Skocz do zawartości
Jabolewski

Chłodzenie Ramu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż miałem bardzo niestabilny system odkryłem, że to wina ramu który grzał sie nie miłosiernie

oto ram:

http://allegro.pl/item316289062_a_data_ext..._4_4_12_oc.html

niby cl 4 800 mhz a tu "p(d)upa" przy cl5 800 niestabilny system zniżyłem do 677 komp działa stabilnie teraz pytanie czym ostudzić te kości nie ściągając radiatora, może jakiś wiatraczek stojący obudowe mam otwartą więc przepływ w miare jest około 6 cl luzu od ściany biurka.

Tylko w miarę tanio, myslałęm nad wiatrakiem 120 mm za 15-20 zł żebby go usadowic jakos w kompie aby wiał na 2 kosci w dualu

http://www.allegro.pl/item313457774_zalman...ajny_120mm.html

tylko np usadowił bym go postopadle do pamięci od góry czyli jakby położyć na kościach cy na czołowk posopadle czyli dmuchać w ten waski bok

Edytowane przez Jabolewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chwila chwila... skoro ramy nie chodza na deklarowanych predkosciach i timingach, to czym sie przejmujesz. Oddaj na gware i juz. Ja mialem podobny problem, ze mi pamieci nie smigaly na podanych timingach. tyle ze u mnie to byla wina plyty, ktora nie dawala sobie rady z nimi. Zadzwon albo napisz do nich i sie dowiedz o co chodzi, a nie olewasz i chcesz inwestowac w wiatraki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skad mam wiedziec ze mam za wysoka temperature ramu? jak licze super-pi, umiem zlapac radiatorki (tzn z obu stron kosci), jest dosyc cieply ale mnie nie parzy to znaczy ze jest ok? :D

Edytowane przez alvin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skad mam wiedziec ze mam za wysoka temperature ramu? jak licze super-pi, umiem zlapac radiatorki (tzn z obu stron kosci), jest dosyc cieply ale mnie nie parzy to znaczy ze jest ok? :D

przecież musi byc ciepłe nie da rady bez chłodzenia, jeśli nie dajesz im < 2.1v na 24/7 to możesz zostawić je luzem. Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak juz mi się spaliła płyta główna od nowości kompa i 3 tygodnie na starym kompie zanim dojdzie do sklepu ze sklepu do producenta

Ustawiłem v 2,08 timingi standard były na cl zniżyłem mhz do 667 i komp sie nie sypie 50 h bez przerwy i stał a pamięci tera są ciepłe wcześniej parzyły i to bardzo bardziej niż dobrze rozgrzany kaloryfer

moje pamięci ddr 1 jakoś były lekko cieplutkie bez radiatora były

A jeśli płyta nie daje rady im poprostu p5n-e sli i to jej wina to oni już nei poradzą nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haczyk jest taki ze mogles miec ustawione na przyklad CR 1T i Swiety Boze nie pomoze ze sypia bledami. W koncu producent przewidzial prace na CL4 800 Command Rate 2T. I P5N-E ma to do siebie ze jeden dual kit powinien chodzic w czarnych dimmach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Orgiusz dzieki wielkie miałem cały czas na carnych ale grzały się koło wtyczki myslałem że może mieć coś wspólnego z resetami

@2up

Możliwe ale ja mam tylko 1 wiatraczek z tyłu moge zaontować ale będzie obok 1 z zasilacza który chłodzi jedno stronnie coller od cpu ktory jest zimny z tyłu mam duży otwór to jaki polecacie założyć na tył wielkość, prędkość i ma dmuchać czy wciągać bo jak bedzie wypychał na zewnątrz to nic nie będzie wciągało?(ale przynajmniej cpu zasysa z poza obudowy)

zaraz rozpędze pamiątki i jazda zobaczymy czy stabilne

Jest jeszcze jedna opcja mogę włączyć na moim radu 3850 gecube wiatrak na 70% i wtedy podmucha na ramy

Orgiusz szacunek widać, żę znasz się na kompach

Self-test 1024K passed!

Self-test 1024K passed!

20 minut Orthos blend i jest dobrze dzieki bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi