Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Witam, mam procek jak w sigu. Na boxowym coolerze jest dosyć ciepło, cooler jest mały ale za to potrafi dokuczać przy większych obrotach. Myślę o zwiększeniu napięcia a co za tym idzie przymierzam się do zmiany chłodzenia. Cooler na 100% będę kupował w komputroniku bo do sklepu mam po drodze ze szkoły. Maksymalna cena to 85zł, co daradzacie wybrać. Ja zastanawiam się nad: - AC Freezer 7 - kiedy miałem AMDka miałem wersję pod właśnie ten procesor i coolerek sprawował się super, na def jest głośny ale przy 5V jest jak dla mnie niesłyszalny. - Pentagram Freezone HP-100 AlCu Lite choć nie za bardzo mi się on podoba - OCZ Vanquisher - Asus Triton 70 Co będzie najlepsze w stosunku cena/jakość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Poczytaj najnowszy test na egieldzie. Freezer 7 jest przeciętny, Pentagram dobry, ale docisk dupny, OCZ vanquisher też nie najlepiej. Ja zamówiłem Cooler Master TX2. Według testów jest bdb pobija Tacens Gelus PRO, a nieraz TT Bigtyphoon. Jak dostanę go to może coś skrobnę tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Różnice niewielkie ale jednak są na korzyść tego Cooler Mastera (choć z drugiej storny AC robi CAŁE 1000RPM więcej), ja mam w pełni wentylowaną budę więc sądzę, że spadek były większy niż podczas testu. Napisz jak będziesz miał - chyba też się na niego zdecyduje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Może Thermalright Hr-01? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Radiator od Fryzjera 7 i nawiew Fanderem 120 na min. obr. Radiator caly czas zimny, temp. prz 3.0ghz w normie. Jakiegokolwiek grzania sie nie stwierdzono ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 poczytałem ten test na egiełdzie i tam jakies kosmosy sa :). Wychodzi że tacens gelus pro względem boxa aluminiowego daje od 3 - 5 st różnicy gdy u mnie daje od 8-15 st różnicy i to przy obrotach na min. Podejrzewam jakieś błędy w montażu bo tu przyznaję że zamontować go to katorga. No i fryzjer wyżej od tacensa ? W innych testach wypadał znacznie lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Tam jest wiele różnych pomiarów - o które Ci chodzi? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 (edytowane) poczytałem ten test na egiełdzie i tam jakies kosmosy sa :). Wychodzi że tacens gelus pro względem boxa aluminiowego daje od 3 - 5 st różnicy gdy u mnie daje od 8-15 st różnicy i to przy obrotach na min. Podejrzewam jakieś błędy w montażu bo tu przyznaję że zamontować go to katorga. No i fryzjer wyżej od tacensa ? W innych testach wypadał znacznie lepiej. zgadzam sie co do montarzu tacensa ... to szkoda gadac sie normalnie spocilem ;p mam wersje cu .... raczej nie ma co porownywac fryzjera/boxa do gelusa troche inna liga ;p Edytowane 26 Lutego 2008 przez meilbox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Różnice niewielkie ale jednak są na korzyść tego Cooler Mastera (choć z drugiej storny AC robi CAŁE 1000RPM więcej), ja mam w pełni wentylowaną budę więc sądzę, że spadek były większy niż podczas testu. Napisz jak będziesz miał - chyba też się na niego zdecyduje. jakie tysiąc obrotów więcej?? Freezer pracował na MAX obrotach czyli 2500. A Cooler master 1900... 600 obrotów różnicy to sporo, dlatego cooler master wygrywa ciszą, temperaturą i dociskiem względem freezera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Ale i chipset jest na nim sporo cieplejszy niż na fryzjerze a ja mam na tym pasywne chłodzenie więc wybór padnie raczej na niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Tam jest wiele różnych pomiarów - o które Ci chodzi? Pozdrawiam A we wszystkich ;) najwyższa różnica to wg tego testu chyba 8 stopni względem boxa, a w większości są to po 3-5 stopni. Po swoich doświadczeniach mogę powiedzieć że duże znaczenie ma dobre nałożenie pasty - u mnie nie sprawdziło się ziarenko ryżu - musiałem sam rozsmarować cienką warstwę kartą bankomatową. No i ja jeszcze u siebie wypolerowałem spód. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...