Jabolewski Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) Witam otóż miałem bardzo niestabilny system odkryłem, że to wina ramu który grzał sie nie miłosiernie oto ram: http://allegro.pl/item316289062_a_data_ext..._4_4_12_oc.html niby cl 4 800 mhz a tu "p(d)upa" przy cl5 800 niestabilny system zniżyłem do 677 komp działa stabilnie teraz pytanie czym ostudzić te kości nie ściągając radiatora, może jakiś wiatraczek stojący obudowe mam otwartą więc przepływ w miare jest około 6 cl luzu od ściany biurka. Tylko w miarę tanio, myslałęm nad wiatrakiem 120 mm za 15-20 zł żebby go usadowic jakos w kompie aby wiał na 2 kosci w dualu http://www.allegro.pl/item313457774_zalman...ajny_120mm.html tylko np usadowił bym go postopadle do pamięci od góry czyli jakby położyć na kościach cy na czołowk posopadle czyli dmuchać w ten waski bok Edytowane 20 Lutego 2008 przez Jabolewski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 oddaj na gw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 tak a jeśli u nich działały dobrze i że to z mojej winy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Jesli jestes pewien ze to wina grzania sie kosci i nie ma nic wspolnego z prawidlowymi ustawieniami w biosie pod te kosci to zainteresuj sie jakims wiatrakiem. Tylko jak wsadzisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Up jestem pewien zniżenie taktowania zaefektowało zniżeniem temperatury po praotsu ramy pażyły, własnie na jakis sztywnych drucikach bym powiesił żeby nie odleciał lub na klej do "sufitu" obudowy pod kątem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 chwila chwila... skoro ramy nie chodza na deklarowanych predkosciach i timingach, to czym sie przejmujesz. Oddaj na gware i juz. Ja mialem podobny problem, ze mi pamieci nie smigaly na podanych timingach. tyle ze u mnie to byla wina plyty, ktora nie dawala sobie rady z nimi. Zadzwon albo napisz do nich i sie dowiedz o co chodzi, a nie olewasz i chcesz inwestowac w wiatraki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Jak ustawiłeś timingi i jakie dałeś napięcie na ram ? U mnie moje też są ciepłe ale nie mam żadnych problemów z nimi. Chodzą bez nawiewu na 800MHz 4449 2v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) a skad mam wiedziec ze mam za wysoka temperature ramu? jak licze super-pi, umiem zlapac radiatorki (tzn z obu stron kosci), jest dosyc cieply ale mnie nie parzy to znaczy ze jest ok? :D Edytowane 21 Lutego 2008 przez alvin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) a skad mam wiedziec ze mam za wysoka temperature ramu? jak licze super-pi, umiem zlapac radiatorki (tzn z obu stron kosci), jest dosyc cieply ale mnie nie parzy to znaczy ze jest ok? :Dprzecież musi byc ciepłe nie da rady bez chłodzenia, jeśli nie dajesz im < 2.1v na 24/7 to możesz zostawić je luzem. Edytowane 21 Lutego 2008 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) Tak juz mi się spaliła płyta główna od nowości kompa i 3 tygodnie na starym kompie zanim dojdzie do sklepu ze sklepu do producenta Ustawiłem v 2,08 timingi standard były na cl zniżyłem mhz do 667 i komp sie nie sypie 50 h bez przerwy i stał a pamięci tera są ciepłe wcześniej parzyły i to bardzo bardziej niż dobrze rozgrzany kaloryfer moje pamięci ddr 1 jakoś były lekko cieplutkie bez radiatora były A jeśli płyta nie daje rady im poprostu p5n-e sli i to jej wina to oni już nei poradzą nic Edytowane 21 Lutego 2008 przez Jabolewski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Haczyk jest taki ze mogles miec ustawione na przyklad CR 1T i Swiety Boze nie pomoze ze sypia bledami. W koncu producent przewidzial prace na CL4 800 Command Rate 2T. I P5N-E ma to do siebie ze jeden dual kit powinien chodzic w czarnych dimmach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 To w biosie pozmieniać a powiesz dokladnie gdzie miałem na czarnych dimach ale za blisko złacza atx zasialnia siedziały to wolalem do żółtych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 :mur: No tak, warto wsadzac w zolte bo lepiej wizualnie wygladaja i miec gdzies sugestie producenta co do wspolpracy plyty z jednym zestawem duali. </ironia> Chipset... :arrow: screen egieldy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (...)obudowę otwartą więc przepływ w miare jest(...)Tu Cię zmartwię, w zamkniętej obudowie przepływ powietrza jest lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) @ Orgiusz dzieki wielkie miałem cały czas na carnych ale grzały się koło wtyczki myslałem że może mieć coś wspólnego z resetami @2up Możliwe ale ja mam tylko 1 wiatraczek z tyłu moge zaontować ale będzie obok 1 z zasilacza który chłodzi jedno stronnie coller od cpu ktory jest zimny z tyłu mam duży otwór to jaki polecacie założyć na tył wielkość, prędkość i ma dmuchać czy wciągać bo jak bedzie wypychał na zewnątrz to nic nie będzie wciągało?(ale przynajmniej cpu zasysa z poza obudowy) zaraz rozpędze pamiątki i jazda zobaczymy czy stabilne Jest jeszcze jedna opcja mogę włączyć na moim radu 3850 gecube wiatrak na 70% i wtedy podmucha na ramy Orgiusz szacunek widać, żę znasz się na kompach Self-test 1024K passed! Self-test 1024K passed! 20 minut Orthos blend i jest dobrze dzieki bardzo Edytowane 22 Lutego 2008 przez Jabolewski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...