wilczek Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 poszukuje wszelkich tematow na referat jak w temacie najepiej by bylo gdyby ktos mial dokladny wplyw diaty na czlowieka jakie choroby moga z tego wynikac kto nie moze takiej diety stosowac i dlaczego itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 proponuje udac sie do dietetyka, tacy ludzie maja od ch** broszurek itp ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 a ja tam lubię mięsko 8) a tak na poważnie to powinny być jakieś kluby internetowych wegetarian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 ja tez nie zrezygnuje z mieska :D w necie jest masa stronek o weg... lecz wszedzie sa zalety nie ma nic o negatywnym wplywie na zdrowie czlowieka a na tym mam sie skupic :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 ghyhyhy... nie ma to jak dobrze wypieczona karkóweczka z grila, piwko, chlebek heh... ash się głodny zrobiłem hehehehe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Metal masz racje. Pieczone miecho (duzo) i piwko (jeszcze wiecej) i juz tylko panny brakuje. Raczej mam i to wegetarianke. Choroby wynikajace z wegetarianizmu???? Zalezy jakiej odmiany wegetarianizmu bo jest ich kilka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 metal i powiedz mi jak ja mam teraz pisac o jakiejs fasolce :) normalnie se jakies kanapki musze zrobic :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 metal i powiedz mi jak ja mam teraz pisac o jakiejs fasolce :) normalnie se jakies kanapki musze zrobic :P heh... fasolka po bretońsku też mniaaaam hehehehe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 znam kilka osob nie jedzacych miecha.... i z tego co widze sa strasznie chudzi. dla mnie to juz jest negatywne. nie ma to jak cialko, miesko malinka.... ide sobie cos zjesc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 heh... tylko mięsko i piwko = brzushek heh... idzie lato to trzeba będzie zrzucić "zimowy" brzushek hehehehe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Wegetarianizm to jeszcze - z tego co kiedyś czytałem to weganizm jest beeeeeeee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Mozna nabawic sie anemii. Miecho musi byc!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 znam kilka osob nie jedzacych miecha.... i z tego co widze sa strasznie chudzi. dla mnie to juz jest negatywne. nie ma to jak cialko, miesko malinka.... ide sobie cos zjesc.. Popatrz na mnie - od siedmiu lat nie tknalem zadnej padliny, i czy wygladam na chudzielca? Kobieta mi glowe suszy ze jestem za gruby :? Mozna nabawic sie anemii. Miecho musi byc!!!!!!!! Wszystkie wyniki mam lepsze niz moj brat, prawie w moim wieku, za to pochlaniajacy glownie wolowine. Cisnienie 120/80 :D Moze niech sie wypowie ktos bezmiesny, co ? Bo takie krzyczenie ze wegetarianizm jest fe, to jak wolanie ze intel jest lepszy. Moim zdaniem, i zdaniem natury czlowiek jest stworzeniem wylacznie rolinozernym: Argumenty: -brak klow i pazurow jakie maja np miesozerne psy, -dlugi przewod pokarmowy, a zwlaszcza jelita, umozliwiajace wydobycie maksimum wartosci odzywczych z pozywienia, Niech sie ktorys przejdzie do lasu, i bez zadnego narzedzia upoluje , zabije i zje krolika - ciezko bedzie co? Bo natura nie przystosowala nas do jedzenia miesa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 znam kilka osob nie jedzacych miecha.... i z tego co widze sa strasznie chudzi. dla mnie to juz jest negatywne. nie ma to jak cialko, miesko malinka.... ide sobie cos zjesc.. Popatrz na mnie - od siedmiu lat nie tknalem zadnej padliny, i czy wygladam na chudzielca? Kobieta mi glowe suszy ze jestem za gruby :? Mozna nabawic sie anemii. Miecho musi byc!!!!!!!! Wszystkie wyniki mam lepsze niz moj brat, prawie w moim wieku, za to pochlaniajacy glownie wolowine. Cisnienie 120/80 :D Moze niech sie wypowie ktos bezmiesny, co ? Bo takie krzyczenie ze wegetarianizm jest fe, to jak wolanie ze intel jest lepszy. Moim zdaniem, i zdaniem natury czlowiek jest stworzeniem wylacznie rolinozernym: Argumenty: -brak klow i pazurow jakie maja np miesozerne psy, -dlugi przewod pokarmowy, a zwlaszcza jelita, umozliwiajace wydobycie maksimum wartosci odzywczych z pozywienia, Niech sie ktorys przejdzie do lasu, i bez zadnego narzedzia upoluje , zabije i zje krolika - ciezko bedzie co? Bo natura nie przystosowala nas do jedzenia miesa. ??????????????????????????????????????????????????????????? Brak klow jest spowodowany ewolucja. Poniewaz pozywiamy sie miesem pieczonym i gotowanym sa one nam nie potrzebne. Co do ukladu trawiennego podobnie. becny czlowiek nie jest w stanie calkowicie przetrawic czerwonego miesa. Ale stwierdzenie ze czlowiek jest roslinozerny z natury to wielki blad!!!! MOzna nas przyrownac do niedzwiedzi ktore sa wszystkozerne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 ??????????????????????????????????????????????????????????? Brak klow jest spowodowany ewolucja. Poniewaz pozywiamy sie miesem pieczonym i gotowanym sa one nam nie potrzebne. Co do ukladu trawiennego podobnie. becny czlowiek nie jest w stanie calkowicie przetrawic czerwonego miesa.Ale stwierdzenie ze czlowiek jest roslinozerny z natury to wielki blad!!!! MOzna nas przyrownac do niedzwiedzi ktore sa wszystkozerne. ??????????????????????????????????????????????????????????????? Czlowieku! Ewolucja to sa miliony lat, a nie te kilka tysiecy kiedy czlowiek je mieso przetworzone termicznie. Niedzwiedz ma kly, ma pazury! Czlowiek nie! Jesli jestesmy przy porownywaniu, to czemu nie zaczales od naszego najblizszego krewnego, JAK NAJBARDZIEJ ROSLINOZERNEJ malpy???????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Jakbys nie wiedzial jedyna w 100% roslinnozerna malpa jest goryl. Takie milutkie i kochaniutkie szympansy poluja. Nawet na swoich krewnych jakimi sa kapucynki. Co ty na to???? Roslinozerne. A tak poza tym to mnie popraw jezeli sie myle ale czy zeby czlowieka to nie: -trzonowe -KLY -siekacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Jakbys nie wiedzial jedyna w 100% roslinnozerna malpa jest goryl. Takie milutkie i kochaniutkie szympansy poluja. Nawet na swoich krewnych jakimi sa kapucynki. Co ty na to???? Roslinozerne. A tak poza tym to mnie popraw jezeli sie myle ale czy zeby czlowieka to nie: -trzonowe -KLY -siekacze Taka wielka i silna malpa roslinozerna? Ojej! Co do zebow - klami sa one tylko z nazwy, natomiast zdecydowana wiekszosc ludzkich zebow to trzonowce przystosowane wlasnie do miazdzenia kawalkow roslin, prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Ale siegnij pamiecia w stecz. I zobacz jak wygladalismy kilkanascie tysiecy lat temu. A co do malp to zajrzyj ktorejs w pysk i powiedz ze ma brak klow (proponuje pawiana :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 ??????????????????????????????????????????????????????????? Brak klow jest spowodowany ewolucja. Poniewaz pozywiamy sie miesem pieczonym i gotowanym sa one nam nie potrzebne. Co do ukladu trawiennego podobnie. becny czlowiek nie jest w stanie calkowicie przetrawic czerwonego miesa.Ale stwierdzenie ze czlowiek jest roslinozerny z natury to wielki blad!!!! MOzna nas przyrownac do niedzwiedzi ktore sa wszystkozerne. ??????????????????????????????????????????????????????????????? Czlowieku! Ewolucja to sa miliony lat, a nie te kilka tysiecy kiedy czlowiek je mieso przetworzone termicznie. Niedzwiedz ma kly, ma pazury! Czlowiek nie! Jesli jestesmy przy porownywaniu, to czemu nie zaczales od naszego najblizszego krewnego, JAK NAJBARDZIEJ ROSLINOZERNEJ malpy???????? to ejst błędne stwierdzenie, za takie cos to lacze stawiałi w Lo, małpy człekokzstautne, są osobną droga ewolucji, my mielismy wspólnego przodka !, a małpy to juz zupełnie inna gałąż ewolucji. Czlowiek jest wszytkozerny, potrzebuje roznych skladnikow z miesa, miedzyinnymi dotego, zeby produkowac hormony, u dziewczynek w wieku dojrzewania niejedzących miejsca obserwuje sie zaburzenia w gospodarce hormonalnej, mają klopoty z tarczycą, jajnikami, nierozwijają sie wpełni poprawnie, nieprzybierają na masie proporcjonalnie do wzrostu, itd Troche sie rozpisalem, ale interesuje sie troche biologią ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Ważne jest też to że zwierzęta jedząc wybrany pokarm kierują się instynktem a ludzie jako że najinteligentniejsi (nie zawsze :lol:) kierują się własnymi upodobaniami co jest skutkiem ewolucji człowieka, i z tego wynika że człowiek jest wszystkorzerną istotą tak samo jak np: niedzwieź równie dobrze może zjeść człowieka jaki i jagody :lol: Niech sie ktorys przejdzie do lasu, i bez zadnego narzedzia upoluje , zabije i zje krolika - ciezko bedzie co? Bo natura nie przystosowala nas do jedzenia miesa. Fakt natura nie dała nam wielkich kłów i pazurów ale dała coś o wiele bardziej wartościowego a mianowicie mózg on był i jest naszą najważniejszą bronią i dzięki niemu jesteśmy dominującą rasą w animal kingdom, a nie dzięki kłom i pazurom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4d05 Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Ja gdzies od okolo 8 lat nie tknalem miesa (ble) :lol: i to jest tak jak Grzesio pisal...wyniki badan zajebi...wiec nie widze problemu 8) 3ba tylko wpie_przac duzo warzywek, produkcikow mlekopodonych :) jajek, sojii, sokow itp. i da sie zyc :P BTW. zaje_ sa tez kotlety z soji na grilu + przyprawa grillowa + piwko = full wypas too :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Grzesio mam pytanie czy pijesz mleko, jesz ser i takie tam przetwory??? Jezeli tak to nie dziwie sie ze tak wygladasz. Wegetarianizm nie jest zly ale tak jak we wszystkim "co za duzo to niezdrowo". Jezeli ktos wcina tylko rosliny i zero produktow pochodzenia zwierzecego to po jakims czasie bedzie wygladal niezbyt zdrowo. Od czasu do czasu czlowiek musi troche przejsc na wegetarianizm zeby oczyscic organizm z toksyn. Od razu lepiej sie czuje. Co do twierdzenia ze czlowiek jest przystosowany do jedzienia roslin to to samo mozna powiedziec o niedzwiedziach, lwach itp. bo one tez maja przewazajaca wiekszosc zebow trzonowych do rozdrabniania pozywienia. Wezmy pod uwage konia (chyba kazdy widzial konia na zywo). Zywi sie on wylacznie "zielenina" i czy ma jakis kly albo chociaz siekacze?? Wszystkie zeby maja splaszczone korony zeby mogl przezuwac. Qrde ale sie rozpisalem. Mam nadzieje ze to cos wyjasnia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 To może moje 3 grosze - mięsa nie jem coś ok 10 lat i jakoś dalej żyje. Z tego co widze to waga wcale nie jest uzależniona od tego cz sie je mięso. Hmmmm skoro nie musze to po co mam skazywać inne żyjątka na cierpienie. A i jeszcze do tych co tak pieją że anemi można sie nabawić -panowie nie siejcie paniki bo to nie tedy droga w wielu krajach wegetarianizm jest bardzo powszedni a jakoś ludzie nie umierają masowo na anemie :D:D:D:D. A i jeszcze jeden argument dla sceptyków - hehehe od niepamiętnych czasów nie znam pojęcia zgagi i taki innych syfów więc jak ktoś chce sie pozbyć tego to polecam nie ranigast tylko wegetarianizm ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 To może moje 3 grosze - mięsa nie jem coś ok 10 lat i jakoś dalej żyje. Z tego co widze to waga wcale nie jest uzależniona od tego cz sie je mięso. Hmmmm skoro nie musze to po co mam skazywać inne żyjątka na cierpienie. A i jeszcze do tych co tak pieją że anemi można sie nabawić -panowie nie siejcie paniki bo to nie tedy droga w wielu krajach wegetarianizm jest bardzo powszedni a jakoś ludzie nie umierają masowo na anemie :D:D:D:D. A i jeszcze jeden argument dla sceptyków - hehehe od niepamiętnych czasów nie znam pojęcia zgagi i taki innych syfów więc jak ktoś chce sie pozbyć tego to polecam nie ranigast tylko wegetarianizm ;). A wjakich chodzisz butach??? Plastikowych??? Mnie denerwuje bezssensowne zabijanie zwierzat. ale zabijanie dla jedzenia jest normalka. Tak bylo, jest i bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Skóra sama w sobie nie jest produktem docelowym przy produkcji zwierząt - jeśli o to ci chodzi . Swoją drogą to ty w jakich butach chodzisz ?? Dla mnie normalne jest myślenie i skoro jestem istotą myslącą to nie jest dla mnie normą zabijanie dla jedzenia . Zresztą jedzenie bądź nie jedzeni miesa to jest jedynie moja wola - nie musze nikomu tego narzucać ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 [...] Dla mnie normalne jest myślenie i skoro jestem istotą myslącą to nie jest dla mnie normą zabijanie dla jedzenia [...] a powinno byc , bo jest to jeden z podstawowych instynktow organizmow zywych. zabijanie dla przyjemnosci/futra/skor to co innego , to praktykuje tylko czlowiek, natomiast reszta zwierzat zabija wlasnie dla jedzenia, na tym polega caly lancuch pokarmowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 Amen Mysle ze nie ma co dyskutowc. Niektore grupy krwi musz jesc poprostu mieso inne nie. Jednym bedzie szkodzil wegetarianizm, a inni moga obyc sie bez miesa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 [...] Dla mnie normalne jest myślenie i skoro jestem istotą myslącą to nie jest dla mnie normą zabijanie dla jedzenia [...] a powinno byc , bo jest to jeden z podstawowych instynktow organizmow zywych. zabijanie dla przyjemnosci/futra/skor to co innego , to praktykuje tylko czlowiek, natomiast reszta zwierzat zabija wlasnie dla jedzenia, na tym polega caly lancuch pokarmowy...Ech .... no dobrze ... ale właśnie dzięki temu ze myśle nie musze brać udziału w tym łancuchu pokarmowym ... amen ;) ... hmmm przeciez naturalną normą jest to że człowiek dawniej sie nie mył a jednak hmmm chyba myjesz sie więc nie mów mi że działania człowieka warunkują tylko i wyłącznie naturalne instynkty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 [...] Dla mnie normalne jest myślenie i skoro jestem istotą myslącą to nie jest dla mnie normą zabijanie dla jedzenia [...] a powinno byc , bo jest to jeden z podstawowych instynktow organizmow zywych. zabijanie dla przyjemnosci/futra/skor to co innego , to praktykuje tylko czlowiek, natomiast reszta zwierzat zabija wlasnie dla jedzenia, na tym polega caly lancuch pokarmowy...Ech .... no dobrze ... ale właśnie dzięki temu ze myśle nie musze brać udziału w tym łancuchu pokarmowym ... amen ;) ... hmmm przeciez naturalną normą jest to że człowiek dawniej sie nie mył a jednak hmmm chyba myjesz sie więc nie mów mi że działania człowieka warunkują tylko i wyłącznie naturalne instynkty.tego nie powiedzialem, twierdze tylko ze jedzenie miesa jest rzecza naturalna i niekoniecznie musisz byc glupi zeby zabijac dla jedzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Bardzo przepraszam tzn nie chciałem to ująć w ten sposób że jeżeli ktoś je mięso jest głupi - chodzi mi po prostu o to ze ponieważ człowiek jest istotą myślącą to potrafi dokonywać wyborów a to czy je czy też nie je mięsa jest jedynie jego śwaidomym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...