Skocz do zawartości
Aurora001

Grafa Na Agp Do 200zl Czy Mobo Proc Ram Do ~400-500zl?

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie, czas na zmiane grafy z starego GF4ti ktory zreszta nadal daje sobie swietnie rade ;)

Nadmienie tylko ze praktycznie nie interesuja mnie jakies nowe gry etc, jestem na to juz za duzy, a chce miec po prostu karte na nastepne 4-5 lat tak abym mogl cieszyc sie zadowalajaca wydajnoscia w CSie jak i World of Warcraft jak i powoli nadchodzacego WoWa 2 ktory ukaze sie pewnie za okolo 1-1.5roku.

I tutaj mam straszny dylemat. Mam w zasadzie do wyboru tylko 3 karty (AGP do lamusa :( cenowo takze beznadzieja w porownaniu do PCI-E)

7300GT DDR3 ~200zl

7600 DDR3 juz sie gubie w oznaczeniach ~300zl

Radek 2600XT DDR3 ~275-290zl

Biorac pod uwage http://www.gph.benchmark.pl/ to radek bije na 2-4 krotnie na glowe wydajnosciowo wszystkie powyzsze karty a doplata jest naprawda niewielka ale czy radek jest az tak wydajny jak podaje zestawienie GPU?

Jedynie czego sie obawiam to ze moja zasilka nie styknie na Radka, na pclabie wyszlo im 192W mocy w stresie na samej grafie :|

No chyba ze mnie namowicie na zmiane platformy ale po tym jak mi ostatni chieftec wylecial w powietrze mam budzet ograniczony na tych 300zl i kropka.

Ze sprzedazy czesci bym mial

Mobo 130zl

BH5 512MB 80-100zl

Noname 512MB 60zl - Bede je testowac za kilka dni co z nich da sie wycisnac

Proca nie bardzo chca ludzie brac chociaz na codzien chulal tylko na 187mhz - XX zl?

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zestawienie jest o kant d... rozbić. TEST 2-4x szybszy powiadasz :lol: Ja bym do starej platforymy nie pakował więcej jak 150-200zł - kupił bym 7300GT DDR3 256MB i OC ile wlezie - wymagań dużych nie masz więc styknie a jak wyjdzie nowy WOW to wtedy cała platforma OUT.

Napisz co to za zasilacz (może link do tego testu na PCLolu) ale raczej starczy - chyba że ma padaczną linie 12V

Edit: Jak sie pisze posta to nie widać sigu - zasilator styknie

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale moje porownanie HD2600 bylo do 7300GT ktore jest z tego co patrzylem jest 2-3 razy gorsza od radka. Porownanie do 8600GT jest nie na miejscu w tym miejscu.

7300GT jest niewiele wolniejszy po OC od 7600GT a tą grafe znejdziesz w podlinkowanym teście

7300GT test - mając oba testy można porównać wszystkie interesujące cię grafy

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to moze tez z innej strony. Zakladajac iz pozbede sie mobo,ramu,proca i grafy moge liczyc na okolo 800-900zl gora zmieniam kupuje teraz nowa mobo / ram proca i grafe.

1x 2GB ddr2 - 100zl

Proc + Mobo, 64bit, ethernet + sound na pokladzie - xx zl ?

Grafa w zaleznosci ile mi zostanie.

Proc + Mobo moga byc uzywane ale na gwarancji min 1 rok i basta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowy zestawik raz prosze :wink:

Procesor : Intel Pentium Dual Core E2160 - 210 zł

Płyta Główna : Gigabyte P31-DS3L - 225 zł

RAM : OCZ 2GB 800Mhz - 130 zł

Karta Graficzna : Palit 8600GT 256MB DDR3 - 279 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co byscie polecili do 400-450zl? Mobo + Proc + 2GB

Kurde ciagle sie wacham, szukac jeszcze chwile 6800Ultry czy zmieniac setup. Ograniczam budzet jak tylko moge.

Z drugiej strony mam na oku te 6800 ultra http://allegro.pl/item312409032_msi_geforc..._karta_agp.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można przyciąć na procu i wziąć cielaczka 420-430 swojego kupiłem za 96+przesyłka.

http://www.allegro.pl/item315002642_nowy_c...fsb800_box.html

http://www.allegro.pl/item314962021_celero..._z_krakowa.html

Oczywiscie jest wolniejszy od chociażby pentium dual. Przy prędkosci rzędu 2,7 Ghz jakieś 600 - 700 MHz w grach - wydajność mniej więcej athlona k8.

Ale jak sam stwierdziłeś wielkich wymagań nie masz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 6800Ultra... To chyba lepiej by było 7600GS poszukać.

Różnica w poborze prądu jest dość znacząca (72W 6800 / 33W 7600) ;)

No ale 130nm vs 90nm wyjaśnia sprawę.

Oczywiście mowa o wersjach 256MB DDR3.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiadomo, że nowa platforma zawsze jest lepsza. Tylko moim zdaniem lepiej uzbierać jakąś kwotę na start konkretną, a nie sztukować kasę za sprzedawany sprzęt.

Osobiście bym brał coś na E2160+8600GT Sonic+2GB DDR2+P35

ale na to 400-500zł nie wystarczy. :/

a gdybym nie miał kasy i był ograniczony do 300-400zł to właśnie 7600GS bym szukał.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to jestem bardzo ograniczony, albo grafa do tych 250zl albo sprzedaje graty i dokupuje ram proc mobo.

Wymagan wielkich to nie mam, wow chodzi pieknie 1280*1024 na tym co mam (wali mnie ze min detail, zawsze tak gralem w CSa). Jedynie chce miec ciut wiekszy komfort i ciut lepsza grafe aby moc spokojnie grac 1600*1200 albo 1650*1080 i miec kompa ktory moze kiedys pociagnie WoW 2.

Tak dla porownaniu WoW lata u brata na 1GB ramu Venice 3000+ wykrecony na 3.8+ i zwykly 6600 na max detale 1024*768 z AA / AF na maxa przy 25FPS w miastach min.

Co do poboru pradu przez 6800 ultra to jest mi to nawet na reke... mam pokuj po polnocnej stronie nieocieplony, ja juz sie przyzwyczailem ale jak ktos przyjedzie to mu zimno :lol2: A niestety kaloryferek nie daje rady.

A naprawde mi szkoda wydac wiecej kasy na kompa chociaz moglbym sobie pozwolic wydac pewnie i 1000zl. Mam inne rzeczy ktore cenie bardziej, sztuka wyboru. A ze z komp glownie sluzy za robota biurowego i pogrania sobie w WoWa od czasu do czasu wieczorkiem. Poza Counter-strike'iem nie gralem i WoW to naprawde w nic innego nie gralem przez ostatnie pewnie 8-9lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w tym tygodniu będę sprzedawał moje odblokowane (wykrywane jako 9700PRO) 9500PRO z siga. ;)

Tyle tylko, że oryginalny radiator nie ma wentylka bo się zatarł, a to co teraz tam jest chce wcisnąć na nową kartę ;]

Chyba, że dojdę do wniosku, że nie wejdzie, to będę sprzedawał z Revolteckiem.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi