważnie lepiej kupić z CL4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tras @ 4

trfc @ 2X ( gdzie X oznacza cyfre od 1-9 :D )

trrd @ 2

trtp @ 2

write to precharge delay @ 9-10

twtr @ 9

oczywiscie nie przestawiaj tego "od razu" tylko stopniowo o 1 w dół, ale z własnego doswiadczenia lepiej byloby pokrecić troche fsb i wtedy memki w okolicach 1000+ na czwórkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z takich technicznych pytań to które wartości mam dokładnie zmniejszać i na jakie i w czym najlepiej testować stabilność, a co do słabego napięcia, to może przestawić je np na 2.1V ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wyzszego napiecia to próbuj kombinuj, zawsze (prawie :P ) wiecej papu lepiej do oc

do wstepnego sprawdzenia stabilnosci wystarczy 16M/32M pi a do rock-stable orthos blend z prio7-9

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tras @ 4

trfc @ 2X ( gdzie X oznacza cyfre od 1-9 :D )

trrd @ 2

trtp @ 2

write to precharge delay @ 9-10

twtr @ 9

oczywiscie nie przestawiaj tego "od razu" tylko stopniowo o 1 w dół, ale z własnego doswiadczenia lepiej byloby pokrecić troche fsb i wtedy memki w okolicach 1000+ na czwórkach

ale podnoszać fsb podnosci mi sie tp razem z procesorem, kiedy ustawie w biosie fsb 215 przy napieciu na ramie 2.0 i timingu 4-4-4-12 to niechce już wstawać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem 1:1 proc w tej chwili leci na fsb 250 czyli ram 500, ale to chyba nie jest duzo, bo w koncu po cos sie kupuje te 800, chyba nie po to, aby lataly na 500

nie o to chodziło ;) w ten sposob chcialem zebys potestowal procka ile max z niego pocisniesz a pozniej do tego dostosował pamieci i ustawił je ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi