emilek Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 No bo cena Ultimy90 to już 135zł + zapinka (25zł, w celu lepszego docisku) + wentylator. To lepiej już HR-01 + zapinka (25zł, w celu lepszego docisku) + wentylator (nawet w pasywie do E21x0 da radę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Cholera myslalem o Ultra90 ^^ Dobra, czas odpoczac... Za 6h powinienem byc w pelni swiadom tego co pisze Ide przejzec jeszcze wyslane smsy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Witam Moje temp. na E4300@3GHz 1,375V Hyper 212 1280-1320obr/min, wentylator wciągający 80mm 1000obr/min, wyciągający 120mm 5V (~900-1000obr/min), zasilacz Antec NeoHE wentylator 80mm z tyłu, buda zamknięta. 2959667[/snapback] @rzepa>> spodziewałem się lepszych wyników hypera... :/ w zasadzie to masz małe napięcie, i w miare dobrze wentylowaną budę. Ja na swoim karakorum, przy otwartej budzie w stresie mam ok 50C, ale pod duzym napięciem 1,531V. więc chyba karakorum jednak lepszy od hypera.... Ale, ale 1. ArC Ty masz Tjuction 85, a rzepa ma 100. Więc od Hypera należy odjąć 15 stopni 2. Robiłeś testy przy otwartej budzie, więc miałeś zdecydowanie lepszą cyrkulację 3. Używałeś AC Ceramique, a rzepa nie wiadomo 4. 50 stopni masz na obrotach rzędu 2000 obr/min, a przy 1500 masz 52 stopnie. Podsumowując, to oba coolery są porównywalne :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepa Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Pasty użyłem tej dodawanej do chłodzenia. Niezbyt ciekawa, ale nic innego nie miałem pod ręką :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ale, ale 1. ArC Ty masz Tjuction 85, a rzepa ma 100. Więc od Hypera należy odjąć 15 stopni 2. Robiłeś testy przy otwartej budzie, więc miałeś zdecydowanie lepszą cyrkulację 3. Używałeś AC Ceramique, a rzepa nie wiadomo 4. 50 stopni masz na obrotach rzędu 2000 obr/min, a przy 1500 masz 52 stopnie. Podsumowując, to oba coolery są porównywalne :razz: :> Nie bardzo rozumiem co ma za znazaczenie tu tjunction?! Aktualna temp. rdzenia to jedno, a maksymalna, jaką wytrzyma to drugie, nie widze tu niestety korelacji i nie rozumiem dlaczego nalezałoby odjąc 15 stopni... lol wyjaśnij mi. Ad. 2 :) ostatnio pokusiłem się o przymknięcie budy - dostawiłem boczek, pozakrywałem szczeliny dookoła gazetami, by sprawdzić jak bedzie sobie radził, przy ograniczonej cyrkulacjii i temp wzrosła do ok 55C przy max obrotach... wiec i tak jest bardzo dobrze... choć mam swiadomość, że przy zamknietaj budzie - bardziej szczelnej moze jeszcze troche podskoczyc Ad.3 Fakt, pasta moze coś zmieniać, 2-3C dzięi temu mogłem hipotetycznie zyskać... Przyznaje Ci rację :) Ad.4 rzepa chyba na hyperze nie skrecał jakoś specjalnie wiatraka...? hmm nie pamiętam... a pozatym napięcie Szczuru!! Wspomnij o napięciu :P !! :) bo to robi róznice... Dobra koniec. :E Oba chłodzeni sa ciekawe, chciałbym zobaczyc je w bezpośrednim starciu tych samych warunkach, wtedy bedzie mozna wiecej powiedziec, a tak to tylko gdybania. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) :> Nie bardzo rozumiem co ma za znazaczenie tu tjunction?! Aktualna temp. rdzenia to jedno, a maksymalna, jaką wytrzyma to drugie, nie widze tu niestety korelacji i nie rozumiem dlaczego nalezałoby odjąc 15 stopni... lol wyjaśnij mi. LOL! Podać Ci przykład, że Tjuction ma znaczenie? Np. Ja i rzepa mamy Tjcution 100. Ty masz Tjuction 85. Na przykład według Core temp mam w stresie załóżmy 60 stopni, a według speedfana w tym samym czasie i na tym samym procu mam 45 stopni i co? Z resztą nie chcę się z Tobą kłócić. 15 stopni albo musisz dodać, albo od wyniku rzepy odjąć 15 stopni, bo to bez sensu porównywać Tjuction 85 i 100. To tak jakby porównać przyspieszenie np. Lancera EVO X (wiadomo mnóstwo mocy) z seryjną wersją (około 115 stopni). Wiadomo ta sama karoseria, ale oczywiście inne wyniki, więc ich porównanie nie ma sensu... BTW rzepa skręcał obroty masz napisane na poprzedniej stronie. Proszę masz screena odemnie. Tjuction 100 vs. 85. Teraz widzisz różnicę i znaczenie Tjuction?? Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez Szczuru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Jak dla mnie to i tak najbardziej opłaca się kupić używane Infinity :wink: Można dorwać poniżej 100zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ja mam taką zasadę: Nie kupuj używanych chłodzeń i raczej jej się trzymam, bo może być ktoś, kto będzie sprzedawał lewą sztukę i lipa więc sorry wolę coś nowego... Poza tym zanim powiesiłbym Infinity na moim mobo to kupiłbym Scythe Retention Kit +36zł... Dlatego zamawiam jednak CoolerMastera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Poza tym zanim powiesiłbym Infinity na moim mobo to kupiłbym Scythe Retention Kit +36zł A po co? :unsure: (3 sprężynki od mocowania reklam) koszta zerowe :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 W końcu okazało się, że Hyper 212 może być za dużo do Cooler Mastera Elite 330-nie chciałem ryzykować, więc biorę coś co na pewno wejdzie mi do kompa. Zamówiłem w końcu to: http://www.allegro.pl/item345389371__zerot..._promocja_.html Wydajność porównywalna z Ninją, niska dość cena, małe rozmiary, wysoka jakość wykonania i montaż na backplate zaważyły na tym, że kupiłem to chłodzenie. Do tego ten bajerancki wygląd :razz: . Jak dostanę je to napiszę coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 (edytowane) Według mnie taki sobie ten wybór. Wygląd ciekawy, odnośnie wydajności nic nie powem bo nie widziałem testów. Na plus 4pinowe złącze czyli pewnie obsługa PWM na minus brak możliwości wymiany wentylatora. Moim zdaniem w tej cenie można było dokonać lepszego wyboru. Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zamówiłem w końcu to: http://www.allegro.pl/item345389371__zerot..._promocja_.html Wydajność porównywalna z Ninją, niska dość cena, małe rozmiary, wysoka jakość wykonania i montaż na backplate zaważyły na tym, że kupiłem to chłodzenie. Do tego ten bajerancki wygląd :razz: . Jak dostanę je to napiszę coś. W końcu :wink: . Ale namieszałeś z tym chłodzeniem. Ja bym chyba już wolał Karakorum lub TR Ultrę 90. Ultra by Ci na pewno weszła. Ja sie jeszcze ociągam, ale TR się trzymam i koniec końców wreszcie jakiegoś kupię. Koniecznie napisz jak się chłodzenie sprawuje i wrzuć screen z kręcenia proca na nim. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Lol wyskakujesz mi z Karakorum? :mur: Nawet nie porównuj tej firmy do Zerotherm... Zobacz na testy. W BTf80 to jest porządny montaż z backplate a nie jakiś plastikowy koszyczek, który bądź co bądź ma ograniczoną wytrzymałość i ta naprawdę denna jakość wykonania. Finy się gną jak w HP-100. Ultima to duże pieniądze i mnie już nie było na nią stać. Poza tym Zerotherm jest malutki i naprawdę potrafi. Macie przecież reckę na purepc... o jest: http://www.purepc.pl/node/1379 do tego test na silentpcreview (chyba najlepszy serwis na świecie testujący chłodzenia itp. Tutaj link: http://www.silentpcreview.com/article645-page1.html Teraz czekam na przesyłkę, ale myślę, że będę wreszcie zadowolony. A i jeszcze test z egiełdy: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3838-6 BTW według was jaki był lepszy wybór za 100zł? Czekam na wasze propozycje (od razu mówię, żebyście mi nie podawali używanych chłodzeń, bo i tak bym nie kupił używki) EDIT sorry nie doczytałem. Ty piszesz o zwykłej Ultrze-90 z 3 HEat-pipe'ami i mocowaniem na kołki? Sorry, ale to chłodzenie nie będzie dużo lepsze od Freezera itp, o ile będzie w ogóle lepsze. Doliczyć wentyl, zapinki i możliwość krzywej podstawy i dziękujemy TR... Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez Szczuru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Wiesz co z tego co piszą nasi koledzy z forum którzy robili testy , to docisk Karakorum jest odpowiedni i nie ma co narzekać na mocowanie na koszyk. Wiadomo że lepiej jest mieć backplate, ale myślę że nie na tyle żeby inwestować w kilkanascie złotych droższe chłodzenie. Co do gięcia się finów to nie widzę w tym nic złego przeciwnie jeśli cos by zawadzało mozna sobie je lekko dogiąć i po sprawie, dodatkowo liczy sie powierzchnia odprowadzania ciepła a przez to mozna osiągnąć większą kosztem mniejszej masy radiatora. Testy tego Zerotherm jakoś mnie nie powaliły pozatym że wykonywano je przy 2500obr i z około 50dB na pokładzie (według egiełdy ) . Jesli nie dbasz o ciszę to nie mam nic przeciwko. Pod względem wydajnościowym patrząc na testy kolegów Kara korum jest bardzo wydajne jak na swoją cenę. Technologia heatpipów DirectTouch bardzo dobrze sie sprawdza. Podstawę w każdym coolerze można wyszlifować pod warunkiem że sie nie ma dwóch lewych rąk do takich rzeczy. Ultra 90 za 69 zł + cichy wentyl nie była by złym wyborem na pewno lepszym niz freezer i pentagram hp 100. Zerotherm nie jest zły ale nie lubię chłodzeń na których nie moz na zmienić coolera na cichszy. Skoro dokonałeś takiego wyboru znaczy to że ten cooler Tobie odpowiada i czy płacąc za niego 115 zł z przesyłką bedziesz zadowolony to już Twoja sprawa. Trochę za późno na rady skoro już nabyłeś. Wcześniej koledzy radzili podobnie. Według mnie do 100 zł najlepsze chłodzenie cena/wydajność to: Pentagram Karakorum 85 zł (koszyk) TR HR-01 89 zł (kołki) TR Ultra-90 69 zł (kołki) (dobra alternatywa dla tanich chłodzeń Frezer i HP100 ) Scythe Katana 2 99 zł (kołki) ( dobre chłodzenie o kompaktowych wymiarach jednak z przesyłką wychodzi ponad limit 100 zł , tak jak wspomniany zerotherm ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Wiesz to zależy czego chcesz. Ja chcę chłodzenia, które jest bardzo dobrze wykonane (a jest niewątpliwie), które będzie długo służyło (też będzie wiadomo lepsze wykonanie=dłuższa praca). Owszem możesz kupić Karakorum i co z tego? OK chłodzenie będzie działo jakiś czas. Nie wiem ile dokładnie, ale wystarczy dłuższy transport komputera i ten koszyk może mieć dość. Nie oszukujmy się-to tylko kawałek plastiku, który nie nadaje się do dużego chłodzenia. Poza tym Ty rozumujesz jak ludzie z Scythe. Dla Ciebie większe chłodzenie=lepsze, a tak niestety nie jest. Udowodnił to Xigmatek, Thermalright i właśnie Zerotherm. Miałem HP-100 i dla mnie sorry że tak to ujmę, ale to gó**o. Chodzi mi o to, że w podobnej cenie do Karakorum można mieć coś o wiele lepiej wykonanego (jeżeli dla Ciebie możliwość odginania blachy jest OK to nie wiem o czym gadamy...). Co do Ultry-90 to nie wiem czy chcesz się koniecznie oszukać, ale jak chcesz ją już kupić to kup Freezera-taniej wyjdzie a i w zestawie masz dobry wentylator i mocowanie też na kołki. Scythe Katana to niestety jednym słowem pomyłka. Wydajność porównywalna z Freezerem za 40 zł więcej-nonens. Chociażby i ten Zerotherm go bije na głowę. Co do 2,5k obrotów. Widać nie czytałeś testu na pure, tylko rzuciłeś okiem na wyniki. Otóż na Pure w czasie testów wentylator miał około 1000 obrotów na minutę tracąc przy tym 1 stopień do Ninjy (po O/C). Co do rad od Was to ich już nie chciałem, bo zapewne namówilibyście mnie na Karakorum i żałowałbym pewnie. A tak kupiłem chłodzenie według swoich kryteriów i mam nadzieję, że będę zadowolony. Oczywiście napiszę jak się sprawuje jak go zamontuję. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Dobra myslę że nie ma co prowadzić dyskusji bo i tak się nawzajem nie przekonamy do naszych racji, nie zgadzam sie w paru kwestiach z Tobą jakie wymieniłes w ostatnim poście. Dla mnie liczy się cisza, u mnie wszystkie 120-tki chodzą na 500-600 rpm , grafa na 5v pod kontrolerem i słychac tylko dysk (7200 rpm :wink: ) i boxa (1000rpm )- do czasu. Planuje przebudowę, wyciszanie dysku. Mam tylko nadzieję że będziesz zadowolony z chłodzenia które kupiłeś. Czekam na recenzję. Opisz obiektywnie zady i walety tego chłodzenia jakie spostrzeżesz. ps. Zamówiłem Thermalright Hr-01 , Backplate (Bolt-Thru-Kit) juz mam , papier wodny do szlifu przygotowany. na razie będzie pasyw. Jak znajdę czas to się pobawie trochę. Pozdrawiam boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) No ja właściwie zawsze jestem obiektywny. Nie jestem żadnym funboyem, ja tam wolę napisać prawdę. Miałem HP-100 i napisałem wyżej, że to szajz. Z tego powodu nie wziąłem HP-120 Karakorum, bo przed HP-100 miałem HP-120AlCu i nie byłem zadowolony, bo ta firma nie robi dobrych produktów, ale owszem nie każdy się zgodzi ze mną, bo przecież to moje zdanie. Dobrze zrobiłeś, że kupiłeś HR-01, bo to w sumie też bardzo dobre chłodzenie (może nawet lepsze od Zerotherm ale wtedy, gdy bierzemy pod uwagę ciszę), ale jak dla mnie za drogie, bo jednak wentyl trza kupić, Bolt-tru kit, zapinki na wentyl, a poza tym do zakupu zniechęciło mnie to: http://zootallures.free.fr/PCS/gigabytegzx1/450/IMG_2696.jpg jak widać jest duży i do mojej obudowy mógłby nie wejść (CM Elite 330). Pożyjemy zobaczymy jak będzie z tym Zerothermem. Dla cichofili raczej nie jest (ja nim nie jestem) bo ma łożysko kulkowe, które nie sprzyja ciszy jak wiadomo. Gdzieś w sobotę/niedzielę napiszę co i jak z tym chłodzeniem. Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez Szczuru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Spokojnie panowie, nie ma co sie sprzeczać :) poczekajmy na wyniki i temperatury, wtedy będzie wiadomo jak te chłodzenia stoją względem siebie. Najważniejsze zeby każdy był zadowolony ze swojego wyboru, i tylko to sie liczy... bo po co ci do lansu TRUE 120, jak ma krzywa podstawkę i tempy 80C w stresie?! chyba nie tylko po to by kumplom powiedzieć ...."a ja... to mam TRUE... " lol Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Najważniejsze zeby każdy był zadowolony ze swojego wyboru, i tylko to sie liczy... bo po co ci do lansu TRUE 120, jak ma krzywa podstawkę i tempy 80C w stresie?! chyba nie tylko po to by kumplom powiedzieć ...."a ja... to mam TRUE... " lol Pozdrawiamten Zerotherm chyba tez jest krzywy ;) http://forum.purepc.pl/temat/Chlodzenie-Ko...m-Btf80/263562/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Na razie to tylko moje spekulacje. Okaże się czy krzywa podstawa, czapka na procku, czy coś nie tak z backplate/konstrukcją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) Ooo to widze ze zarówno Ty Szczuru, jak i Crash Zero przejechaliście się na tych "lepszych" coolerach, bo on na swoim true tez ma krzywą stopę A pamiętam, jeszcze jak mowiliscie ze karakorum fe, bo podstawka do bani. A teraz ja powinienem powiedzieć: "a niemówiłem?! " ... ehh tak to juz czasem jest, chcesz dobrze, płacisz więcej a tu klapa... jak test ze szklem pokaze ze faktycznie zerotherm ma krzywa podstawke to ślij go na reklamaję, niech wymieniają, chyba że wolisz sie pobawić w lapping Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez ArC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...