Skocz do zawartości
LuKe

Kompresja Mp3 Na Wav Pozniej Wav Na Mp3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chodzi mi o to ze mam godzinne sety z muza i teraz chcialem z tych setow co nieco powycinac zbednego syfu i rodzi sie pytanie

zeby to zrobic przerabiam mp3 na wav COOL EDITem PRO wycinam zbedny syf potem zapisuje i pozniej znow przerabiam z wav na mp3 programem ADVANCED MP3 HOME STUDIO juz bez zbednego syfu w secie :)

teraz pytanko do was

jesli przerabiam najpierw mp3 na wav to napewno nie trace na jakosci bo wav ponoc jest bezstratny ale jesli znow z wav przerabiam na mp3 to czy strace na jakosci?? czy bedzie to ta sama jakosc jak w mp3 tej co mialem na poczatku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej odrazu napisz ze nieslyszalne dla ludzkiego ucha :rolleyes: no chyba ze ktos jest audiofilem...

ciekawe co inni napisza

P.S

[ciach!]A jest roznica i to spora tyle ze nie na wszystkich kawalkach ja slychac ale jednak roznica jest, od nowa musze wszystkie sety wycinac szit SZIT!! :damage_wall: :mur: :damage_wall:

potrzbuje jakis profesjonalny program bez straty jakosci czy ten Audacity mi to zapewni??

P.S

kurda w COOL EDIT PRO da sie zaladowac mp3 powycinac i zapisac bez strat, chyba bez strat, skoro nic nie konwertuje, sprawdzalem to na jednym kawalku i nie ma takiej straty jak na bawienie sie z konwertowaniem

czyli lepiej zaladowac do coola edita , mp3 powycinac i zapisac jako mp3 i bez strat bede mial wsio , zgadza sie???

hmmm

przy savie mp3 wywala mi cos takiego w cool edit

"SAVING TO LOWER FIDELITY FORMAT

You may be saving to compressed (lossy) format. Be sure to keep a backup of your original file if you wish to preserve full audio fidelity.

X Don't disply this message in the future"

znaczy ze oni oszczegaja ze bedzie to w slabszej jakosci niz orginal??

Edytowane przez LuKe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz zapisywał z tymi samymi ustawieniami mp3 co miałeś początkowo to nie powinien. A w ogóle ustaw sobie żeby kompresował mp3 za pomocą VBR, to on sam sobie dobierze jakośc w zalezności od potrzeb. Tylko dobry program kodujący jest potrzebny, foobar sobie całkiem ładnie radzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

joorvishoon - zmiana parametrow kompresji, nawet na wyzsze (np. autor tematu ma MP3 256kbit/s, a ustawi zapis 320 kbit/s), spowoduje koniecznosc rekompresji materialu, co pociagnie za soba strate jakosci.

O tym, ze ciagniecie w gore jest bez sensu chyba nie musze wspominac? ;)

Krotko mowiac: zostawic takie parametry jak sa, wtedy ponowny zapis do MP3 nie bedzie wymagal ponownego kompresowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wszystko juz wiem

poprostu laduje mp3 do cool edita wycinam to co tam che i potem zapisuje tez jako mp3 nie zmieniajac przy tym nic , czyli jak mp3 ma 160kpbs to zapisuje tak jak bylo

przedtem roblem blad bo kompresowalem najpierw z mp3 do wav potem z wav wycinalem to co tam chcialem, zapisywalem jako wav i z wav kompresowalem znow na mp3 i wtedy zeczywiscie jest spadek jakosci, moze nie slychac tego na wszystkich kawalkach ale wsytraczy ze wylapalem to na jednym losowym walku i widze ze tak sie nie oplaca robic, dluzsza metoda a gorsza jakosc :)

dzieki za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi